Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
12.05.2016 10:16:31
Deli članek:

Lee Hee-Beom namesto Cho Yang-Hoa

Prireditelji zimskih olimpijskih iger, ki bodo čez manj kot dve leti v južnokorejskem Pyeongchangu, so vendarle dobili novega vodjo organizacijskega komiteja. Poslovnež Cho Yang Ho je v začetku maja povsem nepričakovano odstopil, na izpraznjeno mesto pa so izvolili nekdanjega ministra za gospodarstvo Lee Hee-Beoma.

Odstop Cho Yang Hoa je bil povsem nepričakovan, saj gre za moža, ki je vodil uspešno južnokorejsko kandidaturo leta 2011, julija 2014 pa ga je južnokorejska vlada potrdila za vodjo organizacijskega komiteja.

Prav pod njegovim vodstvom je bil viden največji napredek v pripravah na veliko tekmovanje, ko so se zmanjšali zaostanki in zamude v izgradnji še manjkajočih olimpijskih tekmovališč. Pripeljal pa je tudi nekaj velikih pokroviteljev, med njimi družbo Samsung. Zamude, te so bile povezane tudi s pomanjkanjem financ, so bile tako velike, da je Mednarodni olimpijski komite celo nekaj časa razmišljal, da bi posamezne tekmovalne dogodke izpeljali na Japonskem.

Cho Yang Ho je predsednik uprave ladjarja Hanjin, enega največjih logističnih in transportnih konglomeratov na svetu, poleg tega pa je tudi predsednik uprave letalske družbe Korean Air ter ustanovitelj letalske skupine SkyTeam. Odstop pa je povezan prav z njegovimi poslovnimi zadolžitvami, saj naj bi se ladjar znašel v precejšnjih težavah, ob tem pa je trpelo vodenje olimpijskega projekta.

Velike skrbi, da so v Južni Koreji manj kot dve leti pred prvimi zimskimi olimpijskimi igrami v tej državi ostali obglavljeni in brez pravega vodstva, bo skušal odpraviti 67-letni Lee Hee-Beom, v obdobju 2003 do 2006 minister v južnokorejski vladi, zadolžen za trgovino, industrijo in energetiko.

Po koncu ministrovanja je bil v vodstvenih strukturah številnih gospodarskih in poslovnih združenj, med drugim je bil med vodilnimi predstavniki južnokorejskega združenja delodajalcev. Bil je tudi svetovalec pri prejšnji, neuspešni, kandidaturi za olimpijske igre v Pyeongchangu ter vodja kandidature za poletno univerzijado leta 2008 v Gwangjuju. Novega vodjo organizacijskega komiteja mora potrditi še vlada, kar pa naj bi bilo bolj kot ne le formalnost.