Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 29.07.2015 22:00:53

Nana Welbeck: V nogometu je veliko korupcije (video)

Nikola Miljković
Barve novomeške Krke od lanskega poletja brani tudi Nana Welbeck.

Gre za dvajsetletnega vezista, ki je sicer doma iz ganske prestolnice Akre, vendar se je že pri devetih letih preselil v Italijo. Pri naših zahodnih sosedih je branil barve Brescie, s katero je igral v serie B, prav tako je v njenem dresu vknjižil tudi en nastop v serie A, in Atalante.

Welbeck je v slovenskem prvenstvu odigral 29 tekem, na katerih je dosegel tri zadetke – zadnjega v nedeljo v Celju.

Zelo mladi ste zapustili Gano in odšli v Italijo.

Da, moj oče je živel v Italiji in ko sem bil star devet let, sem z mamo in sestro odšel k njemu.

982-8-welbeck nm
Nikola Miljković

NANA WELBECK
rojen: 24. november 1994
država: Gana (Akra)
šport: nogomet
klub: NK Krka

Kako to, da ste se lani poleti odločili priti v Slovenijo?
Lansko leto je bilo zame težko. Bil sem v Brescii, kjer se mi je iztekla pogodba. Tam nisem veliko igral, saj so se v nekem trenutku v klubu odločili, da name ne bodo več računali. Bil sem v prvem moštvu, nato so me degradirali v drugo ekipo. Posoditi so me hoteli v neki klub, a to zame ni bila dobra možnost, zato sem se odločil ostati. Za kazen so me poslali v mlado ekipo. Ko se mi je končala pogodba, je prišel moj zastopnik in mi ponudil igranje v Krki. Takrat sem se odločil priti v Novo mesto.

Kaj ste vedeli o Sloveniji, preden ste prvič prišli sem?
Ničesar nisem vedel. Poznal sem večino slovenskih igralcev, ki igrajo v serie A, Kurtića, Handanovića, Iličića, in so mi resnično všeč. To je bila edina stvar, ki sem jo vedel. Vse drugo je bilo zame popolnoma novo.

Moj oče je živel v Italiji in ko sem bil star devet let, sem z mamo in sestro odšel k njemu.

Slovenija je vaša druga izkušnja s tujino, prej ste bili v Italiji, kje se počutite bolje?
Obe državi sta v redu, toda vsaka na svoj način. V Italiji se na primer igra odličen nogomet. V Sloveniji se prav tako igra zelo dober nogomet, poleg tega pa živim v Novem mestu, ki je res majhno mesto. Vsi se poznajo, kar se mi zdi izjemno (smeh). Vsi ljudje so zelo prijazni in prijetni, o njih lahko povem same dobre stvari. To je prvi vtis, ki ga dobiš v mestu, vzdušje je drugačno. Sicer pa sta obe državi zelo lepi, le v Italiji je vse veliko večje.

Ste bili član katere od mladih ganskih reprezentanc?
Ne še. Rekli so, da me bodo poklicali, ampak ne vem, kaj se je zgodilo. Vse skupaj je bilo malo čudno. V nogometu nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo.

welbeck GW1_5014
Grega Wernig

Kaj menite o slovenskem nogometu?
Mislim, da gre za zelo dobro ligo, na primerni ravni. Rekel bi, da je po kakovosti nekje med italijansko drugo in tretjo ligo. Tu igrajo zelo dobri igralci, kar zadeva taktično pripravo, pa ni na taki ravni kot v Italiji. Je pa tehnično zelo močna. Tukajšnji nogomet mi je všeč ravno zaradi tega, ker ni toliko taktike. Igralec lahko na igrišču uporabi svoje znanje, je kreativen, tako da lahko gledalci v nogometu uživajo. Ko se igralci na igrišču zabavajo in jim ni treba preveč razmišljati o taktiki ter podobnih stvareh, se zabavajo tudi gledalci, in prav to je čar tega športa.

Ste bili nad kakovostjo slovenskega nogometa presenečeni?
Da. Ko sem prišel, o tem nisem razmišljal, moja želja je bila čim več igrati. Pozneje pa sem videl, da je ritem igre dober, nogomet je hitrejši, in tukaj lahko napredujem.

Igrali ste eno tekmo v serie A, sicer pa ste več časa preživeli v serie B.
Da, v serie A sem igral eno tekmo, ko sem imel 16 let. Bilo je v zadnjem prvenstvenem krogu, igrali smo s Fiorentino. Brescia že ni imela več možnosti za obstanek, trener me je v igro poslal za zadnje pol ure. Takrat sem že treniral s prvim moštvom in igranje je bilo zame neke vrste nagrada. Bilo je res noro igrati v družbi tako dobrih igralcev, pa še vzdušje na stadionu je bilo odlično.

Kakšna je razlika med slovenskim in ganskim nogometom?
Velika. V Gani je precej težko igrati, saj je v nogometu veliko korupcije in podobnih stvari, zato je vse skupaj precej čudno. Sicer se igra tehnično dober nogomet, vse skupaj pa temelji na telesni moči. Tam je veliko dobrih igralcev, toda če želiš napredovati na taktičnem področju in pridobiti izkušnje, moraš v tujino. V Evropi nato vidiš razliko v načinu igranja.

Ali poznate vseh pet klubov, ki so v Sloveniji doslej osvojili naslov prvaka?
Joj, težko vprašanje (smeh). Maribor je bil zagotovo. Naj še malo razmislim. Olimpija. Celje? Ne, kaj pa Domžale? Torej tri sem zadel, več pa ne bi vedel.

Poznal sem večino slovenskih igralcev, ki igrajo v serie A, Kurtića, Handanovića, Iličića, in so mi resnično všeč. To je bila edina stvar, ki sem jo vedel. Vse drugo je bilo zame popolnoma novo.

Stari ste 20 let, kakšne načrte za prihodnost imate?
Rad bi igral v najboljši ligi, kar lahko, ne glede na to, v kateri državi. Rad bi si ustvaril uspešno kariero in dobro življenje. Nič posebnega, bomo videli, kaj bo prineslo življenje.

BOLJE, KOT SEM MISLIL, DA BO
Je Slovenija izpolnila vaša pričakovanja?
V Sloveniji je prav gotovo bolje, kot sem mislil, da bo. Zame je res dobro, da sem prišel. V Italiji nisem veliko igral, zato sem bil razočaran in precej potrt. Potem pa sem že na prvi tekmi za Krko igral v prvi postavi proti Mariboru. Poleg tega so vsi v klubu zelo prijazni, odlično so me sprejeli. Dogajale so se mi stvari, ki si jih lahko samo želiš in ki so nujno potrebne, da bi nato dobro igral. Slovenija je name naredila resnično pozitiven vtis.

welbeck GW1_2535
Grega Wernig

Kaj so o vaši selitvi v Slovenijo menili vaša družina in prijatelji?
Prijatelji so bili navdušeni, saj so vedeli, da nisem igral. Podobno je bilo tudi z družino, saj so vedeli, da je to zame dobra poteza. Če strnem, so bili vsi zelo pozitivno naravnani in veseli, da sem se tako odločil.

Se je bilo težko privaditi na slovenski način življenja?
Življenje se kar precej razlikuje od tistega v Italiji. Vendar pa se ni bilo težko navaditi nanj, mesto je majhno, vsak ti je pripravljen pomagati, saj so ljudje zelo prijazni. Tudi z jezikom nisem imel nobenih težav, saj skoraj vsi govorijo angleško, kar je vse skupaj le še olajšalo.

Katere jezike govorite?
Govorim enega od ganskih dialektov, angleščino, italijanščino, malo francoščine, zdaj pa se učim še nekakšne mešanice hrvaščine in slovenščine (smeh).

Na kaj ste najprej pomislili, ko ste prvič prišli v Slovenijo?
Ko sem prvič prišel, me je prevzel lep razgled na stadion in okolico. V tistem času je bilo zelo vroče, zato sem sam pri sebi dejal, da mi bo tu zelo všeč, saj sem mislil, da ne bo nobenega mraza. V Italiji je bilo vreme precej slabše. No, pozneje se je izkazalo, da zna biti tu še kako mraz (smeh).

Katera je bila prva beseda, ki ste se je naučili v slovenščini?
Najprej sem se naučil pozdravov, živijo in dober dan. Ko prideš v slačilnico, je povsem normalno, da vse pozdraviš, zato je bilo to prvo, kar sem se naučil.

V Gani je precej težko igrati, saj je v nogometu veliko korupcije in podobnih stvari, zato je vse skupaj precej čudno.

Ali imate najljubšo slovensko besedo?
Na igrišču večkrat rečem "bravo" ali "ledja". Ti dve besedi uporabim največkrat, še posebej "bravo", ker svojim soigralcem rad dvignem moralo.

Kaj vam je v Sloveniji najbolj všeč?
Všeč mi je veliko stvari, na primer Ljubljana in podobno. Rad bi obiskal še nekatere kraje, ki so mi jih priporočili. Drugače pa bi rekel, da so mi v Sloveniji najbolj všeč ljudje.

Kaj vam tu ni všeč?
Nič takega ni. Mogoče zima, ki je precej hladnejša kot v Italiji, ampak se navadiš. Čeprav je res, da je ne maram najbolj (smeh).

V čem smo si Slovenci in Ganci najbolj podobni in v čem najbolj različni?
Najbolj smo si podobni po tem, da se oboji radi zabavamo, uživamo v življenju in se veselimo že majhnih stvari. Ne potrebujemo veliko denarja, da bi bili srečni. Kar zadeva razlike, pa so te največje v kulturi. Ampak to ni nič takega, še vedno smo vsi ljudje.

Ali imamo Slovenci kakšno navado, ki se vam zdi čudna?
Nekako mi je čudno, kako Slovenci uživajo ob vinu in glasbi, ampak mi je to res všeč (smeh). Ljudje čutijo glasbo, zdi se mi, da je ta zelo pomemben del njihovega življenja. Glasba jih motivira.

welbeck GW1_2540
Grega Wernig

Ali imate radi vino?
Ne preveč. Ko sem prišel, so mi povedali, da je tukajšnje vino dobro, poskusil sem ga in mi je bilo všeč.

V Sloveniji je prav gotovo bolje, kot sem mislil, da bo. Zame je res dobro, da sem prišel. 

Ste tu spoznali kakšnega Ganca?
Slišal sem, da je v Novem mestu neka pevka, ki prihaja iz Gane. Mislim, da se piše Yebuah. Drugače pa v Sloveniji nisem spoznal nobenega Ganca.

Če bi nekdo prišel k vam na obisk, kaj bi mu v Sloveniji pokazali?
Prav gotovo bi jih peljal v Ljubljano. Šli bi še v Zagreb, malo na Obalo. Slovenija je res lepa, zato si jo je vredno ogledati.

Vas je družina tu že obiskala?
Ne še. Prišli naj bi naslednji mesec.

NANA JE KRALJ
Kateri je bil najbolj čuden ali najbolj smešen dogodek, ki se vam je zgodil tu?
Ko sem prišel, mi je bilo zelo čudno, da so me na ulici vsi pozdravljali. To je res zanimivo, pozdravljali so me, ker sem temnopolt, bili so začudeni, na kar v Italiji nisem bil navajen. Videti je bilo, kot da pozdravljajo neko svetovno znano zvezdo (smeh). Tu ni veliko temnopoltih ljudi, zato jih ljudje niso navajeni. Ko sem šel na zdravniški pregled, me je v bolnišnici videla neka ženska, ko je hodila po stopnicah navzdol. Bila je zelo začudena, kakšnih trideset sekund me je gledala s povsem odprtimi očmi (smeh).

Ali se v prostem času več družite s tujci ali s Slovenci?
V prostem času se družim s soigralci. Večkrat se kam odpravimo, na primer v Ljubljano, mogoče v Zagreb, saj veliko fantov prihaja iz Hrvaške.

Rekel bi, da so mi v Sloveniji najbolj všeč ljudje.

Kako vas kličejo soigralci, ali imate kakšen vzdevek?
V glavnem me kličejo Nana. Mogoče me kdo pokliče Welbeck, ampak večinoma me kličejo kar po imenu.

Kaj pomeni vaše ime Nana?
Nana v našem jeziku pomeni kralj.

S kom živite tu?
Zdaj živim sam, prej pa sem živel še z dvema soigralcema.

Ali vas pesti domotožje?
Ne, tu mi je všeč. Ko se začne sezona, se osredotočim na nogomet, tako da me trenutno ne pesti domotožje. Domov grem med prazniki in premorom.

Kje je sploh vaš dom, v Italiji ali v Gani?
Trenutno je moj dom v Italiji, živim v Brescii.

welbeck NIK_9585
Nikola Miljković

Kako pogosto se vračate v Gano?
V Gani nisem bil že devet let. Nekateri člani moje družine gredo v domovino, jaz pa zaradi nogometa nimam dovolj časa za to. Enkrat si bom moral vzeti čas in se odpraviti v Gano.

Če bi želeli povedati eno zanimivo stvar o Gani, kaj bi rekli?
V Gani je veliko stvari, ob katerih se lahko zabavate, ima lepe plaže. Prav tako je veliko naravnih bogastev, kot sta zlato in kakav. Ljudje so zelo prijazni, tako da se vam izplača obiskati Gano.

Nekako mi je čudno, kako Slovenci uživajo ob vinu in glasbi, ampak mi je to res všeč. (smeh)

Kje bi bolje živeli s plačo, ki jo dobivate tu, v Gani ali v Sloveniji?
Plačo dobim v evrih, ki so zaradi menjalniškega tečaja vredni več kot denar v Gani. Mislim, da bi vseeno bolje živel v Gani, čeprav je tudi življenje v Sloveniji razmeroma poceni. Razlika je samo v tem, da je evro vreden več.

Ali morda veste, kdo je predsednik Slovenije?
Ojoj, videl sem ga na televiziji, ampak ne poznam njegovega imena (smeh).

Ali mogoče poznate kakšno slovensko narodno jed?
Ne vem, ali je slovenska, vendar sem tu jedel čevapčiče in burek. Vendar poudarjam, da res ne vem, ali je to slovenska hrana.

Ali poslušate slovensko glasbo, morda poznate kakšnega glasbenika, skupino, pesem?
Ne poslušam samo slovenske glasbe, temveč kar celotno balkansko. V Ljubljani sem bil na nekem koncertu, prišli so reperji iz Bosne ali Srbije. Tudi v slačilnici poslušamo slovensko in balkansko glasbo.

Kaj menite o slovenskih ženskah?
Slovenske ženske so mi všeč. Tudi na Hrvaškem in v Italiji so lepe, za moške so vse ženske lepe (smeh).

Za kateri nogometni klub navijate?
V Italiji navijam za Juventus, drugače pa še za Chelsea. To sta kluba, ki sta mi najbolj pri srcu.

Kdo je po vašem mnenju najpopularnejši Ganec na svetu?
Mislim, da je najbolj znan Ganec Abedi Pele, ki je bil res izjemen nogometaš.

Če bi vam nekdo iz kakršnegakoli razloga ponudil slovensko državljanstvo, bi ga sprejeli?
Seveda. Ena izmed mojih želja je, da bi igral za reprezentanco. Če bi mi kdo ponudil državljanstvo, bi ga z veseljem sprejel.

V Gani nisem bil že devet let. 

Ali ste poleg nogometa tu obiskali še kakšno drugo športno prireditev?
Da, bil sem na košarkarski tekmi, saj je košarka v Novem mestu zelo priljubljena.

welbeck NIK_6091
Nikola Miljković

Vam je košarka všeč?
Da, ko sem bil mlajši, sem jo igral, tako nogomet kot košarko. Nisem ravno visok in sem se moral zanašati na svojo hitrost (smeh).

V Italiji navijam za Juventus, drugače pa še za Chelsea. To sta kluba, ki sta mi najbolj pri srcu.

Kaj bi sporočili bralcem Ekipe?
Ker igram nogomet, bom rekel takole: tudi v prihodnje podpirajte slovenski nogomet in še posebej Krko. Upam, da bomo v tej sezoni uživali. Rad bi se zahvalil še bogu, ki mi je vse omogočil in pazi na nas. Vsem želim veliko sreče in lepo leto.

982-9-akra vszi
vszi

Članki iz rubrike