Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
15.03.2015 07:50:13
Deli članek:

FŠ: Profesorska plača in 364.000 evrov honorarja

Nikola Miljković

Prav neverjetno je, kaj se dogaja v naši državi. Univerzitetni profesorji si delijo take plače in honorarje, kot jih imajo najboljši nogometaši na svetu. Po videnem, podatke smo dobili na spletni strani KPK, je bil vsaj en mesečni odhodek od leta 2003 do 2011 višji od 70.000 evrov.

Pred kratkim je z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport odstopila Stanislava Setnikar Cankar, ki je v času svoje univerzitetne kariere poleg redne plače na Fakulteti za upravo zaslužila še 636.068,98 evra. Kot kaže, so njenemu zgledu vestno sledili tudi profesorji na Fakulteti za šport, temeljni izobraževalni ustanovi slovenskega športa.

52

52,532.213,26 evra je imela FŠ izdatkov v zadnjih desetih letih.

23

23,511.926,38 evra je FŠ izdala za tako imenovane plače, torej več kot 2 milijona na leto.

2,5

2,576.501,72 evra je FŠ izdala za plačilo avtorskih in podjemnih pogodb.

2,3

2,326.244,62 je prejel največji posamezni prejemnik denarja FŠ - Energetika Ljubljana - stroški ogrevanja.

Prav neverjetno je, da se v preglednici Komisije za preprečevanje korupcije, na podstrani supervizor, pojavljajo taki zneski. Od 1. januarja 2003 (podatkov pred tem časom ni) do 5. oktobra 2011 je bilo vsak mesec vsaj eno nakazilo višje od 70.000 evrov. Koliko? Drži, nismo se zmotili, po zapisanem na tej spletni strani je Fakulteta za šport nakazala tudi več kot 116.000 evrov mesečnega odhodka (komu je bil denar nakazan, ni znano, ker teh podatkov zaradi varovanja osebnih podatkov ni na spletu).

Kako je to mogoče? Ali to sploh drži? Na spletni strani je zapisano še, da prikazan namen ustreza vnesenemu v plačilni nalog, ki ne ustreza nujno dejanskemu namenu – če je v namenu povezava na javno naročilo, gre za prikaz naročila. Kaj to sploh pomeni? To pomeni, da se v tem znesku lahko skriva tudi javno naročilo (javno naročilo je celotni skupek dejanj, ki jih opravi naročnik s ciljem nabave blaga, oddaje storitev ali gradenj po zakonu).

Treba je vedeti, da so iz tega velikanskega mesečnega zneska izvzete avtorske in podjemne pogodbe, pa tudi vsa večja podjetja, katerim mora fakulteta plačevati redne obratovalne stroške (Energetika, Elektro, zavarovalnice, študentski servisi, banke, vodovod ...). Kaj so torej pomenila ta mesečna nakazila s tako visokimi zneski? Projekte profesorjev in njihovih skupin za razne državne in paradržavne potrebe? Koliko so profesorji na Fakulteti za šport dobivali za strokovno literaturo, ki jo morajo brati samo študenti, koliko so dobili za svetovanje?

Nekaj lahko razberemo s plačilnih nalogov, ki jih je fakulteta izplačevala za avtorske in podjemne pogodbe. Tu se pojavljajo imena rednih in izrednih profesorjev na fakulteti, ki so dobivali izjemne zneske prek avtorskih pogodb. Nekateri so malce zakrili svoje ime, a smo jih vseeno našli.

Matej Tušak, znani športni psiholog, ima poleg redne plače na Fakulteti za šport še kar tri vire financiranja s fakultete – prek Društva za šport, psihologijo in psihoterapijo je prejel več kot 135.000 evrov, FŠ je Konjeniškemu klubu M. T. Zalog (iz Cerkelj na Gorenjskem) nakazala več kot 128.000 evrov – zakonita zastopnica kluba je Marija Tušak, Matej pa je nekaj malega zaslužil tudi prek svojega podjetja oziroma s. p.-ja – skromnih 100.000 evrov. Skupaj vse to znese 364.214,81 evra, kolikor naj bi zaslužil Tušak v desetih letih poleg svoje redne plače na fakulteti, ki tudi ni tako nizka.

Na seznamu prejemnikov prek avtorskih pogodb so se poimensko našli še profesorja Vojko Strojnik in Branko Škof, zunanji sodelavec fakultete Oskar Žohar in tudi košarkarski sodnik Uroš Vuga.

Prepričani smo, da je tako kot pri gospe športni ministrici vse v skladu z zakonom, vendar je to vsaj moralno sporno, saj je očitno, da je športna psihologija tako donosen posel, da lahko v desetih letih zaslužiš več kot pol milijona evrov in ta denar dobiš samo od države oziroma fakultete.

Še več profesorjev naj bi se skrivalo za različnimi podjetji, ki so sodelovala s fakulteto – Hiša športa, Gimnast (podjetje v lasti gimnastične zveze), Elan Inventa, prav neverjetno pa je, koliko gradbenih podjetij in podjetij, ki se ukvarja z računalništvom, je bilo na plačilni listi fakultete v zadnjih desetih letih.