Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

nu
nu
0 09.01.2019 10:04:36

VEČ KOT NORO! Španski vladni urad izdal UKREP ZARADI popularnosti DONČIĆA! Prosimo, nehajte ...

twitter
Kakšen vpliv ima Luka Dončić? Morda o tem najbolje priča novica iz Španije.

Fundación del Español Urgente je fundacija za zaščito španskega jezika, ki deluje v okviru Kraljeve akademije znanosti in umetnosti in vladnega urada za varovanje španskega jezika. Fundacija se ukvarja z nadzorom in negovanjem španskega jezika v javnih občilih na čelu z mediji, njihov najnovejši ukrep pa je povsem neposredno povezan z ... Luko Dončićem!? Sliši se neverjetno, razlaga pa pove vse o priljubljenosti slovenskega košarkarja. 

Kot pravi sporočilo, ki ga je fundacija poslala španskim medijem, so potrebni ukrepi na področju množične medijske uporabe besede angleške besede 'stepback'. Kot pravi fundacija, se je beseda pojavljala že prej, a bolj kot okras in ni bila moteča, zdaj pa se je vsesplošno razpasla zaradi ... Luke Dončića. In naj bi jo bilo treba nehati uporabljati. Fundacija pa prav slovenskega košarkarja, njegov odhod v ZDA, njegovo priljubljenost in njegov znameniti met s korakom nazaj "krivi" za množično uporabo angleškega izraza. 

Navedli so pet svežih primerov, v vseh primerih je govora o Dončiću in njegovih metih za tri točke, fundacija pa predvideva, da se bo množičnost nadaljevala, zato s podporo Kraljeve akademije in vlade predlaga (na neki način tudi zahteva) ukrep, po katerem bi Dončićevo prepoznavno akcijo zdaj po špansko imenovali 'paso atras', kar dobesedno pomeni 'korak nazaj'. Bomo videli, ali bodo uspešni. Vemo pa, da je uspešen Dončić. Nad vsemi najbolj norimi pričakovanji.  

Značke: dončić, španija, jezik

Članki iz rubrike