Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Igor Đurović
Igor Đurović
20.12.2015 18:10:19
Deli članek:

Wade: Ni mi všeč, da Dragića in Udriha ne razumem

Profimedia

V moštvu Miamija v tej sezoni igrata dva slovenska košarkarja - Goran Dragić in Beno Udrih. Tudi Dwayne Wade, prvi zvezdnik vročice.

Miami je z Wadom osvojil tri prstane, letos pa igra že trinajsto sezono v dresu, ki bo čez nekaj let zagotovo pod stropom AAA (American Airlines Arene). Tam sta za zdaj od košarkarjev, ki so igrali za Miami in z ZDA osvojili olimpijsko zlato, samo številka 33 Alonza Mourninga in številka 10 Tima Hardawaya. V slogu njegove številke bo visel tam še tretji dres.

Potem ko je pred lansko sezono "kralj" James iz Miamija prestopil nazaj v Cleveland, je generalni direktor Pat Riley zvezdniški dvojici – Wadu in Boshu – dodal Dragića. Trener Erik Spoelstra, ki vodi klub od leta 2008, je poslušal šefa, a Gogija sta morala sprejeti nosilca in Wade je to storil že ob koncu prejšnje sezone.

O odnosu z Gogijem je posebej za slovenske bralce poudaril naslednje: "Veliko se pogovarjava. Že dolgo sem tu in želim koncept naše igre, trenerjev koncept in sistem predstaviti vsem (na eni od tekem, ki smo jih spremljali, se je med minuto odmora usedel kar na trenerjev stol, op. p.). Še posebej z Goranom se veliko pogovarjava in res mu skušam pomagati. Komunikacija med nama je stalna. Imava res dober odnos, vmes ni nobenega ega, povzdignjenega ponosa ali zamere. Povem mu, kaj je dobro in tudi če je kaj slabo. Tudi Goran se zanese name."

Po eni od izgubljenih tekem v času našega bivanja v ZDA mu je kar neposredno zabrusil, naj več meče, in ob tem pred ameriškimi novinarji izpostavil akcijo, ko je Ljubljančan izvedel podajo preveč in je nepotrebno iskal Luola Denga, namesto da bi vrgel sam. "Je pa seveda odličen igralec. Naš prvi organizator igre in s tem tudi vodja. Njegova naloga je velika. Na parketu mora biti ves čas agresiven, to velja tako za napad kot za obrambo, prav tako pa potrebujemo njegove koše, enako kot velja za postavljanje napada in iskanje prostih igralcev. Mislim, da se je na svojo vlogo že navadil. Je nekoliko drugačna, kot je bila prej v Phoenixu in karieri. Veseli nas, da tako igra in da je zelo tekmovalen. Veseli nas, da toliko dela opravi v obrambi, česar mu prej ni bilo treba v taki meri. Napreduje iz dneva v dan in ves čas igra bolje. Tako je tudi treba. Nočeš biti že takoj v vrhunski formi, da potem pade. Moraš napredovati med sezono in ves čas rasti. Goran si tega želi in ima močno voljo. Želi biti čim boljši, in to se vidi. Opazi se pri načinu dela, saj zares trdo dela in se povsem posveča temu," je o okrepitvi iz Phoenixa govoril Wade, ki je zadovoljen, da se je ekipi pridružil tudi igralec, ki je prišel iz Memphisa, Beno Udrih.

Manj mu dišijo njuni pogovori v zanj nerazumljivem jeziku. "Govorita v svojem jeziku, ki ga ne razumemo, kar mi ni ravno všeč (smeh). Sicer pa je dobro, da se nam je pridružil Beno. Ko bo dobil priložnost, bo pokazal, da je izjemno inteligenten košarkar. Ima zares visok košarkarski inteligenčni kvocient. Razume igro in lahko dosega veliko košev. Tako kot Goran, oba sta dobra organizatorja igre, lahko pa sta tudi strelca. Dobro je, da imamo ekipo, ki je pokrita na vseh položajih. Tako nas ni strah, da bi igra padla, če nosilcev ni na parketu."

Povprašali smo ga še o enem slovenskem igralcu, ki je igral lani v Miamiju, in sicer o Zoranu Dragiću. "Zoki? (smeh) Je popolnoma drugačen od Gorana. Tudi zelo dober in zelo talentiran košarkar. Goran ne govori veliko, Zoran pa res veliko. Lepo smo se imeli z njim." Zaupal nam je, da so ga slovenski soigralci naučili nekaj besed v njihovem jeziku, a je prepričan, da jih ni lepo izgovarjati.