stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 08.05.2023 19:47:13

Slovenske košarkarice komaj čakajo misijo eurobasket

Slovensko žensko košarkarsko reprezentanco junija čaka četrti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu. Slovenske košarkarice so se ob začetku priprav zbrale v sredo v Ljubljani.

V obdobje pred domačim EP, ki ga bo poleg Ljubljane med 15. in 25. junijem gostil še Tel Aviv, stopajo optimistično.

»Končno je napočil ta trenutek, da prav zares začnemo priprave na eurobasket. Mislim, da se tega vse res zelo veselimo ter takšni so tudi prvi občutki in vtisi. Počasi se nabiramo, da bomo popolni,« je uvodne treninge opisala Tina Jakovina.

Ekipa je uvodnih nekaj treningov sicer opravila v okrnjeni zasedbi, saj je imelo nekaj reprezentantk še klubske oziroma študijske obveznosti, nekatere pa so dobile nekaj dodatnega počitka po dolgi sezoni. Da bo zasedba popolna, grški strokovnjak na slovenski klopi Georgios Dikaiulakos zdaj čaka le še na Evo Lisec in Tejo Oblak.

Tudi Zala Friškovec je že v polnem pričakovanju domačega EP. »Odkar smo slišale, da bo EP v Sloveniji, vse že nekako nestrpno čakamo. Še smo pod vtisom, da je vse novo, ampak komaj čakamo, da se zberemo kot ekipa in začnemo misijo eurobasket. Da zaigraš na domačem igrišču, se ti mogoče zgodi enkrat v življenju. Mislim, da o dodatni motivaciji sploh ne rabim govoriti. Vse punce smo tako zbrane, vemo, kaj nam je cilj. Pokazati večji uspeh kot na prejšnjih EP.«

Na seznamu selektorja Dikaiulakosa za prihajajoče prvenstvo so poleg Jakovine, Friškovec, Oblak in Lisec še Tina Cvijanovič, Blaža Čeh, Lea Debeljak, Hana Ivanuša, Mojca Jelenc, Lara Kozina Bubnič, Gala Kramžar, Aleksandra Krošelj, Eva Rupnik, Ajša Sivka in Zala Šrot.

Še vedno ni znano, ali se bo izbrani vrsti priključila naturalizirana košarkarica, je dejal selektor Dikaiulakos in dodal, da to ni odvisno od njih. Kot je še pojasnil o naturalizirani košarkarici, katere imena ni žele razkriti, je bilo z njenim agentom dogovorjeno, da bo nastopila na EP, zdaj pa se je odločila, da bo igrala v ligi WNBA, tako da grški strokovnjak ni prepričan, če jim bo lahko pomagala.

Domače evropsko prvenstvo bo zaradi poškodbe kolena sicer izpustila tudi Maruša Seničar. Namesto nje je strokovni štab v ekipo vpoklical najboljšo skakalko kranjskega Triglava Kozino Bubnič, ki je ob Ivanuši druga novinka v reprezentanci.

Med košarkaricami za prvenstvo po nedavnih zapletih ni Nike Barič. »To se je govorilo pred prvenstvom, pred pripravami. Prav je tako, da se je o tem govorilo prej. Zdaj je čas, da se usmerimo na prvenstvo in te stvari pustimo za sabo in se res zberemo sto odstotno na EP. So spremembe, te so vedno bile, ampak mi moramo gledati naprej,« je situacijo z Barič opisala Jakovina.

Do prvih uradnih obveznosti, ki sledijo dva dneva pred začetkom prvenstva, so oziroma še bodo košarkarice predvidoma opravile 37 dni priprav. Poleg Ljubljane bodo izbranke Dikaiulakosa vadile še v Zrečah, Podčetrtku in Mariboru, čaka pa jih tudi nekaj pripravljalnih tekem.

»Navijači, domača arena, končno lahko vsi naši bližnji pridejo, da ne rabijo nekam potovati. Tudi vse pripravljalne tekme so v Sloveniji, ne potujemo drugam, že tega se v prvi vrsti veselimo. Res upam, da se bo nabralo čim več gledalcev, da bodo naš šesti igralec, da bomo tudi me končno začutile podporo domače publike,« je še zaključila Jakovina.

O pričakovanjih na EP je spregovoril tudi Dikaiulakos: »Nikoli ne gledam na rezultate. Zmeraj gledam, da smo najboljša verzija nas na naslednjem treningu in na naslednjem ... in nato na naslednji tekmi.«

Prepričan je, da reprezentanca dela v to smer. »Zelo daleč je še, da bi govorili, kaj lahko storimo in dosežemo na EP. Še posebej na eurobasketu, kjer je tekmovanje zelo kratko. Nikoli ne veš, ena poškodba te lahko stane rezultatov, ciljev, vsega. Isto se lahko zgodi z ostalimi ekipami, zato je včasih zelo nepredvidljivo. Nas zanima le, kako bo na naslednjem treningu in če bomo boljši kot dan prej.«

Slovenke bodo na domačem EP igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Vse njihove tekme bodo ob 18. uri.

Članki iz rubrike