Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
11.02.2016 11:22:22
Deli članek:

Matej Erjavec: Ne stojimo križem rok

Nikola Miljković

Tisti, ki mora te dni, odkar je v javnost prišla predvidena shema sestave nove Fibine lige prvakov, odgovarjati na največ vprašanj, je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec. Tudi mi smo pristavili svoj lonček.

Kako je sploh lahko prišlo do česa takega, da Slovenija nima zagotovljenega mesta v ligi prvakov (celo v kvalifikacijah ne)?
Do tega za zdaj sploh ni prišlo. Danes (včeraj, op. p.) smo dvakrat govorili s predstavniki Fibe in ti so nam pojasnili, da informacije, ki krožijo, niso uradne in dokončne. Ponovno so nam zagotovili, da naj bi Slovenija imela zagotovljeno mesto vsaj v kvalifikacijah za ligo prvakov, morda pa tudi neposredno mesto. So nam pa v isti sapi pod nos vrgli rezultate naših klubov v preteklih letih, vključno z letošnjimi rezultati.

Razloga naj bi bila slaba slovenska liga in rezultati klubov v Evropi zadnja leta. Zakaj taisti argument ne velja za Dance, Bolgare, Romune, Portugalce, Estonce ...?
Strinjam se z vami in tudi to je ena od dilem, na katero pričakujemo odgovor Fibe. Skupaj s klubi in predsedniki združenj klubov namreč pripravljamo dopis za Fibo, s katerim želimo opozoriti na nelogičnosti in pa predvsem dobiti uradna, ne samo telefonska, zagotovila in pojasnila, kako je vse skupaj sploh zamišljeno.

Če je razlog slaba liga, mar ni tudi to neke vrste soodgovornost KZS?
Novo vodstvo KZS je, kot veste, lani sprejelo odločitev, da bodo v sezoni 2016/2017 v ligi igrali vsi slovenski klubi od začetka. To je nujno za izboljšanje kakovosti same lige. Naslednji potreben korak bo verjetno zmanjšanje lige, vendar se mora do tega najprej opredeliti stroka, ki je bila lani do tega vprašanja zadržana. Povezano je namreč s celotnim tekmovalnim sistemom, saj terja spremembe tudi v drugih (nižjih) ligah.

Na podlagi dosedanjih pogovorov s predstavniki Fibe računamo, da bo Slovenija dobila vsaj brezpogojno mesto v kvalifikacijah, upamo pa, da tudi neposredno mesto v ligi prvakov.

Koliko je KZS sploh v stiku z odgovornimi v Fibi? Ste v konkretnem primeru pri komurkoli kaj lobirali?
KZS je redno v stikih z vsemi ravnmi odgovornih v Fibi, tudi v zvezi s konkretnim primerom. Samo danes (včeraj, op. p.) smo se na temo lige prvakov slišali dvakrat.

Zakaj Slovenija dejansko sploh nima več svojega predstavnika v Fibinem izvršnem odboru oziroma na kateri od pomembnejših funkcij v njej? Kdo je odgovoren za to?
Tega ne morem komentirati, ker ne želim špekulirati. Takrat ko se je to dogajalo, kot rečeno, še nisem bil na KZS. Znano mi je zgolj dejstvo, da prejšnje vodstvo KZS Sloveniji žal ni uspelo zagotoviti predstavnika v izvršnem odboru Fibe.

Srbi so močan faktor v Fibi, se prek njih ni dalo vplivati oziroma izposlovati boljšega statusa Slovenije?
Kot rečeno, na podlagi dosedanjih pogovorov s predstavniki Fibe računamo, da bo Slovenija dobila vsaj brezpogojno mesto v kvalifikacijah, upamo pa, da tudi neposredno mesto v ligi prvakov.

Ko se je lani odločalo o ligi ABA, se je KZS postavila na stran Fibe. Mar "lojalnost" ni igrala nobene vloge? Vemo, da se je denimo hrvaška zveza na začetku povsem izjasnila "za" ligo ABA.
Kot rečeno, še vedno računamo na udeležbo slovenskega prvaka v ligi prvakov. Fibo pa bomo zaprosili za uradna tolmačenja in pojasnila, da bomo sploh vedeli, pri čem smo, saj imamo mi po pogovorih z njimi ene informacije, v medijih pa potem zasledimo različne variacije na to temo. Treba je počakati, da se vidi, kaj sploh bo s temi tekmovanji v prihodnje, pri tem pa ne stojimo križem rok, ampak prepričujemo Fibo, da si naši klubi kljub trenutno slabšim rezultatom zaslužijo priložnost.