Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ku
ku
0 07.12.2020 12:46:26

Slovenska košarka V SOLZAH! Za večno se je poslovila LEGENDA, prvi Slovenec, ki je …

KZS
Žalosten dan za slovensko košarko.

»Slovensko košarkarsko družino je razžalostila vest, da nas je konec novembra zapustil Mirko Amon,« so danes zapisali pri KZS. Leta 1930 rojeni Amon je bil prvi Slovenec, ki je zaigral v jugoslovanski košarkarski reprezentanci. Na svetovnem prvenstvu leta 1950 v Argentini je zbral štiri nastope.

Amon je vso kariero igral za ljubljanski Železničar, s katerim je leta 1948 postal jugoslovanski pokalni prvak, leta 1950 pa zasedel tretje mesto v jugoslovanskem prvenstvu. Istega leta je bil povabljen v jugoslovansko reprezentanco za svetovno prvenstvo v Argentino. Tako je postal prvi Slovenec, ki je zaigral za jugoslovansko košarkarsko reprezentanco.

Kariero je končal že pri 26 letih, ker se je posvetil službi, delal je kot univerzitetno izobražen strojni inženir. A športa ni zapustil, temveč je presedlal na odbojko, s katero se je ukvarjal do 43. leta. Ostal je zvest Železničarju, s katerim je igral v slovenski ligi. Košarkarska reprezentantka je bila tudi njegova žena Smiljka Amon, profesorica na FSPN, predhodnici današnje Fakultete za družbene vede.

»Na tem mestu Košarkarska zveza Slovenije družini, svojcem in prijateljem izreka iskreno sožalje,« so še dodali pri KZS.

Značke: mirko-amon, smrt

Članki iz rubrike