900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 19.03.2015 10:51:40

Kevin Kauber: Meni je že toplo

Grega Wernig
Večina ljubiteljev slovenskega nogometa se prav gotovo še vedno dobro spomni estonskega reprezentanta Konstantina Vassiljeva, ki je pustil velik pečat v Nafti in Kopru.

Krki so lani poleti eno od okrepitev poiskali prav v tej baltski državi, v svoje vrste so zvabili mladega estonskega reprezentanta Kevina Kauberja.

NIK_5366
Nikola Miljković

KEVIN KAUBER 
rojen: 23. marec 1995 
država: Estonija (Talin) 
šport: nogomet 
klub: NK Krka

Devetnajstletnik prihaja iz glavnega mesta Talina, v Slovenijo pa je prišel iz Finske, kjer je branil barve TPS Turkuja. Najbolje se znajde na mestu napadalca, v dolenjsko prestolnico pa je prišel skupaj s svojim dekletom, s katerim se pri nas odlično počutita. 

Kako to, da ste se lani poleti odločili priti v Slovenijo? 
Mislim, da je slovenska liga močna, malo močnejša od finske, poleg tega se je TPS Turku znašel v denarnih težavah, tako da se mi je zdela dobra priložnost priti v Slovenijo. Krka se je zanimala zame, prišel sem na preizkus in končal v Novem mestu. 

Kaj ste vedeli o Sloveniji, preden ste prvič prišli sem? 
Pravzaprav nisem vedel veliko. Seveda sem poznal Maribor, ki je igral v ligi prvakov. Estonija in Slovenija tudi igrata v isti kvalifikacijski skupini za uvrstitev na Euro 2016. Prav tako sem vedel, da je Slovenija majhna država in da se tu igra dober nogomet.

Težko je primerjati estonsko in slovensko nogometno ligo, saj je slovenska profesionalna, v najmočnejšem estonskem prvenstvu pa je profesionalno organizirana le polovica klubov. Vendar se kakovost pri nas dviguje, vse več je dobrih igralcev.

Ste poznali kakšnega Slovenca, preden ste prišli? 
Pred prihodom nisem poznal nobenega Slovenca. 

V tujini ste igrali še na Finskem, kje se bolje počutite? 
Težko je reči, saj gre za povsem različni državi. Zdaj sem v Sloveniji približno pol leta in se tu že počutim kot doma. 

V ponedeljek boste dopolnili 20 let, kakšne načrte za prihodnost imate? 
Vsak nogometaš si želi igrati za izbrano vrsto, zastopati svojo državo. Seveda si želim napredovati, zdaj sem osredotočen na Krko, rad bi dobil več igralnih minut in dosegel veliko zadetkov. Grem korak po korak. 

Kakšna je razlika med slovenskim in estonskim prvenstvom? 
Dobro vprašanje. Nazadnje sem v domovini igral pred dvema letoma in pol, tremi leti. Tudi zdaj pozorno spremljam rezultate estonskega prvenstva. Ko imam čas, si ogledam kakšno tekmo. Dejstvo je, da se kakovost estonskega prvenstva dviguje. Vseeno je težko primerjati estonsko in slovensko nogometno ligo, saj je slovenska profesionalna, v najmočnejšem estonskem prvenstvu pa je profesionalno organizirana le polovica klubov. Vendar se kakovost pri nas dviguje, vse več je dobrih igralcev.

GW1_7545
Grega Wernig
Ali veste, katerih pet klubov je v Sloveniji od osamosvojitve naprej osvojilo naslov državnega prvaka?
Prvak je bil Maribor, mislim, da je bil prvak Koper, za katerega je igral tudi Konstantin Vassiljev. Mogoče Celje, vendar nisem prepričan. Rekel bi še Domžale, ki v tej sezoni igrajo zelo dobro.

Navajen sem bil na življenje v manjšem okolju. Tudi Talin ni ravno veliko mesto, tako da je bilo v tem pogledu vse v redu. V Novem mestu sem se dobro znašel.

Kaj so o vaši selitvi v Slovenijo menili vaša družina in prijatelji? 
Za njih je bilo to veliko presenečenje. Ampak taka je bila moja odločitev, želel sem priti v Slovenijo. To je nov korak v mojem življenju in sem ga res želel narediti. Vsi so me pri tem podpirali. 

Na kaj ste najprej pomislili, ko ste prvič prišli v Slovenijo? 
Nikoli še nisem bil v Sloveniji in sem precej razmišljal o tem. Pojma nisem imel, kaj pričakovati. Radoveden sem bil, kaj me tu čaka. Ampak ko sem prišel, mi je bilo vse všeč. Prav nobenih negativnih misli ni bilo, zadovoljen sem bil, da sem prišel. 

Prihajate iz Talina, se vam je bilo težko privaditi na življenje v tako malem mestu, kot je Novo mesto? 
Sploh ne. Res je, da sem iz Talina, ampak sem tam živel malo ven iz mestnega središča, tako da sem navajen na življenje v manjšem okolju. Tudi Talin ni ravno veliko mesto, tako da je bilo v tem pogledu vse v redu. Dobro sem se znašel. 

Rekli ste, da niste vedeli, kaj pričakovati v Sloveniji, ampak neka pričakovanja ste pa prav gotovo imeli. 
Da, seveda. Vedel sem, da je v Sloveniji zelo priljubljeno smučanje, saj imate veliko gora, tako da so se nekatera pričakovanja prav zares uresničila. (smeh) Z nogometnega vidika sem poznal samo Maribor, ki sem ga videl igrati v ligi prvakov, zato sem si predstavljal, da je liga močna. Ko sem prišel, sem videl, da se tu res igra kakovosten nogomet, in sem zadovoljen.

Zime so pri nas precej daljše, v Slovenijo pa je pomlad prišla zelo hitro in meni je že toplo. (smeh)

Katere jezike govorite? 
Govorim estonsko, angleško, finsko, malo rusko. Učim se slovenščino in upam, da jo bom nekega dne obvladal. 

Katera je bila prva beseda, ki ste se jo naučili v slovenščini? 
Ko sem prišel, sem slišal nekatere besede, ki so podobne ruskim. In to so bile po mojem mnenju besede, ki sem se jih naučil najprej. Se pravi leva, desna in številke. 

Ali imate najljubšo slovensko besedo? 
Verjetno hvala. To lahko uporabim povsod. (smeh)

NIK_5340
Nikola Miljković
Estonščina se nam sliši precej podobno kot finščina in madžarščina. Koliko so si ti jeziki v resnici podobni?
Za madžarščino niti ne vem, ampak s finščino sta si kar podobni, zato se mi je ne bi bilo težko naučiti. Estonec lahko razume malo finščine, nekaj besed je podobnih, nekatere so iste, ampak je njihov pomen drugačen, zato se lahko finščine hitro naučimo. 


Kaj vam je v Sloveniji najbolj všeč? 
Najbolj mi je tu všeč nogomet, to je stvar, zaradi katere sem prišel v Slovenijo. Vreme mi prav tako zelo ustreza, na Finskem in v Estoniji je precej bolj mrzlo. Zime so pri nas precej daljše, v Slovenijo pa je pomlad prišla zelo hitro in meni je že toplo. (smeh) 

Kaj vam tu ni všeč? 
Vse je v redu in trenutno ne bi prav ničesar spreminjal.

Morda so Slovenci bolj odprti, na ulici vidiš ljudi, skoraj vsi se pozdravljajo med sabo, medtem ko je v Estoniji glede tega malo drugače.

Ali morda veste, kdo je predsednik Slovenije? 
Ne, žal ne vem, kdo je predsednik Slovenije, nisem še preveril. (smeh) 

Veste, koliko prebivalcev ima Slovenija? 
To pa vem, v Sloveniji živi dva milijona ljudi. 

Ali mogoče poznate kakšno slovensko narodno jed? 
Poznam, ampak imen si nisem zapomnil. Poznam sladico, v kateri je marmelada, vendar imena res ne bi vedel. (smeh) 

Ali poslušate slovensko glasbo, morda poznate kakšnega glasbenika, skupino, pesem? 
Vnovič lahko ponovim, da ne poznam imen. Ko poslušam radio, seveda slišim veliko pesmi in lahko rečem, da so mi všeč.

GW1_7538
Grega Wernig
V čem smo si Slovenci in Estonci najbolj podobni in najbolj različni?
Morda so Slovenci bolj odprti, na ulici vidiš ljudi, skoraj vsi se pozdravljajo med sabo, medtem ko je v Estoniji glede tega malo drugače. Miselnost je drugačna, ljudje so bolj zaprti, ne pozdravljajo se v taki meri kot Slovenci. Kar zadeva podobnosti, pa imamo oboji radi nogomet. (smeh)

Konstantina Vassiljeva poznam samo kot nogometaša in člana reprezentance, tako da se z njim nisem posvetoval glede Slovenije.

Ali ste tu spoznali kakšnega Estonca? 
Ne, nobenega Estonca še nisem spoznal v Sloveniji. 

Ali osebno poznate Konstantina Vassiljeva, ste se z njim mogoče pogovarjali o njegovi izkušnji pri nas? 
Ne, ne poznam ga osebno. Poznam ga samo kot nogometaša in člana reprezentance, tako da se z njim nisem posvetoval glede Slovenije. 

Če bi nekdo iz Estonije prišel k vam na obisk, kaj bi mu pokazali v Sloveniji? 
Po pravici povedano, še nisem videl veliko Slovenije. No, ja, z ekipo potujem po državi, ko gremo na gostovanja. Bi si pa seveda ogledali Ljubljano, pokazal bi jim Novo mesto. Malo sem se pozanimal na spletu in videl, da so jame tu ena glavnih znamenitosti, tako da bi šli tudi tja. 

Kateri je bil najbolj čuden ali najbolj smešen dogodek, ki se vam je zgodil tu? 
Joj, nič tako čudnega se mi še ni zgodilo, vse je normalno. Je pa res, da so ljudje presenečeni, ko me vprašajo, od kod prihajam, in jim povem, da sem iz Estonije. Zanima jih, kaj Estonec počne tukaj. Potem jim razložim, da sem nogometaš iz Krke, in nekateri me zdaj že poznajo. (smeh)

GW1_7537
Grega Wernig
Ali se v prostem času več družite s tujci ali Slovenci? 
Tu živim s svojim dekletom, tako da večino časa preživim z njo. Seveda se družim tudi s soigralci ne glede na to, od kod prihajajo, to mi ni pomembno. Smo ekipa in se zelo dobro razumemo med sabo.

Ljudje so presenečeni, ko me vprašajo, od kod prihajam, in jim povem, da sem iz Estonije. Zanima jih, kaj Estonec počne tukaj. 

Vaše dekle je Estonka, kako ste jo prepričali, da vam je sledila v Slovenijo? Ste ji morali obljubiti kaj posebnega? 
Ničesar mi ni bilo treba obljubiti, da je prišla z mano v Slovenijo. (smeh) Skupaj sva bila že na Finskem, tako da s tem ni bilo nobenega problema, in tudi njej je všeč v Sloveniji. 

Kako vas kličejo soigralci, ali imate kakšen vzdevek? 
Po navadi mi pravijo kar Kevin, nimam nekega posebnega vzdevka, ta mogoče še pride. (smeh) 

Ali vas pesti domotožje? 
Seveda včasih pogrešam dom, vendar sem v tujini že kar dolgo, na Finsko sem se preselil s sedemnajstimi leti. Veliko sem potoval in sem se na to že navadil. Zdaj se tudi v Novem mestu že počutim kot doma. 

Kako pogosto se vračate domov? 
Domov grem, kadar imam reprezentančne tekme ter v zimskem in poletnem prvenstvenem premoru. 

Če bi želeli Slovencem povedati eno zanimivo stvar o Estoniji, kaj bi rekli? 
Estonija je zanimiva destinacija za obisk, še posebej se jo splača obiskati poleti in pozimi, takrat je res lepo. Talin je lepo staro mesto in vsem priporočam, da ga obiščejo.

Ničesar mi ji ni bilo treba obljubiti, da je prišla z mano v Slovenijo. (smeh) Skupaj sva bila že na Finskem, tako da s tem ni bilo nobenega problema, in tudi njej je všeč v Sloveniji.

Kje bi bolje živeli s plačo, ki jo dobivate tu, v Estoniji ali Sloveniji? 
Lahko rečem, da so cene v obeh državah precej podobne, ni velike razlike. Do zdaj mi je še najbolj v oči padla razlika v ceni bencina, saj je v Sloveniji nekoliko dražji kot v Estoniji, cene hrane in oblek pa so na zelo podobni ravni. 

Reprezentanca Estonije je v kvalifikacijah za Euro 2016 septembra lani Slovenijo premagala z 1:0. Ste po zmagi kaj zbadali klubske soigralce na ta račun? 
Seveda. Že naslednji dan smo imeli trening in nanj sem prišel zelo ponosen, kar je povsem normalno, saj sem edini Estonec tukaj, polovico ekipe pa sestavljajo Slovenci. Bilo je lepo, ampak septembra je pred nami še ena tekma, bomo videli, kaj se bo zgodilo takrat.

NIK_5380
Nikola Miljković
Si boste septembrsko tekmo ogledali v živo? 
Rad bi šel na tekmo, ampak ne vem, ali mi bo uspelo. Mogoče bom imel takrat tekmo z mlado reprezentanco. 

Do zdaj mi je še najbolj v oči padla razlika v ceni bencina, saj je v Sloveniji nekoliko dražji kot v Estoniji, cene hrane in oblek pa so na zelo podobni ravni.

Kako se bo po vašem mnenju razpletla naša skupina? 
Mislim, da bodo Angleži prvi v naši skupini in Švicarji verjetno drugi. Kar zadeva tretje mesto, držim pesti, da ga bo osvojila Estonija. (smeh) 

Ste član mlade reprezentance, je kaj možnosti, da boste v kratkem del članske izbrane vrste? 
Enkrat so me že povabili na trening s člansko reprezentanco in resnično upam, da bom v bližnji prihodnosti postal njen član. To si močno želim in trdo delam, da se tudi uresniči. Za zdaj še ni bilo namigov, da bi se to lahko zgodilo v kratkem. 

Če bi vam nekdo iz kakršnegakoli razloga ponudil slovensko državljanstvo, bi ga sprejeli? 
Ne, rojen sem v Estoniji in sem Estonec. Lahko igram v slovenski ligi, kar zadeva reprezentanco, pa je to drugače. 

Ali ste poleg nogometa tu obiskali še kakšno drugo športno prireditev? 
Da, bil sem na košarkarski tekmi Krke. Novo mesto je majhno in tu niti ni veliko športnih prireditev, tako da sem si ogledal samo košarko. 

Kaj menite o slovenskih ženskah? 
Nisem jih gledal v tem smislu, ampak mislim, da so lepe. V vsaki državi so različni tipi deklet, Slovenke so drugačne od Estonk, vse pa so lepe na svoj način. Ampak raje imam Estonke. (smeh)

Na trening sem prišel zelo ponosen, kar je povsem normalno, saj sem edini Estonec tukaj, polovico ekipe pa sestavljajo Slovenci. 

Za kateri nogometni klub navijate? 
Na svetu navijam za madridski Real, v Estoniji pa nimam svojega kluba. Sicer spremljam prvoligaške tekme, ampak nimam svojega kluba. 

Kaj bi sporočili bralcem Ekipe? 
Estonija je majhna država, ni nas veliko, vendar si želimo razširiti obzorja, se preizkusiti v tujini, tako kot jaz. Slovencem bi rad pokazal, da smo Estonci dobri tudi v nogometu.

NIK_5395
Nikola Miljković

Značke: kevin, kauber

Članki iz rubrike