pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 27.01.2024 07:47:44

Vklopiti funkcijo preživetvenega nagona in ohraniti plamen velikanskih obetov

Profimedia
Teden dni nazaj je obstajala velika verjetnost, da bo v nemški bundesligi pred tem krogom prišlo do spremembe na vrhu lestvice ter se bo münchenski Bayern v današnji obračun podal s prvega mesta. A ne le da se to ni zgodilo, razplet prejšnjega vikenda je šel lekarnarjem na roko celo do te mere, da se je tehtnica po mnogih ocenah dokončno nagnila na njihovo stran. Kljub razpihani evforiji pa se Xabi Alonso ubada s številnimi težavami, skrbi mu namreč povzročajo globoke kadrovske luknje.

Ko so na začetku sezone poleg lekarnarjev zmage nizali tudi nogometaši Tottenhama in sta bila tako v nemški kot angleški ligi na vrhu kluba, ki ju tam nikakor ne bi pričakovali, se je v zelo nehvaležnem medijskem položaju znašel Harry Kane. Bilo je ironično, da je londonski klub, ki že celo večnost ni osvojil lovorike, najboljši ritem ujel ravno takrat, ko ga je zapustil eden izmed najboljših napadalcev vseh časov. In ker njegov novi delodajalec, enajstkratni zaporedni nemški prvak, za nameček ob tem ni imel statusa vodilnega, je nastala idealna mešanica naključij za zbadljivke na račun nič krivega Angleža. Šale so bile zabavne in posrečene, a bržčas izrečene ob predpostavljanju, da se bo v obeh tekmovanjih kmalu vse postavilo na svoje mesto.

A medtem ko so Spursi razmeroma hitro ostali brez pravega oprijema, je Xabijev naoljen stroj vseskozi deloval na najvišjih obratih. Zaradi mentalne moči Bayerna v tekih na dolge proge in afriškega prvenstva, ki je pošteno oklestilo kader baskovskega strokovnjaka, so vseeno mnogi mislili, da bo v drugem delu sezone nogometašem Bayerja pošla sapa. Po zadnjem krogu pa so lekarnarji iz enačbe dokončno izvzeli vse dvome in se začeli smrtno resno spogledovati z naslovom. Verjetno ste bili mnogi ljubitelji senzacij pred njihovim derbijem z Leipzigom razpeti med tem, ali navijati za Davida, ki bije boj za naslov z Goljatom, ali za klub Benija Šeška. Napadalec iz Radeč se je proti vodilni ekipi prvenstva šele na peti, a hkrati na drugi zaporedni prvenstveni tekmi rdečih bikov znašel v udarni enajsterici. Očitno je v ključnem delu sezone, pred dvodejanko z madridskim Realom v LP, uspel prepričati Marca Roseja. Na zelo zahtevni preizkušnji je igral dobro, prebil na igrišču zanj v tem tekmovanju rekordnih 74 minut, a na koncu s soigralci drugič zapored podpisal kapitulacijo.

Na drugi strani pa so lekarnarji, ki so dvakrat zaostajali, na drugi zaporedni tekmi do zmagovitega gola prišli v sodniškem dodatku in še enkrat potrdili vedno bolj opevano šampionsko miselnost. Mož odločitve je bil Ekvadorec Hincapie, ki je skupaj z Josipom Stanišićem odlično zapolnil luknji v osrčju obrambe po odhodu Burkinca Tapsobe in Ivorca Kossounouja na črno celino. Xabi Alonso se je gotovo razveselil zdrsa Slonokoščene obale na afriškem pokalu, a so se sloni zaradi ugodnega prepleta v drugih skupinah vseeno prebili iz skupine, kar pomeni, da bo Bayer danes brez vseh treh članov, ki v idealnih okoliščinah oziroma v primeru kompletnega kadra sestavljajo osrčje obrambe. Poleg omenjenih dveh Afričanov bo zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov manjkal tudi Jonathan Tah, prav tako strelec gola na tekmi z Leipzigom. Mrežo rdečih bikov je zatresel tudi Nigerijec Tella, ki je priložnost dobil na desni strani zaradi poškodbe Jeremieja Frimponga, sicer pa – na veliko srečo Leverkusna – zelo presenetljivo ni bil vpoklican v nigerijsko reprezentanco.

In če k vsem težavam v zadnji vrsti dodamo še to, da je na pripravah zadnje omenjene izbrane vrste težjo poškodbo staknil prvi strelec ekipe iz mesta aspirina Victor Boniface ter da je ob koncu zadnje tekme bolečino v mišici začutil še nepogrešljivi vezist Exequiel Palacios, hitro pridemo do ugotovitve, da je vodilno moštvo bundeslige pred današnjo tekmo na BayAreni z Borussio Mönchengladbach, ki je na zadnjih petih gostovanjih sicer iztržila le eno točko, v velikih težavah.

Xabi Alonso bo brez številnih ključnih adutov vklopil funkcijo preživetvenega nagona in poskušal ohraniti plamen velikanskih obetov. Če so njegovi fantje pred tednom dni po oceni Optinega superračunalnika imeli slabo tretjino možnosti za končno slavje, jim matematični model trenutno za prekinitev Bayernove tiranije namenja kar 62-odstotno verjetnost. Njihove delnice so se v razmaku manj kot 24 ur podvojile. Po zmagi nad Leipzigom je namreč prišel povsem nepričakovan, skorajda šokanten zdrs Bayerna proti bremenskemu Werderju, ki je na Allianz Areni slavil z 1:0. Bavarski ponos hkrati prvič po slabih štirih letih oziroma po 65 prvenstvenih tekmah pred svojimi navijači ni uspel doseči gola.

Varovanci Thomasa Tüchla bodo danes gostovali v Augsburgu, hkrati pa bodo v Münchnu upali, da bo včerajšnja bombica, ki je zatresla nogometni svet, imela nekaj negativnih posledic za glavnega izzivalca. Jürgen Klopp je namreč oznanil, da po koncu sezone zapušča Anfield, angleški mediji pa so že začeli z namigovanji, da bi lahko v njegove čevlje stopil legendarni nogometaš kluba iz mesta Beatlov. Xabi Alonso ima torej ogromno skrbi in dela zaradi kadrovskih lukenj, kakršnakoli distrakcija pa v tem trenutku seveda ni v interesu kluba, ki bi se lahko letos otresel svojega slabšalnega vzdevka.

Članki iz rubrike