bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

STA
STA
1 13.10.2018 11:37:14

AFP: Dončić med top 5 košarkarjev, ki jih je treba spremljati

vszi
Slovenskega košarkarja Luko Dončića ne spremljajo le slovenski mediji. Francoska tiskovna agencija AFP je pred novo sezono severnoameriške košarkarske lige NBA izpostavila pet igralcev, na katere je treba biti v sezoni 2018/19 pozoren, in med njimi je seveda tudi slovenski košarkarski biser Dončić.

AFP je za Luko Dončića, igralca Dallas Mavericks, zapisala, da je bil visoki slovenski branilec izbran na najboljšega košarkarja zaključnega turnirja evrolige, ki ga je Real Madrid na krilih Dončića osvojil junija. Zapisali so tudi, da je v Dallasu pristal po menjavi, na naboru ga je kot tretjega izbralo moštvo Atlante, ikona Mavericksov Nemec Dirk Nowitzki pa verjame, da bo 19-letni Dončić dokazal, da ne pravijo zaman, da je izjemen v igri z žogo.

Poleg Dončića so izpostavili še Kawhija Leonarda iz Toronto Raptors, Bena Simmonsa iz moštva Philadelphia 76ers, Giannisa Antetokounmpoja iz Milwaukee Bucks in DeMarcusa Cousinsa, ki igra za aktualne prvake lige Golden State Warriors.

Pri nemški tiskovni agenciji dpa pa pišejo, da Mavericksov novinec Dončić, ki je najbolj odlikovani mladi košarkar v zgodovini evropske košarke, sledi stopinjam Dirka Nowitzkega. V Dallasu upajo, da bo Dončić prav tako uspešen, kot je Nowitzki, ki bo v prihodnosti dobil svoje mesto v hiši slavnih.

Takrat dokaj neznani nemški najstnik Dirk Nowitzki je prišel v ligo NBA in v naslednjih 20 letih spremenil ligo, vrednost Dallas Mavericks in ameriške predstave o evropskih igralcih.

Danes 40-letni Nemec je priča podobnemu scenariju z 19-letnim Dončićem, 203 centimetrov visokim organizatorjem, ki je bil na letošnjem naboru izbran kot tretji.

"Njegov pregled nad igriščen je že zdaj neverjeten," je Nowitzki povedal za lokalno radijsko postajo v Dallasu. "Nisem mogel verjeti, kaj počne ta 19-letnik. Je dober strelec in mislim, da bo še dolgo, dolgo časa odličen za nas."

V moštvu upajo, da bo Dončić imel isti učinek kot Nowitzki, ki je Dallas popeljal do 12 zaporednih nastopov v končnici lige NBA, osvojil naziv najkoristnejšega igralca in leta 2011 z ekipo osvojil naslov prvaka lige. Moštvo iz Dallasa od takrat ni igralo v končnici in zdaj upajo, da bodo z Dončićevo pomočjo ta niz prekinili.


"V čast mi je, da si letos delim slačilnico z njim," je povedal Dončić, ki je bil rojen tri tedne za debijem svojega mentorja Nowitzkega v ligi NBA. "Vsi vemo, kdo je on in kaj je naredil za košarko."

Slovenec je imel uspešnejšo evropsko kariero kot Nemec, med drugim je pri devetnajstih letih, poleg posamičnih nagrad, s Slovenijo osvojil evropski naslov, z Real Madridom pa evropsko klubsko krono.

Dončić govori tako slovensko, srbsko, angleško kot špansko in na druženju z novinarji je na nekaj vprašanj odgovoril tudi v španščini ter dodal, da mora najti kakšno špansko restavracijo, pišejo pri dpa.

Skupaj z mamo živita le pet minut od dvorane za trening, v istem stanovanjskem naselju pa živi tudi Dennis Smith Jr., ki ga je Dallas na naboru izbral leta 2017.

Dončić je znan po živahni igri, vendar trener njegovega novega moštva Rick Carlisle želi, da bi Dončić igral bolj umirjeno. "Podaje za hrbtom in podobno so v redu, če se izidejo," pravi Carlisle, a dodaja, da se je enkrat zgodilo, da je žoga po podaji pristala med gledalci v drugi vrsti, kar je potrebno popraviti.

"Igral bom svojo igro," pravi Dončić. "Vedno pravim, da se vse da izboljšati. Da bi prišel na raven, ki si jo želim, moram vsak dan trdo delati in se izboljševati."

Za Nowitzkija bo to 21. in najverjetneje tudi zadnja sezona v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Vesel je, da je vztrajal toliko časa, da bo lahko nasledstvo predal Dončiću. "Razdiral bo obrambe in zabavno ga bo gledati," pravi nemška košarkarska legenda.

Prva priložnost za to bo že 18. oktobra, ko bo Dallas igral proti Phoenixu, katerega glavni trener je nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov.

Značke: košarka, nba, slovenci

Članki iz rubrike