Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
31.08.2016 17:20:19
Deli članek:

Paraolimpijska vas odprla vrata za športnike invalide

Reuters

Do začetka paraolimpijskih iger v Riu je še natančno en teden, že danes pa bo paraolimpijska vas, v katero se je spremenila nekdanja olimpijska vas v Riu, sprejela prve udeležence tekmovanj.

V paraolimpijski vasi, ki bo nekoliko spremenjena in zmanjšana (ne bodo uporabili vseh objektov, ki so jih med OI), pričakujejo približno 4350 športnikov iz 160 držav. Poleg njih pa bo v vasi nastanjenih še kakšnih 3000 trenerjev in spremljevalcev ter nekateri sodniki in funkcionarji.

Kot so sporočili prireditelji iger, bodo prvi športniki, ki bodo preizkusili gostoljubje paraolimpijske vasi, domačini Brazilci, ob njih pa še Američani, Kubanci, Kanadčani, Danci, Namibijci, Britanci in Nizozemci. Prav veliko pa ne bodo zamudili niti Slovenci, ki so prav danes odpotovali iz domovine na prizorišče paraolimpijskih iger.

V dneh, ko je ugasnil olimpijski ogenj v Riu, so morali v olimpijski vasi v mestnem predelu Barra precej postoriti. Za športnike invalide so namreč morali poskrbeti za številne prilagoditve, kot so klančine in prilagojeni dostopi. V nekaterih dvoposteljnih sobah so odstranili po eno posteljo, iz skupnih prostorov pa umaknili del stolov, da so tako naredili prostor za invalide na vozičkih.

Teoretično sicer težav ne bi smeli imeti, saj so vse zgradbe zasnovali tako, da so prijazne tudi do gibalno oviranih, kar pomeni, da imajo širša vrata, večje kopalnice, več prostora na hodnikih, pa tudi v dvigalih, kjer naj bi se lahko hkrati brez težav peljala dva na vozičkih.

Med igrami, ki bodo v Riu potekale med 7. in 18. septembrom, bo v vasi tudi 9000 zaposlenih, med njimi pričakujejo 2000 prostovoljcev.