Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 19.03.2023 23:00:05

Celjanke spet slovenske pokalne prvakinje

alesfevzer.com
Košarkarice Cinkarne Celje so 17. oziroma petič zaporedoma postale zmagovalke pokala Slovenije. V finalu zaključnega turnirja v Slovenskih Konjicah so tako kot lani premagale Triglav, tokrat je bilo 72:67 (14:18, 28:28, 49:51).

V finalu pokala sta se po pričakovanjih srečali že nekaj časa najboljši ekipi v Sloveniji; Cinkarna Celje je v polfinalu premagala Derby Ježico s 104:61, Triglav pa je bil boljši od Pro-Bit Konjic s 76:64.

To je bil osmi finale pokala med tema dvema ekipama v zadnjih 12 sezonah. Triglav je dobil le enega; leta 2018 je v Kranju slavil z 72:68. Kranjčanke so bile sicer najboljše tudi leta 2014, ko so v Vojniku premagale Domžale.

Celjanke so devetič zaporedoma nastopile v finalu pokala Slovenije. Prvi pokalni naslov je klub iz Celja pod imenom Merkur Celje osvojil leta 2003, v finalih pokala pa je manjkal le šestkrat. Po prvih štirih sezonah po osamosvojitvi Slovenije in sezoni 1996/97 edino še v sezoni 2013/14.

Enajst naslovov pokalnih zmagovalk imajo Ježičanke, dvakrat je slavil Triglav, po enkrat pa Maribor in Hit Kranjska Gora.

Kranjčanke so sicer finale pred 300 gledalci začele bolje in prvo četrtino dobile z 18:10, Celjanke pa so do polčasa izenačile, tako da sta šli ekipi na odmor poravnani na 28. točki. V tretji četrtini so bile spet boljše triglavanke, ki so pred odločilno zadnjo četrtino vodile za dve točki.



Tudi zadnji del so bolje odprle gorenjske košarkarice, ki so s trojko Gale Kramžar prednost povečale naprej na +5, nato pa še na +7. A Celjanke so izničile prednost in prišle na +8, kar je bila tudi njihova največja prednost na tekmi. Kranjčanke so se deset sekund pred koncem sicer približale na tri točke zaostanka, a več jim ni uspelo.

Prvi strelki tekme sta bili triglavanki Rebeka Abramovič in Manca Vrečar s po 16 točkami, za zmagovalke je 13 točk dosegla Blaža Čeh, ki so jo izbrali tudi za MVP turnirja, po 12 pa so jih k zmagi varovank Damirja Grgiča prispevale Sara Elizabeth Loomis, Maruša Seničar in Lea Bartelme.

"Danes se je še enkrat pokazalo, da so pokalna tekmovanja specifična. Ne vem, kaj se je zgodilo v naših glavah, toda očitno je pritisk finalne tekme naredil svoje. Ekipa Triglava je igrala odlično, mi pa smo se zbudili pet minut pred koncem, vendar spet zasluženo zmagali," je po tekmi dejal trener Grgič.

Najkoristnejša igralka zaključnega turnirja pokala članic pa je o zmagi dodala: "Pričakovale smo težko tekmo in v prvih treh četrtinah nismo bile dovolj zbrane, saj smo tekmicam dovoljevale preveč lahkih točk. V četrti četrtini smo tudi zadele nekaj metov in mislim da smo zasluženo zmagale, odločilna pa je bila naša energija proti koncu tekme."

Kljub porazu je svoje varovanke pohvalil trener Triglava Gašper Sluga. "Mislim, da smo odigrali zelo dobro tekmo in težko mojim igralkam karkoli očitam, res jih moram pohvaliti. Na koncu tekme je serija trojk igralk Celja odločila zmagovalca, zato jim čestitam za osvojeni naslov pokalnih prvakinj. Vendar bom še enkrat pohvalil naša dekleta in mislim, da gremo lahko z dvignjenimi glavami domov," je po tekmi dejal Sluga.

Značke: ženske, pokal

Članki iz rubrike