Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
19.10.2015 08:54:09
Deli članek:

Z operacijo Poletje nad tatove v olimpijskem mestu

Reuters

V Riu de Janeiru poteka operacija Poletje, v okviru katere 700 vojaških policistov skrbi za varnost na mestnih plažah.

Rio de Janeiro v teh dneh doživlja novo generalko za olimpijske igre. Pomemben test so že visoke temperature, saj v Riu zaradi visokih pripravljajo ukrepe predvsem za starejše in otroke.

Operacija Poletje pa je povezana tudi z večjim številom ropov na plažah v septembru. Tam ni moč prezreti policistov v kratkih hlačah, oboroženih s pištolami in pendreki. Na plažah intenzivno patruljira tudi Guarda Municipal. To naj bi zdaj trajalo najmanj do februarja, cilj pa je, da se do iger močno zmanjša kriminal v mestu. A policija se varnosti ni lotila le s patruljami. Na največjih plažah Ipanema in Copacabana so namestili preko 100 varnostnih kamer.

Brazilci želijo preprečiti negativne kritike o varnosti, ki bi lahko prestrašile navijače, da morda zaradi varnostnega vprašanja sploh ne bi prišli v Rio.

A v tem trenutku je v središču pozornosti vročinski val. Na južni polobli je trenutno ravno pomlad in Rio že trpi zaradi vročine. "Imeli smo že zelo vročo jesen, s temperaturami okrog 35 stopinj Celzija in zdaj en rekord lovi drugega," je za brazilske medije dejala meteorologinja Marlene Leal de Almeida Souza, obenem pa napovedala težko pričakovano ohladitev.