Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
1 11.02.2019 18:52:16

NEVERJETEN prihod Slovencev v Dallas in EPSKI obisk tekme. LJUDJE BOŽJI, kaj je to? Ste sploh NORMALNI?

am
Če skupino, ki jo je brezhibno pripeljal do končnega cilja, pride pozdravit pilot boeinga z dvignjenim palcem in ameriškim nasmehom do ušes, potem že brez kateregakoli drugega podatka veš, da se dogaja nekaj zelo posebnega. Slovenski navijači so bili atrakcija na poti v Dallas, bili so atrakcija od prve minute tam in so šli še precej dlje od oznake atrakcija, ko so pred dvorano in v njej pričarali nekaj, zaradi česar je sinočnja tekma Dallas – Portland šla v zgodovino.

"Oprostite, kaj je to? Česa takega pa še ne," je bil radoveden Henry, ameriški poslovnež, ki je na polet proti Dallasu čakal manj stresno in bolj rutinirano kot kdorkoli, ki ga poznate v našem okolju, čaka avtobus. Do zadnje mogoče sekunde bi najbolj mirno delal na prenosnem računalniku s slušalkami globoko v ušesih, če bi šlo za navaden polet, ki ga, kot nam je zaupal, opravi najmanj štirikrat vsak teden. Nič ga ne bi moglo premakniti iz njegove rutine, če se ne bi okrog tiste klasične letališke table z velikim napisom destinacije zbrala velika skupina ljudi, pripravljenih na priložnostno fotografijo. V sredini Aleksander, poklicni navijač, ki je zaslovel, ko je od glave do peta oblečen v prepoznavno uniformo od prvega dne vodil navijanje z repliko pokala za najboljšo evropsko košarkarsko reprezentanco, dokler te replike nikoli pozabljenega 17. septembra leta 2017 ni v Istanbulu pretopil v original. Okoli njega slovenske zastave in vzkliki, ob katerih je že ta skupina delovala veliko in glasno, četudi nas je prek polarno mrzlega Minneapolisa letela le približno polovica vseh tistih, ki smo se na koncu zbrali v Dallasu. Naš prijatelj Harry je z izbuljenimi očmi odmaknil pogled od izračunov na ekranu in si na sobotni večer želel vzeti proste pol ure za srkanje vse mogočih informacij. "Zgodila se vam je krivica. Vsi skupaj bi morali podaljšati potovanje v Charlotte in tam gledati vašega ljubljenca na glavni All-Star tekmi," je bil gospod kot velik oboževalec košarke, navijač Timberwolvesov in oboževalec njihovega nekdanjega centra Radoslava Nesterovića zelo hitro zelo globoko v zgodbi. O Sloveniji je vedel kar nekaj, zdaj je želel vedeti več. O Dončiću je vedel veliko, zdaj je o njem in njegovem vplivu na življenje slovenskih športnih navdušencev želel vedeti vse. Jasno mu je bilo, kaj pomenijo prizori pred njegovimi očmi – celo do te mere, da je obljubil nakup vstopnice za sinočnjo tekmo s Portlandom. "To moram videti," je bil odločen, ko smo mu povedali, da je načrt združena skupina stotih slovenskih navijačev, oblečenih v ekskluzivne Dončićeve majice, ki jih je organizator potovanja Kompas med navijače razdelil, še preden jih je kdorkoli poslal na trg. 

050-2-navijaci
am
Cariniki, klobuki, družabna manija 

"Vesel sem, da greste ravno v Teksas. Če kje v ZDA, bo ta skupina velika uspešnica v tej zvezni državi, ki močno izstopa," je bil prepričan naš sogovornik in trdil, da zgolj v Teksasu delajo razliko med športniki iz te zvezne države in ostalimi predstavniki dežele svobodnih, da imajo v zelo specifični kulturi svoja športna moštva radi precej bolj po evropsko in južnoameriško kot drugod po ZDA ter da so celo večinoma najprej Teksašani in nato Američani. "Navdušilo jih bo, boste videli," nas je pospremil proti Dallasu in imel popolnoma prav. Slovenski navijači so bili velika uspešnica že med predstavniki oblasti na končnem letališču in med povsem naključnimi sopotniki – pomislite, teksaški klobuk v dar so dobili, še preden so uradno vstopili v Teksas. Taisti sobotni večer so bili uspešnica v hotelu ter v okoliških barih, časovni okvir pa ne bi mogel biti bolj idealen za prelivanje teh sijajnih prizorov in sijajnih občutkov v včerajšnji dan. Jasno, bila je nedelja in v ligi NBA to pomeni celodnevno košarkarsko vzdušje namesto večernega obiska »gledališča«.

050-2-navijaci 1
am
Na delovni dan navijači pridejo v zadnjem trenutku, v nedeljo pa lepo napolnijo restavracije in kavarne na poteh proti dvorani in celo pričarajo drobce evropskega ozračja. Takega, kakršnega je včeraj v Dallas – četudi na siv in deževen dan, brez tega kančka smole ni šlo – prinesla Slovenija. Slovenski Dončićevi navijači so se oblekli in opremili z državnimi simboli, po krajšem spoznavnem ogledu Dallasa je človek zelo hitro dobil občutek, da jih je okrog dvorane mogoče srečevati povsod in hitro so postali atrakcija. Skupine slovenskih prišlekov je fotografiralo staro in mlado, zagotovo so preplavile profile na družbenih omrežjih dallaških košarkarskih navdušencev, mnogi so hoteli biti tudi zraven. "Spomnim se nečesa podobnega, dvakrat v vseh teh letih Dallasove usmerjenosti k evropskim košarkarjem so nekaj podobnega pričarali navijači Dirka Nowitzkega iz Nemčije. A kot mi pravijo, je Nemčija precej večja država s precej več prebivalci in precej več denarja, zato je tale slovenski obisk Dallasa verjetno vreden še nekoliko več," je dejal klubski uslužbenec, pri katerem smo dvignili akreditacijo za včerajšnjo tekmo. S prošnjo, da bi poleg gibanja po novinarskih prostorih, namenjenih za klasično medijsko poročanje, smeli čim bolj doživeti tudi navijaško dogajanje na tribunah. 

050-2-luka
am

Navijači nad Luko, Američani nad nas

Ustrežljivost je bila izjemna. Že tako ali tako nam je bilo iz vseh izkušenj s Severno Ameriko znano, da gre za precej paradoksalno mešanico najbolj rigoroznih varnostnih ukrepov in standardov ter popolne dostopnosti, ko te mlin neštetih pregledov spusti skozi. In če omeniš še čarobno besedo – preverjeno, 'Luka' je bolj udarna in odpira več vrat kot 'Dončić' –, postane dostopnost prav absurdna. "Želite videti ogrevanje in navijače s tribune ali s parketa? Priporočam slednje. Pojdite zraven," je izstrelila uslužbenka za stike z javnostmi, ki nam je bila takoj praktično dodeljena. Rečeno, storjeno. S parketa smo se lahko celo premikali na tribuno in obratno, pomoč je prihajala z vseh strani, navdušenje prav tako. Pravzaprav se je vaš poročevalec moral izvleči iz navala ameriških novinarjev in snemalcev, da je lahko sledil nekemu drugemu navalu – navalu navijačev na Dončića. Pričakali so ga nad tunelom, skozi katerega se pride ogrevat, in vzklikali njegovo ime, tako kot so ga vzklikali že prej pred dvorano. Prizori so bili več kot edinstveni. Ovacije ob vsakem zadetem metu na ogrevanju, Slovenčevi nasmehi, norišnica. In obljuba, da se vsi skupaj dobijo na tribuni po tekmi. Že pred njo pa se je Luka ustavljal, si vzel čas, poziral in vidno užival v edinstvenem dogodku. Le kako ne bi? Uživali pa so tudi Američani, tudi oni so za take stvari rojeni. Koliko navijačev je prišlo? Kje in kako so potovali? Koliko so zapravili? Koliko prebivalcev ima Slovenija? Kolikšna je povprečna mesečna plača? Kje spijo navijači? Kakšni so njihovi načrti? Kaj je to s Slovenci in košarko in Luko – ste sploh normalni? In tako naprej in tako naprej brez konca. Pravzaprav so dogajanje za zgodovinsko razglasili še precej bolj, kot smo ga razglasili mi. Danes sledijo radijske oddaje, sledi posebna serija vsebin na vseh platformah z naslova uradnih medijev Dallas Mavericksov in tudi zanimanje za gostovanje v Teksasu, kamor s pettonskimi terenskimi vozili (brez kančka pretiravanja) danes potujejo Slovenci.

050-2-klobuk
am

Članki iz rubrike