Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
12.10.2022 12:36:07
Deli članek:

Dončić piše zgodovino! Komaj 23 jih ima, pa je že vstopil v elitni razred

Profimedia

Na seznamu najboljših neameriških košarkarjev v ligi NBA v vsej zgodovini sta tudi dva Slovenca.

Vrstni red vsako leto osvežuje specializirana košarkarska spletna stran Hoopshype, tako kot pred enim letom pa je na prvem mestu nigerijski legendarni center Hakeem Olajuwon, ki je sredi devetdesetih Houston popeljal do dveh zaporednih naslovov. Pravzaprav na prvih petih mestih ni prišlo do spremembe, skok na lestvici pa je uspel Nikoli Jokiću, ki je iz osmega mesta napredoval na šestega, in Luki Dončiću, ki je iz 11. mesta skočil v prvo deseterico - na deveto mesto. Iz elitne skupine je izpadel Španec Marc Gasol, ki je zdaj na 13. mestu.

Na objavljenem seznamu je 76 košarkarjev, med njimi pa najdemo še enega Slovenca - na 28. mestu je Goran Dragić. Sicer pa je tretji najboljši košarkar iz področja nekdanje Jugoslavije prezgodaj preminuli in v svojem času po mnenju mnogih najboljši evropski košarkar Dražen Petrović, ki je na 15. mestu.

Ustvarjalci atraktivnega seznama so košarkarje ocenjevali po več kriterijih, tako po osebni statistiki kot tudi po dosežku v ligi NBA. Mnogi neameriški igralci se niso uspeli uvrstiti na seznam.