Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
30.12.2022 09:14:10
Deli članek:

Multimilijonar Dončić: Koliko je do zdaj zaslužil Dončić? S kakšnim premoženjem razpolaga? Presenečeni boste!

Revija Lady
Luka Dončić

Luka Dončić je po zaslugi izjemnega talenta, dostopnosti in dejstva, da v košarki nadvse uživa, postal eden najbolj priljubljenih športnikov na svetu.

Luka Dončić ima vse, kar potrebuje za svoj prvovrstni status v NBA. V tekmovanju, kjer prevladujejo črnci, je biti beli zvezdnik dodatna tržna prednost. Poleg tega obvlada poleg angleščine še odlično špansko, saj je kot najstnik več let igral za Real Madrid in bil razglašen za najbolj koristnega igralca evrolige v sezoni 2017/18. Pri rosnih devetnajstih letih. Za več kot 40 milijonov Američanov je španščina prvi jezik, posebej močna latinska skupnost je v Teksasu, kjer je Lukov domači kljub. Znanje španščine odpira ogromno priložnosti tudi za promocijo po Latinski Ameriki.

Trenutno igra svojo peto sezono za Dallas Mavericks. Pri reviji Finance Manager so pred nekaj tedni njegovo premoženje ocenili na 49,8 milijona evrov. Kot pravijo, je za prva tri leta igranja v NBA zaslužil 22 milijonov evrov (rookie pogodba oziroma pogodba za novince). Lani pa je pri tem klubu iz Dallasa podpisal rookie supermax pogodbo za pet let, ki mu bo, kot rečeno, prinesla kar 207 milijonov evrov.

Pri sedanji oceni so upoštevali vse njegove dosedanje prihodke z igranjem. Gre za bruto 33 milijonov dolarjev. Poleg plače ima še pogodbo z družbo Nike, kar pomeni dodatnih 20 milijonov dolarjev na leto. Skupni bruto prihodki Dončića so bili do zdaj 93 milijonov dolarjev.

Ko se odštejejo vse dajatve in stroški, izračun pokaže 49,7 milijona dolarjev oziroma glede na menjalni tečaj še nekoliko več evrov. Pri reviji Finance Manager navajajo, da pri izračunu niso upoštevali dodatnih zaslužkov pri morebitnih vlaganjih, na primer v delniške trge. Profesionalni športniki namreč po navodilih svojih agentov po navadi zaupajo upravljanje dela premoženja strokovnjakom, ki znajo iz veliko denarja narediti še več. Seveda pa je treba biti zelo previden, komu denar zaupaš.