Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Marina Biljak
Marina Biljak
19.08.2015 01:00:00
Deli članek:

Žensko svetovno prvenstvo v nogometu – Kaj smo se naučili?

Reuters

Med šestim junijem in petim julijem je letos potekalo svetovno nogometno prvenstvo za pripadnice nežnejšega spola.

V Kanadi se je zbralo 24 reprezentanc, ki so se med seboj borile za najvišja odličja. Številni se boste ob misli na ženske, ki igrajo nogomet zgolj nekoliko nasmehnili, češ da je to samo moški šport, a premislite še enkrat. Svetovno prvenstvo v Kanadi je namreč še enkrat več pokazalo, da dekleta vse bolj postajajo sestavni del športa.

NOGOMETAŠICE UPRIZORILE PRAVI ŠOV
Če ste svetovno prvenstvo spremljali prek televizijskih zaslonov ali posebne aplikacije, potem najbrž veste da so finale dobile Združene države Amerike, ki so na odločilni tekmi premagale Japonsko s 5 proti 2. A to je le statistika. Nogometašice so namreč na prvenstvu uprizorile pravi spektakel. Ena glavnih favoritinj, reprezentanca Anglije, je domov odšla po uničujočem avtogolu, Združene države pa so do zmage prišle s pomočjo neverjetnega gola Carli Lloyd. Američanka je zadela kar s polovice igrišča ter v šestnajstih minutah s hat-trickom lastnoročno potopila japonsko floto.

Prenapolnjen stadion s 53 tisoč gledalci je seveda eksplodiral, o finalu pa se govori še danes. In to niti ni presenetljivo, ko pogledamo številke. Qz.com poroča, da je letošnji ženski finale podrl kar nekaj rekordov. Presenetljivo si je na ameriških televizijskih postajah zadnjo tekmo prvenstva ogledalo več gledalcev, kot si je ogledalo lanski moški finale med Nemčijo in Argentino. Tekmo med ZDA in Japonsko naj bi si ogledalo nekje med 21 in 23 milijonov ljudi.

Da ženske v nogometu niso le za okras, priča tudi naslednje dejstvo. Z letošnjo izdajo priljubljene nogometne igre za konzole, Fifo 16, bo ta bogatejša za pomembno funkcijo. Da, prav ste uganili - na igrišču boste namreč lahko igrali tudi ženski nogomet.

noticiasnet.mx
LIV BOEREE OSVOJILA POKER SVET
Podobne primere lahko najdemo tudi v drugih športih. Igralce pokra si vedno predstavljamo kot moške, ki sedijo v temni, zakajeni sobi in ob kupu kart srebajo pivo. A temu še zdaleč ni tako. Da je poker primeren tudi za dekleta, je zagotovo dokazala prikupna Angležinja, Olivia "Liv" Boerre.

Liv se je s pokrom spoznala, ko je bila leta 2005 izbrana kot ena izmed petih tekmovalk v resničnostnem šovu. Po koncu oddaje je Olivia v Londonu začela poker igrati redno, nakar so jo povabili v Las Vegas, kjer je sodelovala pri nastajanju Svetovnega prvenstva v pokru. A Liv ni želela ostati le pred tv ekrani. Nase je najprej opozorila z zmago Ladbrokes evropskega ženskega prvenstva, dve leti kasneje pa je prišla do neverjetne zmage na evropskem poker turnirju, kjer je s prvim mestom osvojila kar milijon in 250 tisoč evrov glavne nagrade.

Članica ekipe Pokerstars je tako postala šele tretja dama, ki je osvojila laskavi naslov. Da to ni bilo zgolj naključje je Boereejeva dokazala v naslednjih letih, saj je na EPT-jih kar osemkrat prišla do denarne nagrade, skupno pa je v nagradah osvojila že več kot dva milijona in pol ameriških dolarjev.

Broereejeva še zdaleč ni edina uspešna poker igralka. Vanessa Selbst je edina ženska, ki ji je uspelo priti do najvišjega mesta na svetovnem poker indexu, ki razvršča igralce glede na njihove uspehe. Čeprav je sama še brez zmage na svetovnem ali evropskem turnirju, pa so njeni prihodki od nagrad astronomsko visoki. Selbstova je namreč v obliki denarnih nagrad prejela že več kot deset milijonov dolarjev. 31-letna američanka je vsekakor dober dokaz, da poker ni le moški šport.

VSE SE SPREMINJA TUDI V MOTOŠPORTU
Ženske so bile v zgodovini motošporta pogosto tabu. Nekdanji svetovni podprvak, Sterling Moss, je v intervjuju z britansko državno televizijo nekoč izjavil: "Duševni stres je morda prevelik za žensko voznico. Enostavno ne verjamem, da so dame sposobne zmagati na dirki formule ena."

Toda v športu se hitro vse spremeni in ženske voznice postajajo vse bolj sestavni del svetovnega motošporta. Tako je slovito britansko moštvo, Williams, v letu 2012 zaposlilo Susie Wolff, sicer uspešno voznico nemškega prvenstva DTM. Susie v Williamsu opravlja delo testne voznice.

Stefan Brending

Lani je podobno potezo potegnil tudi Sauber, ki je v svoje vrste spravil Simono de Silvestro, sledil pa mu je Lotus F1, ki je pogodbo podpisal s Carmen Jordo. Vsaka zgodba ima seveda tudi svojo temno plat. Zagovorniki »moškega« motošporta se bodo najbrž obregnili ob tragično nesrečo Marie de Villota, ki se je v testnem dirkalniku Marussie zaletela v tovornjak ob progi in posledično izgubila življenje. Toda moški dirkači prav tako niso imuni na nesreče, kar je dokazala tragična nedelja petega oktobra 2014, ko se je ponesrečil Jules Bianchi.

Ženske so v zgodovini le redko sodelovale na največjih motošportnih tekmovanjih, kar pa je pogosto posledica tega, da ljudje preprosto ne verjamejo, da bi lahko bile uspešne voznice. A temu mogoče ne bo več dolgo tako. Vodja formule 1, Bernie Ecclestone, je namreč prišel na idejo, da bi lahko ustanovili žensko različico formule 1, poroča časnik Večer. Ideja sicer zaenkrat še ni obrodila sadov, saj jo je skritiziral predvsem ženski del občinstva, ki bi si želel tekmovanja z močnejšim spolom.