pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
1 24.02.2017 07:40:29

Žiga Kastrevec: Nismo stavili, ker nobeden ni upal

Grega Wernig
V malteškem nogometnem prvenstvu imamo Slovenci letos dva predstavnika, oba sta napadalca, eden prihaja iz Bele Krajine, drugi iz Dolenjske.

Vito Plut je na tem sredozemskem otoku že tretje leto zapored in igra za Birkirkaro, Žiga Kastrevec pa je zadnji dan poletnega prestopnega roka okrepil ekipo St. Andrews, ki ji je obljubil enoletno zvestobo. Dvaindvajsetletni Novomeščan je drugo polovico prejšnje sezone igral v španski tretji ligi, kjer je kot posojeni član Krke nosil dres druge ekipe Getafeja.

ŽIGA KASTREVEC
rojen: 25. februarja 1994
država: Malta (Pembroke)
šport: nogomet
klub: St. Andrews F. C.

Ker gre za nekdanjega mladega reprezentanta, lahko zapišemo, da je bilo kar manjše presenečenje, da se je avgusta odločil za odhod na Malto.

Kako je prišlo do tega, da ste se poleti odločili kariero nadaljevati na Malti?
Bilo je v zadnjem tednu prestopnega roka, ko mi je bivši pomočnik trenerja pri Krki Mario Carević povedal, da obstaja možnost selitve na Malto. Do podpisa pogodbe bi lahko prišlo brez preizkušnje. Klub mi je ponudil dobre pogoje, zato sem se odločil za odhod na Malto. Vse se je zgodilo zelo na hitro, lahko bi rekel od včeraj na danes.

Pred tem ste igrali v španski tretji ligi, kjer ste bili član drugega moštva Getafeja, in se nato poleti za kratek čas vrnili v Krko.
Vrnitev domov je bila samo začasna rešitev. Med iskanjem novega kluba sem s Krko treniral in tam opravil priprave.

413-10-kastrevec gw
Grega Wernig
Pred ponudbo z Malte ste bili na preizkušnji pri angleškem Bradfordu in v stiku s škotskim St. Johnstonom. Ste imeli še kakšne druge ponudbe, mogoče iz slovenske prve lige?
Bil sem v Bradfordu, kjer sem doživel zelo lepo izkušnjo, toda iz tega ni bilo nič. Drugih konkretnih ponudb v poletnem prestopnem roku ni bilo. V Sloveniji me ni zanimalo igranje v katerem izmed klubov iz spodnjega dela lestvice, a niti ni bilo kakšnih konkretnejših ponudb. Želel sem se še enkrat preizkusiti v tujini.

Bili ste mladi slovenski reprezentant, zato je bila selitev na Malto kar presenečenje.
Na to gledam kot na novo izkušnjo v življenju. Moja želja je, da bi v tekoči sezoni odigral čim več tekem in zabil čim več golov, da na tak način pokažem svojo kakovost in opozorim nase. Bolje je, da ves čas igram na Malti, kot da bi mogoče v nekem boljšem klubu sedel na klopi. Se pa nogomet na Malti ves čas razvija, precej se vlaga v ta šport in raven se izboljšuje.

Ste imeli kaj pomislekov pred odhodom na Malto?
Seveda sem imel pomisleke, saj niti nisem dobro vedel, kam se odpravljam in kakšen nogomet se igra na otoku. Ko sem prišel na podpis pogodbe, mi je bilo veliko stvari bolj jasnih. (smeh)

Ste se pri Vitu Plutu, ki že nekaj časa igra na Malti, mogoče pozanimali, kam greste?
Sploh ne, v tistem času niti nisem vedel, da na Malti igra kakšen Slovenec. (smeh) Šele pozneje sem izvedel, da je Vito Plut član Birkirkare.

Kakšen klub je St. Andrews, lani si je le s težavo zagotovil obstanek v ligi?
Lanska sezona je bila za St. Andrews izjemno zahtevna, saj jo je začel z devetnajstimi zaporednimi porazi in si je obstanek izboril šele v kvalifikacijah. Klub je pred letošnjo sezono dobil novega vlagatelja, ki je vanj vložil precej denarja. Pravijo, da lahko St. Andrews pričakujemo iz leta v leto višje na razpredelnici. V igralskem kadru je sedem tujcev, kar se obrestuje, saj trenutno držimo mesto v sredini lestvice. Na Malti je tudi sicer dovoljenih največ sedem tujcev, saj bi bila v nasprotnem primeru moštva skoraj zagotovo sestavljena iz samih tujih nogometašev, kar bi imelo negativen vpliv na malteški nogomet.

Po slabi polovici sezone ste osmi v 12-članskem tekmovanju, kakšne cilje ste si zadali?
Glavni cilj je obstanek v ligi, ob tem se želimo po najboljših močeh kosati z najboljšimi klubi v državi. Seveda bi radi čim dlje prišli tudi v pokalnem tekmovanju, saj se je tako najlažje uvrstiti v Evropo.

Kakšna je kakovost malteške lige, če jo primerjate s slovensko?
Rekel bi, da je na nekoliko nižji ravni. Najboljši malteški klubi se ne morejo primerjati z Olimpijo, Mariborom, Domžalami in bi se v Sloveniji lahko borili z moštvi iz spodnje polovice lestvice. Kar zadeva pogoje za delo, se na Malti trenira na umetni travi, kar mi ne ustreza, saj trpijo predvsem kolena. Na srečo za zdaj s tem nisem imel nobenih težav. Vse tekme gostijo samo trije stadioni, dva sta opremljena z naravno podlago, tretji z umetno. Sicer ima vsak klub svoje igrišče za trening.

kastrevec dw
Drago Wernig - TAKA
Travo je na Malti zelo težko vzdrževati.
Res je, poleti je zelo vroče in v treh mesecih je samo en deževen dan, zato je to delo zelo oteženo.

So klubi na profesionalni ravni, se da živeti od nogometa?
Tujci smo profesionalci in lahko živimo od nogometa, ker imamo dobre pogodbe. Kar zadeva domače nogometaše v našem klubu, hodijo v službo in jim nogomet predstavlja samo dodatni vir zaslužka.

Tudi sicer so domači nogometaši manj kakovostni od vas.
So malo slabši, ampak se najde tudi kakšen, ki je res nadarjen in zelo dober.

Kako ste zadovoljni s svojo vlogo v ekipi in igrami? Na dvajsetih tekmah ste zabili tri gole in prispevali tri podaje.
S svojim izkupičkom nisem zadovoljen, ampak igramo tako, da se večji del tekme branimo. Igramo v sistemu z enim napadalcem, zato včasih igram tudi v zvezni vrsti. Večino zadetkov smo dosegli iz prekinitev ali enajstmetrovk. Na tekmi imamo samo eno ali dve priložnosti, zato je za napadalce kar zahtevno.

Kako ste se navadili na življenje na Malti, se močno razlikuje od tega v Sloveniji?
Precej se razlikuje od življenja v Sloveniji, trenutno je na Malti med 15 do 20 stopinj Celzija, poleti pa je izjemno vroče. Doma je najlepše, a je tudi življenje na Malti kar dobro, ima svoje čare.

Angleščina je uradni jezik, znate kaj malteščine?
Ne, malteščina je zelo težka, gre za mešanico sedmih jezikov. Ko Maltežane poslušaš med pogovorom, jih skoraj nič ne razumeš. Naučil sem se samo nekaj osnovnih izrazov.

Kakšno mesto je Pembroke?
Pembroke je starinsko mestece, v katerem je posledično zelo zanimiva arhitektura. Zgradbe so zgrajene iz apnenca, zelo veliko je viteških stavb in cerkva. Hiše so vse zelo podobno obarvane, lahko bi rekel, da je vse v stilu. (smeh)

V katerem delu mesta živite?
Čez cesto imam trening center, do plaže imam en kilometer, do stadiona petnajst minut. Tudi glavno mesto Valletta je zelo blizu, približno dvajset minut vožnje.

Živite v hiši ali v stanovanju?
Imam svoj apartma, v katerem so soba, kuhinja in kopalnica. V bližini živi še nekaj soigralcev, tako da se večkrat dobimo na kavici. (smeh)

Je bilo težko najti primerno stanovanje?
Pozimi ni težko najti stanovanja, medtem ko je to poleti skoraj nemogoče. Turistov je ogromno, zato je praktično vse zasedeno.

Kako veliko je vaše stanovanje in koliko znaša najemnina?
Stanovanje ni prav veliko, mesečna najemnina pa znaša približno sedemsto, osemsto evrov.

Kako priljubljen je nogomet?
Nogomet je najbolj priljubljen šport na otoku, poleg njega imajo še ragbi, kakšnega drugega športa pa nisem zasledil.

Vas ljudje prepoznajo, če se sprehodite po mestu?
Ne prepoznajo me. (smeh)

Ste se z malteškimi soigralci kaj zbadali, ko je tam v okviru kvalifikacij za SP gostovala slovenska izbrana vrsta?
Da, bilo je kar nekaj šal na ta račun, sploh ker je zmagala Slovenija. (smeh)

Ste pred tekmo mogoče stavili za kakšno večerjo ali kaj podobnega?
Nismo stavili, ker nobeden ni upal. Vsi se dobro zavedajo, da je zelo malo možnosti, da bi lahko njihova reprezentanca kaj naredila. (smeh)

M24_0672 ap
Arsen Perić
Kako Maltežani poznajo Slovenijo?
Slovenije ne poznajo kaj dosti, vedo pa, kje leži država. Poznajo nas tudi zaradi nogometa, pred kvalifikacijsko tekmo so se malo bolj pozanimali, v katerih klubih igrajo naši reprezentanti in podobno. Dobro poznajo Slovence, ki igrajo v italijanskem prvenstvu, ti jim nikakor ne predstavljajo neznanke.

Imate na voljo klubski avto?
Ne, klubskega avta nimam, ker ga niti ne potrebujem. Javni prevoz je zelo dobro urejen in ni drag. Z avtobusom v pol ure prideš z enega konca Malte na drugega. Poleg tega se vozi po levi strani, česar še nisem poskusil, in mislim, da bi potreboval en teden, da bi se navadil. (smeh)

Kakšni vozniki so Maltežani?
Zelo divji in nestrpni, vozijo hitro in ves čas trobijo. Po tej plati so podobni Italijanom. (smeh)

Je na cesti veliko policistov?
Policisti so, ampak še nisem videl, da bi koga ustavili.

Koliko stane liter bencina?
Cena bencina je podobna kot v Sloveniji.

Tekme igrate na treh stadionih, kakšen je protokol pred njimi?
Imamo klubski avtobus, s katerim se vozimo na tekme. Vožnja traja približno petnajst minut.

Ste se na Malti morda srečali s kriminalom? Ste doživeli kakšno neprijetno izkušnjo, ki ni povezana z nogometom?
Do zdaj ni bilo nič takega, da bi bilo omembe vredno.

Se močno pozna gospodarska kriza? Je na ulicah dosti brezdomcev, beračev?
Mislim, da gospodarske krize ne poznajo, plače so malo višje kot pri nas. Se pa verjetno ukvarjajo samo s turizmom, česa drugega niti nisem opazil. Na ulici še nisem videl brezdomca ali berača.

Živite blizu mesta St. Julian's, ki velja za izrazito turističnega. Kakšno je nočno življenje?
Tam obstaja ulica, ki je polna različnih lokalov, glasba pa se sliši vsak večer, nočno življenje je zelo pestro.

Je velika razlika med dogajanjem pozimi in poleti?
Poleti je kar težko hoditi po ulici, ker je takšna gneča. Pozimi pa je življenje malo bolj umirjeno, razlika je precejšnja, čeprav je tudi v tem letnem času na Malti precej turistov. Predvsem izstopajo Angleži, ki imajo tukaj svoje vikende in hodijo sem na dopust.

Kaj počnete med treningi, ali ko imate kakšen dan prosto?
Dobimo se z balkanskimi soigralci in gremo na kakšno malo lepšo plažo, včasih odigramo partijo tenisa, gremo na kavico, odpravimo se v Valletto ali kakšno drugo turistično mesto. Z mano je tudi dekle, tako da mi nikoli ni dolgčas. (smeh)

Če vas obišče kdo iz Slovenije, kaj mu pokažete, kaj se izplača videti?
Najprej bi odšli v Valletto in si tam ogledali znamenitosti. Obiskali bi Blue Lagoon, kjer je kristalno čista voda. Šli bi še na 'road trip' z avtobusom z odprto streho in si ob tem ogledali kakšne stare gradove in utrdbe.

Malta je sestavljena iz treh otokov.
Da, stalno sta naseljena Malta in Gozo, Comino samo občasno. Zanimivo je, da imajo na Gozu svojo nogometno ligo in v osmini finala pokalnega tekmovanja smo dobili prav nasprotnika s tega otoka. Ob tem lahko omenim, da je na Malti precej nogometnih klubov, imajo celo tri ali štiri lige.

Malteška kuhinja. Ali obstaja kakšna jed, ki vam je še posebej pri srcu?
Tukajšnja specialiteta je pečen zajček, sicer pa je njihova kuhinja v glavnem zelo podobna italijanski.

Ste morda v trgovinah naleteli na kakšne slovenske izdelke?
V lekarni sem našel Krkine tablete, drugih slovenskih izdelkov pa nisem zasledil.

Kakšna je razlika v cenah, če jih primerjamo z našimi trgovinami in restavracijami?
V trgovinah ni bistvene razlike, restavracije pa so na Malti dražje kot v Sloveniji. Zaradi turizma malo navijejo cene.

Ste spoznali kakšnega Slovenca na Malti?
Sem. Poleti pride kar veliko Slovencev, ki tu ostanejo dva ali tri mesece in delajo kot natakarji.

Kako bi opisali Maltežane?
Nikamor se jim ne mudi, rekel bi, da so še hujši kot Črnogorci. (smeh) Vse poteka zelo počasi, ko pridejo na cesto, se jim pa kar utrga in postanejo nestrpni. Tudi tu se pozna vpliv Italije.

In kakšne so Maltežanke?
Redke. (smeh) Če povem po pravici, nisem videl veliko Maltežank, v glavnem so turistke.

Kaj vas je najbolj navdušilo na Malti?
Najbolj sem navdušen nad plažami, vremenom in tem, da je zelo živahno, vsak dan se nekaj dogaja.

Kdaj ste se nazadnje kopali v morju?
Mislim, da sem se v morju nazadnje kopal v začetku novembra, takrat je imelo približno 23 stopinj Celzija.

Je kaj takega, kar vas tam moti ali pogrešate?
Poleg družine in prijateljev najbolj pogrešam domačo kuhinjo. (smeh)

Se počutite utesnjenega, ker živite na otoku?
Ne, sploh ne, niti ne pomislim, da živim na otoku.

Neposredne letalske povezave med Malto in Slovenijo ni.
Z Malte letala vozijo v Italijo, Avstrijo in Zagreb, neposredne letalske povezave z domovino pa res ni.

plut kastrevec gw
Vito Plut in Žiga Kastrevec
Grega Wernig
Ali imajo Maltežani kakšno navado, ki se nam zdi čudna?
Niso točni, vedno zamujajo.

Imate enoletno pogodbo, ali obstaja kakšna možnost, da bi že januarja zapustili Malto?
Če bi dobil kakšno dobro ponudbo, mislim, da bi se z ljudmi iz kluba dalo dogovoriti za predčasen odhod.

Stari ste 22 let, kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Narediti želim dobro kariero, igrati za kakšen boljši klub. Zelo dobro se zavedam, da moram trdo delati, da bi uresničil svoje želje.

Ste kdaj premišljevali o tem, da bi po končani karieri živeli na Malti?
Ne, v bistvu sem razmišljal ravno v nasprotni smeri, da na Malti ne bi nikoli živel. Med drugim mi manjka, da ni nikjer nič zelenja, skratka Malta nekako ni zame. (smeh)

413-11-pembroke vszi
Pembroke
vszi

Članki iz rubrike