pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 03.02.2024 07:00:17

Lahko je biti všečen, če so tvoja dejanja vsem na očeh

Nogometno dogajanje na Otoku je bilo s tekmovalnega vidika v zadnjem mesecu nekoliko manj razburljivo, kot smo vajeni, kljub temu pa Angležem nihče ni zares uspel ukrasti pozornosti.

Glavni »krivec« za to je Jürgen Klopp, ki je sredi sezone oznanil, da poleti zapušča Anfield. Če sodimo po prvih dveh tekmah, je prah, ki ga je Nemec dvignil z nepričakovanim sporočilom, dodatno podžgal njegove fante in jim dodal še nekaj mentalnega goriva pred prihajajočimi izzivi. Eden izmed (naj)težjih redse čaka jutri na Emiratesu.

»Dobro vem, kakšen odnos smo z leti zgradili, zato ne potrebujem nikakršnega potrdila. Če je le mogoče, me ne postavljajte v središče pozornosti,« je v zaključku čustvenega govora navijače nagovoril izgoreli Klopp. Da njegova prošnja ne bo padla na plodna tla, je bilo jasno že v tistem trenutku. Po dobrih osmih letih bivanja v mestu ob reki Mersey se je med njim in navijači namreč ustvarila posebna, globoka vez. Nemogoče je torej pričakovati, da nemški strateg ob petju zadnjega refrena na klopi Liverpoola ne bo osrednja figura na preostalih tekmah te sezone. Na vsakem domačem obračunu bo ozračje obteženo z nostalgijo, decibeli bodo višji kot sicer, predvsem pa se niti za hip ne bo mogoče otresti misli, da se v mnogih pogledih veličastna era končuje.

Pri mnogih navijačih Liverpoola so se ob tem kultnem slovesnem govoru pojavili dvomi, da Nemčeve čevlje sploh lahko kdo zapolni. Ter strahovi, da bo po njegovem odhodu sledil neizbežen padec. Kloppov ljudski nastop, v katerem sam izžareva skromnost in poveličuje vse druge ljudi v klubu, pa se ni dotaknil vseh: »Lahko je biti všečen, če so tvoja dejanja vsem na očeh. Poleg tega je nase navlekel pozornost, kar moštvu morda ne bo koristilo. Nabita čustva in pritisk predstavljata veliko grožnjo,« je zapisal eden od podpornikov kluba iz mesta Beatlov. Manjkalo ni niti zbadljivih komentarjev: »Nič čudnega, da odhaja. Le kdo se ne bi naveličal iz prve vrste spremljati uspehov Pepa Guardiole?«

Na novico se je odzval tudi Katalonec sam: »Ker odhaja glavni arhitekt našega največjega rivala, bomo delček identitete izgubili tudi mi. Pogrešal ga bom, hkrati pa bo moj spanec nekoliko mirnejši. Tega vam ne bo priznal, toda zagotovo se bo vrnil,« je dejal trener Manchester Cityja in spomnil, da se je s pomanjkanjem energije spopadal tudi sam. In sicer v časih, ko je deloval pri Barceloni. Napoved slovesa je vsekakor porodila veliko vprašanj, uvodni tekmi po njej pa sta privržence redsev navdali z optimizmom. Z emocijami obteženo vzdušje na Anfieldu je očitno dobro vplivalo na slačilnico. Po rutinsko opravljenem delu na tekmi z Norwichem v pokalu FA so Kloppovi fantje na derbiju s Chelseajem uprizorili eno izmed najboljših predstav v sezoni. Svojevrstnemu rekordu Darwina Nuneza navkljub, ki je kot prvi igralec v zgodovini na eni tekmi premier lige kar štirikrat stresel okvir vrat, je Liverpool londonskemu velikanu natresel štiri gole in tako prižgal ogenj velikanskih obetov. Junak nad junaki tega večera pa je bil 20-letni Conor Bradley. Desni bočni branilec iz Severne Irske je prišel do svojega prvenca med elito ter nastop osvetlil še z dvema podajama.

Nemalo jih meni, da je s tem nemškega strokovnjaka, ki se je veselil jubilejne 200. zmage v PL, pred zelo pomembnim gostovanjem na Emiratesu pahnil v veliko skušnjavo. »Po takšni predstavi trener ne bi smel spreminjati udarne enajsterice,« meni strokovni komentator Sky Sportsa Jamie Carragher. Si kdo upa staviti, da bo spanec Trenta Alexandra-Arnolda tako miren kot pri Pepu Guardioli?
»Končno imam nekaj luksuza,« pa je svoje sladke skrbi opisal Jürgen Klopp, ki na zadnjih treh tekmah z Arsenalom niti v enem primeru ni uspel priti do popolnega točkovnega izkupička. Čeprav so redsi na vrhu lestvice, bodo – tudi ob odsotnosti Moja Salaha – razmišljali le o zmagi, prav tako pa z njihove strani ne moremo pričakovati nič več in nič manj od fanatičnega pristopa ter to, da bodo že po prvem sodniškem žvižgu odvrgli rokavice in aktivno napadali.

Bržčas imajo podoben načrt tudi topničarji, ki so v preteklem mesecu dobili obe prvenstveni tekmi. Ko je Mikel Arteta pred slabimi tremi leti, medtem ko je njegova četa za četrtim mestom zaostajala za prav toliko točk, kot je bila nad cono izpada, napovedal, da bo njegov projekt »eksplodiral« ter dosegel velike višave, so se mnogi na njegove besede odzvali s sarkastičnimi zbadljivkami. Le kdo je takrat verjel, da bo Arsenal v tako kratkem času napravil toliko korakov v pravo smer ter ujel korak z najboljšimi? Lani je pošteno ogrozil vladavino Manchester Cityja, tudi v to sezono pa je krenil odločno. A med božično-novoletnimi prazniki so Londončani na spolzkih terenih ostali brez oprijema in osvojili le eno od možnih devetih točk. Ta črna serija je topničarje močno oddaljila od zastavljenega cilja. Glavna tekmeca sta jim ubežala, a sanje Arsenala o prvem naslovu po sušnih dvajsetih letih bi še kako oživele, če bi četa baskovskega strokovnjaka jutri slavila in se tako vodilni ekipi približala na le dve točki zaostanka. S tem bi seveda tudi utišala vse tiste, ki menijo, da se njen motor pregreva. Pred nogometaši iz severnega dela prestolnice je seveda zelo visoka ovira, tudi statistika pa ne govori njim v prid. Na zadnjih devetih tekmah v vseh tekmovanjih je namreč Arsenal le enkrat premagal Liverpoolčane.

Značke: arsenal, liverpool

Članki iz rubrike