Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ku
ku
0 12.10.2018 15:30:41

NEVERJETNO! Bamberg kot Jugoslavija, ZMAAAGA ekipe Luke Rupnika za zgodovino (VIDEO)

Takšne končnice so zelo redke, zato pa se za vedno zapišejo v športno zgodovino. Kot tista znamenita madridska izpred 32 let.

Takrat sta 'infarktni' zaključek v polfinalu svetovnega prvenstva priredili Jugoslavija in Sovjetska zveza. Prva je 50 sekund pred koncem vodila za devet točk (85:76), vendar je druga izid izenačila s tremi norimi trojkami - Arvydasa Sabonisa, Valdemarasa Chomičiusa po izgubljeni žogi Zorana Radovića in Valdisa Valtersa po dvojnem vodenju Vlada Divca. Zmagovalca je odločil podaljšek, veselili pa so se Sovjeti.

Sredin triler v Bambergu je bil še bolj nenavaden, sicer manj odmeven, vendar bolj nor. V obračunu prvega kroga Fibine lige prvakov so Nemci gostili špansko Fuenlabrado, za katero je slovenski reprezentant Luka Rupnik v slabih 10 minutah dosegel vsega točko (met 0:4 iz igre) in dve podaji.

Španci so bili 48 sekund pred koncem v izgubljenem položaju (82:74) in marsikatera ekipa bi v tistem trenutku močno popustila in dvignila belo zastavo. Vendar ne Fuenlabrada. Najprej je Ian O'Leary dosegel trojko za 82:77. Sledila je hitra osebna napaka, Tyrese Tyrese Rice pa je zadel le en prosti met (83:77).

Dvaintrideset sekund pred koncem je Tomas Bellas dosegel koš ob prekršku, z uspešno izvedenim dodatnim prostim metom pa je svojo ekipo približal le na tri točke (83:80). Zatem se je razlika celo spet povečala, Rice je dvakrat zadel iz črte prostih metov (85:80), do konca pa je ostalo 26 sekund.



Vendar, v hitrem protinapadu je Christian Enyenga precej srečno dosegel trojko (85:83), sledila pa je serija prostih metov. Rice je dosegel le enega (86:83), Marko Popović za Špance oba (86:85), ravno tako oba tudi Maurice Stuckey (88:85). Tri sekunde in šest stotink pred koncem je za goste Francisco Cruz zadel prvi prosti met (88:86), drugega pa, seveda, namerno zgrešil - da bi lahko njegova ekipa v izdihljajih ujela odbito žogo in imela možnost izenačiti ali celo zmagati.

Ravno to se je zgodilo. Domačini so odbito žogo potisnili v avt. Španci so iz avta žogo spravili prav do Cruza, ki je z neverjetnim metom iz osmih metrov zadel za zmago (88:89).

V zadnjih 48 sekundah sta obe ekipi dosegli 21 točk, z delnim izidom 15:6 pa je Fuenlabradi uspel preobrat, o katerem se bo v madridskem predmestju še dolgo govorilo.

Luka Rupnik je dramatični zaključek spremlja s klopi za rezervne igralce.

Značke: fuenlabrada, bamberg

Članki iz rubrike