Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
24. 06. 2016 · 10:23
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek:

Ego Quark – novi prvak iz Ljubljanskih mlekarn

Goste je Ego Quark ob prihodu osvežil z odličnim smoothiejem

Ego Quark je nova izdelčna kategorija iz Ljubljanskih mlekarn, ki je hkrati tudi prvi mlečni izdelek te vrste pri nas.

Razveselili se ga bodo vsi, ki prisegajo na zdrav in aktiven življenjski slog. Gre za mlečni izdelek iz pasteriziranega posnetega mleka, ki vsebuje veliko naravnih beljakovin. Z enim lončkom naravnega Ego Quarka zaužijete kar 25 gramov beljakovin (kazein), obenem pa vsebuje zelo malo maščob (0,1%), je tudi brez laktoze. Ego Quark iz Ljubljanskih mlekarn je prvi slovenski quark in je na voljo v treh različicah: naravni, z okusom jagode in z okusom marelice.

Izdelki v novi liniji so
Ego QUARK navadni 250g (0,1% maščobe, 25,0g beljakovin na porcijo)

Ego QUARK jagoda 150g (0,1% maščobe, 12,8g beljakovin na porcijo)

Ego QUARK marelica 150g (0,1% maščobe, 12,8g beljakovin na porcijo)

Ego Quark je narejen na osnovi skute, a ga ne gre zamenjevati s skuto, kot jo poznamo. Naj vas videz ne zavede, quark ni skuta niti jogurt. Od obeh se razlikuje po postopku izdelave in strukturi. Tradicionalno nepasirano skuto izdelujejo po klasičnem postopku, polnijo jo ročno in ima povsem drugačno strukturo rustikalnega zrnatega videza, z večjimi koščki. Namenjena je predvsem kuhi in peki, lahko pa se seveda uživa tudi kot samostojna jed. Quark je izdelan z modernejšim tehnološkim postopkom separacije in je zato izjemno gladek in kremast. Zaradi tega je zelo primeren za uživanje po vadbi za hitrejšo regeneracijo. Je prijetno gost, a hkrati ne pretirano čvrst, s tem pa idealen za uživanje z žlico. Okusen je samostojno ali v kombinacijah z oreščki, sadjem ali žitaricami, iz njega pa lahko pripravimo tudi različne jedi.

Ponosni gostitelj, predsednik uprave Ljubljanskih mlekarn Tomaž Žnidarič

Idealen za regeneracijo po športni aktivnosti
Vemo, da smo Slovenci športen narod in to v kar precejšnji meri drži tudi za priljubljenost rekreacije na ravni celotne populacije. Raziskave v okviru Eurobarometra so namreč pokazale, da je Slovenija med državami, kjer so ljudje najbolj fizično aktivni. Kar 78 odstotkov prebivalcev Slovenije je kakorkoli športno aktivna vsaj 1-krat tedensko, 15 odstotkov pa vsaj 5-krat na teden. Le 22 odstotkov ljudi bi zase lahko reklo, da se prav nikoli ne ukvarjajo s športom oziroma niso fizično aktivni, kar nas uvršča med zgornjih pet držav v EU. Ljudi za šport najbolj motivira skrb za zdravje in dobro počutje ter želja po izboljšanju fizične pripravljenosti, šport pa je za 60 odstotkov vprašanih tudi izjemna sprostitev.

Uravnotežena prehrana je nasploh pomembna za naše zdravje, imunski sistem in splošno dobro počutje. To pomeni, da moramo vsak dan poskrbeti za primeren vnos vitaminov, beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in drugih pomembnih hranilnih snovi za naše telo in seveda ne smemo pozabiti tudi na vodo. Beljakovine oziroma njihove osnovne enote, aminokisline, so osnovni gradniki našega telesa. V otroštvu so zelo pomembne za rast in razvoj telesa, vse življenje pa ključni vir energije. Beljakovine so ključne za naš organizem, nujne so za rast in delovanje celic. Ne sestavljajo samo tkiva organov in mišičnih vlaken, ampak tudi hormone, npr. inzulin, ki uravnava krvni sladkor, encime, ki omogočajo prebavljanje hrane, in protitelesa, ki nas branijo pred okužbami. Zato je nujno, da poskrbimo, da jih vsak dan zaužijemo dovolj, še posebno kadar smo fizično zelo aktivni. Pestra, uravnotežena prehrana pomeni, da v telo v pravih razmerjih vnesemo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Seveda so količine odvisne od individualnih potreb posameznika.

Barbara in Iztok sta si izmenjala mnenja o pravi prehrani za regeneracijo po vadbi

Živila živalskega izvora, torej meso, ribe, mehkužci, mleko in mlečni izdelki ter jajca so bogat vir beljakovin, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v ugodnih razmerjih. Zaradi popolnejše zgradbe beljakovine v živilih živalskega izvora, med katere sodijo mlečni izdelki, izrazito ustrezajo človeškim potrebam. Rastlinski viri beljakovin, z nizko biološko vrednostjo, so žita in zrnje, stročnice, kalčki in oreščki. Z uravnoteženo prehrano v telo načeloma vnesemo dovolj beljakovin za povprečno porabo. Priporočljiv dnevni vnos beljakovin je okrog 60 gramov za odrasle moške in 47 gramov za odrasle ženske oziroma 0,83 gramov beljakovin na kilogram telesne teže. Nekoliko več jih potrebujejo odraščajoči otroci, nosečnice od četrtega meseca naprej in doječe matere, okrog 70 gramov dnevno.

Vrhunski športniki potrebujejo večji vnos beljakovin, saj jih telo potrebuje za ohranjanje mišične mase. Pri rekreativnih športnikih povečan vnos beljakovin načeloma ni nujen, a pri povečanem naporu, kot je na primer daljša tekaška preizkušnja ali posebno zahteven trening, boste s povečanim vnosom beljakovin svojim mišicam omogočili nekoliko hitrejšo regeneracijo. Fizična aktivnost zahteva čim hitrejšo obnovo organizma, pri čemer so izjemnega pomena beljakovine. Tako bo vaše telo tudi na naslednjem treningu bolj sposobno oziroma pripravljeno za vadbo. Najhitrejšo regeneracijo mišic dosežemo pri dodatnem vnosu beljakovin od 20 do 40 gramov takoj po rekreaciji. Privoščite si jih torej pred ali po vadbi. Med najbolj priročnimi jedmi so gotovo mlečni izdelki, kot so skuta, jogurt in quark. Ne rabijo kuhanja ali kakšne posebne priprave in so okusni sami po sebi.

Quark, mlečni izdelek na osnovi skute, je bogat z naravno prisotnimi beljakovinami, hkrati pa vsebuje malo maščob, in je tako idealen obrok za boljšo regeneracijo po telesni vadbi. In če za svoje aktivnosti v trgovini premišljeno izbiramo najprimernejšo športno opremo, je prav, da razmislimo tudi o prehrani. Če zdravemu življenjskemu slogu dodamo še premišljeno izbrano funkcionalno živilo, si lahko rečemo, da smo za svoje telo naredili največ.

Galerija