Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
28.12.2015 17:56:25
Deli članek:

Dokumentarec, ki bi lahko pretresel severnoameriški šport (video)

Dokumentarni film televizijske mreže Al Jazeera o dopingu buri duhove.

Televizijski kanal Al Jazeera je posnel dokumentarec, v katerem je številne največje zvezdnike ameriškega športa obtožil uporabe dopinga.

Novinarjem je pri snemanju pomagal nekdanji britanski atlet Liam Collins, ki je po krinko v šestih mesecih obiskal več zdravnikov, ki so spregovorili o dopingiranju mnogih športnikov. Tako je izšel dokumentarec "The dark side" (Temna stran, op. p.).

"Sem predpisoval poživila? Oh, seveda. A nikogar ne morejo ujeti, ker je tako lahko premagati celoten sistem. To je dejstvo," je pred kamero povedal dr. Chad Robertson. Ob njem so posneli še enega zdravnika Charlieja Slyja, oba sta priznala, da sta pomagala mnogim severnoameriškim športnikom, ki so se odločili za uporabo dopinga.

Med drugim sta izpostavila več zveznikov športov onkraj luže. Bejzbolska igralca Ryana Howarda in Ryana Zimmermana, pa celo boksar Mike Tyson, zdravnika trdita, da sta pomagala igralcem ameriškega nogometa kot so Dustin Keller, Mike Neal, James Harrison, Julius Peppers, Clay Matthews in celo legendarnemu Peytonu Manningu.

Charlie Sly trdi, da je delal na kliniki, ki je pred štirimi leti zdravila Manninga, ko se je poškodoval. "Vseskozi smo preparate pošiljali njegovi ženi Ashley Manning. Vedno je šlo za hormone za rast. A nikoli jih niso poslali Peytonu. vedno njegovi ženi," v dokumentarcu trdi Sly.

Peyton Manning, Ryan Howard, Ryan Zimmerman in James Harrison so se že javili in trdijo, da so nedolžni. Ostali obtožb niso komentirali. "Nikoli se ni zgodilo. Nikoli. Ne morem razumeti, kako so v to vpletli mojo ženo," je med drugim že izjavil zvezdnik lige NFL.