Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
05.05.2015 10:14:11
Deli članek:

Liga Telemach: Ne bodo več sproščeni

S sinočnjo tekmo v Laškem med Zlatorogom in Tajfunom se je začela končnica, preostale tri tekme prvega kroga četrtfinalnih dvobojev bodo na sporedu danes. Za uvrstitev v polfinale sta potrebni dve zmagi.

V primerjavi s prejšnjo sezono je sedem udeležencev četrtfinala istih, le namesto Hopsov je tokrat med osmimi najboljšimi Tajfun iz Šentjurja. V slovenski klubski košarki se torej stvari ne menjajo kar tako, tudi pričakovani finale med Novomeščani in Ljubljančani bi bila najbolj varna in obenem najmanj donosna stava.

To med drugim pomeni, da bosta dvoboja v dolenjski prestolnici in v Stožicah manj zanimiva, morda do neke mere že vnaprej odločena, obračun v Rogaški Slatini pa bi lahko bil bolj izenačen in predvsem v tem pogledu tudi zanimivejši. Bržčas je tudi zaradi tega prav tekmo med Rogaško in Grosbasketom nacionalna televizija izbrala za tisto, ki jo bo neposredno prenašala.

Rogaška - Grosbasket (torek, 18.00)
Krka - Portorož (torek, 19.00)
U. Olimpija - Helios S. (torek, 20.00)
Zlatorog - Tajfun 69:74

"Uvrstitev v ligi za prvaka nas postavlja v vlogo favorita. Zelo dobro se zavedamo, da je Grosbasket zelo žilava in neugodna ekipa. Vse naše navijače pozivam, da nam pridejo pomagat," je pred tekmo povedal trener Rogaške Damjan Novaković.

Na drugi strani je strateg Grosupeljčanov Teo Hojč poudaril, da moštvo ne bo popolno: "To je težava, saj bi potrebovali zadostno rotacijo kvalitetnih igralcev. Že tako nismo kompletni igrali lige za prvaka in nove odsotnosti si nikakor nismo želeli. A je, kar je, vsak bo moral dati zdaj še več, da bi se lahko upirali Rogaški, ki je v tem dvoboju favoritinja."

Krka je v letošnji sezoni namesto v enem od evropskih tekmovanj ob ligi ABA nastopala v prvem delu lige Telemach. In precej grešila, enega od porazov si je privoščila tudi s Portorožem, ki tokrat bržkone ne more računati na nekoliko manj motivirane aktualne prvake. Ti so naposled vendarle uspešno stopnjevali formo in v končnico vstopajo kot številka ena.

Trener Aleksandar Džikić pravi, da so njegovi varovanci pravzaprav dosegli vse, kar so skupaj načrtovali, s čimer je mislil predvsem na prvo mesto v ligi za prvaka: "Čaka nas tekmec iz lige za obstanek, ki pa ima v svojih vrstah praktično same nekdanje mlade reprezentante. Prostora za sproščeno igranje enostavno ni več. Verjamem, da moji igralci razumejo položaj in da bodo na pravi način oddelali svoje." V taboru Portorožanov pravijo, da bo dvoboj z državnimi prvaki nagrada za vse dobro, kar so storili v tej sezoni. Tekmecu kajpak prepuščajo vlogo velikega favorita.

Prav takšna je tudi vloga Uniona Olimpije na tekmi s Heliosom. Trener zmajev poudarja, da priložnosti za popravne izpite ne bo več: "Spoštujemo vsakega nasprotnika, a imamo svoj cilj, za katerega si prizadevamo."

Njegov kolega na drugi strani Gašper Okorn je pred gostovanjem v Stožicah dejal, da bržčas ne bo postal inovator leta, če pove, kdo je favorit: "Smo izzivalci, napadamo iz ozadja. Smo sproščeni in jasno vemo, da ne moremo izgubiti nič, dobimo pa lahko veliko."

Povratne tekme bodo na sporedu v četrtek, morebitne tretje pa v soboto ali nedeljo.