Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
23.04.2015 09:30:51
Deli članek:

Damir Grgič: Mogoče pa še ni čas

Grega Wernig

Bil je podobno zadihan, kot je to v trenutkih, ko ga tekma še posebej ponese. Trenerja najboljše ženske ekipe v Sloveniji smo ujeli med delom. Pa ne na parketu, kjer je svoje za to sezono v ponedeljek z osvojitvijo državnega naslova opravil, pač pa v domači kopalnici, ki bo doživela prenovo. Slednja spet čaka tudi ekipo celjskega Athleteja, a tega je Grgič, ki je tudi slovenski selektor, že vajen in vedno znova ustvari uspešno skupino mladenk.

Rutinirano ste postali prvaki, videti je bilo precej lažje kot lani.
Tudi sam mislim, da je bilo res veliko lažje. Imeli smo precej boljšo ekipo od ostalih v slovenski ligi, tako da smo res do naslova prišli brez težav, prave konkurence nismo imeli.

Grega Wernig

So ostali klubi tako padli ali je Athlete storil še korak naprej?
Mislim, da smo preprosto naredili premik naprej. Najprej s tem, ko smo nazaj pripeljali Majo Erkić in ji s tem pomagali tudi pri rehabilitaciji. S svojimi izkušnjami je zelo pomagala vsem mladim igralkam in tudi meni kot trenerju. Druga stvar pa je bila to, da smo se že na začetku lanskega avgusta na prošnjo Košarkarske zveze Slovenije udeležili turnirja na Kitajskem, kjer smo vzpostavili res izjemno vzdušje v ekipi. Tam smo tudi videli, da lahko igramo z najboljšimi na svetu, tudi s Kitajsko, ki je bila šesta na SP. Če smo takrat, ko smo imeli za seboj le 14 dni priprav, lahko konkurenčno igrali, to pomeni, da nekaj veljamo in da se lahko kosamo z marsikom. Potem je sledila še tekma z Galatasarayem, takrat aktualnim evropskim prvakom, proti kateremu smo v tretji četrtini še vodili, in pa dvoboja z madžarskima ekipama Gyor in Pecs, ki smo ju visoko premagali. S tem nam je močno zrasla samozavest in v tem slogu smo nadaljevali v jadranski ligi ter državnem prvenstvu.

Je zaradi jadranske lige, v kateri ste tesno izgubili obe tekmi zaključnega turnirja, malo grenkobe?
Res je, a ostaja občutek, da bi si zaslužili naslov. Ne le zaradi igre, ampak zaradi vsega, kar smo pokazali v celotni sezoni, v kateri smo res igrali lepo in dobro. Na zaključnem turnirju je bilo veliko stvari, ki niso šle v našo korist. Mogoče pa še ni čas, da bi tako mlada ekipa – bili pa smo skoraj najmlajši v ligi – osvojila naslov.

Grega Wernig

Prepričan sem, da bo reprezentanca boljša, kot je bila. To lahko povem na glas. Kaj bo to pomenilo rezultatsko, pa bomo videli glede na skupino, glede na odziv igralk.

Kdaj pa bo ta čas? Naslednjo sezono?
(smeh) Naslednje leto prav gotovo ne, glede na to, da utegnejo nosilke igre zapustiti klub. Če ne vse, bodo šle vsaj dve ali tri. Verjetno bo šel klub po starih poteh začenjanja z nule, vnovičnega ustvarjanja, produkcije mladih, zaradi česar smo tudi znani po Evropi.

Ste lahko bolj konkretni: Erkićeva, Gajićeva, Liščeva in Abramovičeva verjetno gredo?
Vse štiri so na trgu. Z izjemo Erkićeve imamo še z vsemi pogodbo, z Liščevo dveletno in ostalima enoletno. Z Erkićevo smo bili dogovorjeni za to sezono, želel bi si, da bi ostala, če le ne bo dobila kakšne res dobre ponudbe iz tujine.

Imate ogledana že nova dekleta, potrebujete zamenjave?
Imamo, a konkretnih dogovorov še ni. Dejstvo je, da prihaja mlada reprezentantka Zala Friškovec iz Grosupljega, ki je letnik 1999, v igri pa je še nekaj imen, a ne bi rad vnaprej ničesar govoril, saj podpisali nismo še z nobeno.

So vmes tudi tujke?
Tudi.

Grega Wernig

Že lani smo vam zastavili enako vprašanje: se ne utrudite vsako leto začenjati znova?
Ne vem ... Težko rečem, da se utrudim, saj v vsem tem res vidim velik motiv. Pa ne le po dokazovanju, ampak te enostavno vleče naprej, ko vidiš mlade igralke z veliko željo, ki so pripravljene trdo trenirati. Napredujejo bolj ali manj vse, nekaterim pa res uspe. Mislim, da ni naključje, da smo v zadnjih štirih letih imeli dve igralki, ki sta bili izbrani na naboru lige WNBA, s čimer se ne more pohvaliti noben drug klub v Evropi. Letos je uspelo Marici Gajić, prepričan sem bil, da bo tudi Liščevi, a se je Phoenix na koncu odločil drugače. Gotovo pa spada med najboljših 30 mladih na svetu.

Nekatere igralke so na trgu, kaj pa vi?
(smeh) To bo pokazal čas. Gotovo sem, a imam še čas, sem še mlad trener.

Koliko žalovanja je za tem, da Gajićeva ne bo igrala za Slovenijo? Bi se dalo kaj storiti drugače?
Morda je bil na samem začetku še čas, da bi se dogovorili, pozneje pa ne več, ker je v veljavo prišlo pravilo, da igralka, ki je že igrala za eno reprezentanco, ona pa je nastopala za bosansko kadetsko ekipo do 21 let, ne more igrati za drugo izbrano vrsto. To bi bilo predolgo obdobje zanjo. Res mi je žal, da nam Marica ne bo mogla pomagati, ker ravno ta profil igralke, ki je izredna skakalka, naša reprezentanca potrebuje.

Grega Wernig

Kakšne načrte imate z reprezentanco? Kaj ste nasledili?
Prepričan sem, da bo reprezentanca boljša, kot je bila. To lahko povem na glas. Kaj bo to pomenilo rezultatsko, pa bomo videli, odvisno od skupine in od odziva igralk. Vemo, da se je spremenil sistem tekmovanja. Zdaj si imel mesec dni časa, da pripraviš reprezentanco, česar ne bo več, na voljo bo le nekaj dni. Lahko obljubim, da se bomo skušali približati najboljšim reprezentancam. Trdno verjamem, da lahko igramo z vsako. Glede na to, da ima skoraj čisto vsaka reprezentanca v svojih vrstah Američanko, pripeljali so jo tudi Srbi in Hrvati, smo tudi mi začeli delati na tem. Če bi nam uspelo, bi bile možnosti za rezultat boljše.

Grega Wernig