zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

STA
STA
28 19.04.2023 11:15:24

Nika Barič kot Cristiano Ronaldo?! Z vrha zveze odmevno razkritje o prvi zvezdnici slovenske košarke!

Pred slovensko košarko sta pomembna izziva, najprej domače evropsko prvenstvo za ženske, nato nastop na svetovnem prvenstvu za moške. Generalni sekretar Košarkarske zveze (KZS) Rašo Nesterović je optimističen, čeprav se zaveda, da obe reprezentanci čaka veliko ovir. Pri izključitvi Nike Barič iz reprezentance Nesterović zaupa odločitvi selektorja.

S prvo težavo se je ženska reprezentanca srečala že v preteklih dneh. Odločitev grškega selektorja na klopi Slovenije Georgiosa Dikaiulakosa, da se odpove eni najboljših reprezentantk Barič, je sprožila precej prahu v košarkarski javnosti.

Nesterović je v pogovoru za STA ocenil, da celo preveč prahu. Potrdil je veliko kakovost Barič, a izpostavil, da si grški strokovnjak želi zgraditi homogeno ekipo. Objava, ki je privedla do izključitve Barič iz reprezentance, pa je po njegovih besedah le vrh ledene gore.

Celo Cristiano Ronaldo je bil nezaželen
"Vedeti je treba, da je bila ta zadnja izjava Nike Barič le vrh ledene gore. Pred tem se je dogajalo veliko stvari, ki so bile skrite očem javnosti. Tudi ona se mora pogledati v ogledalo in razčistiti določene stvari," je za STA dejal nekdanji reprezentant in prvak v ligi NBA v sezoni 2005/06.

Kot je dejal, glede kakovosti Barič ni dvoma. "Nihče Niki ne oporeka zaslug in dosežkov. Ona je najtrofejnejša slovenska košarkarica v zgodovini in brez dvoma ena od igralk, ki so najbolj zaslužne, da bo Slovenija letos četrtič zapored igrala na eurobasketu."

A na drugi strani je po njegovem mnenju pomembna predvsem ekipa. "Selektor želi imeti v ekipi 12 igralk, ki bodo najbolje delovale kot ekipa. Ne želimo se mešati v njegovo delo, nenazadnje je on strokovnjak na svojem področju, ta konec tedna je bil na zaključnem turnirju evrolige izbran za najboljšega klubskega trenerja sezone, zato mu moramo zaupati."

O uspehih v športu ne odloča le individualna kakovost, je izpostavil Nesterović. "Poglejmo na primer Cristiana Ronalda. Bolje je fizično pripravljen kot velika večina igralcev v Evropi, a ga ni nihče želel v svoji ekipi, zato si je moral kruh poiskati na drugi celini," je pojasnil generalni sekretar KZS.

"Osebno menim, da se je dvignilo preveč prahu okoli te odločitve. Treba je zaupati selektorju, predvsem pa podpreti in stati ob strani igralkam, ki se bodo zbrale čez tri tedne in ki imajo pred seboj najpomembnejšo reprezentančno akcijo v karieri," je še ocenil.

Dončić in Čančar brez pomislekov glede reprezentance


Vodstvo košarkarske zveze se je pred dnevi vrnilo iz ZDA, kjer je opravilo pogovore z Luko Dončićem, Vlatkom Čančarjem in Goranom Dragićem. Udeležilo se je tudi konference I Feel Slovenia in slovenskega večera v Dallasu v organizaciji Slovenske turistične organizacije.

Nesterović o pogovorih z omenjenimi tremi igralci pravi, da so potekali v pravi smeri in da tako Čančar kot Dončić nimata pomislekov glede nastopa v slovenskem dresu.

Dončić je ob tem že končal sezono v ligi NBA, saj se njegov Dallas ni uvrstil v končnico. Tako se je Ljubljančan prejšnji teden vrnil v domovino in začel dopust. Čančar in Dragić pa sta se z Denverjem in Milwaukeejem uvrstila v končnico najmočnejše lige na svetu.

Pomembno vprašanje ostaja, ali se bo reprezentanci v poletnih mesecih pridružil tudi kapetan evropskih prvakov leta 2017 Dragić. "Glede Gorana je treba še počakati nekaj tednov oziroma mesecev. Ima novega delodajalca, hkrati ima težave s kolenom, predvsem pa še ni prebolel razočaranja z evropskega prvenstva v Nemčiji. Zelo si je želel uspeh za konec reprezentančne kariere," je dejal Nesterović o ranah po izpadu Slovenije v četrtfinalu lanskega evropskega prvenstva v Nemčiji.

Čez deset dni žreb za SP v Manili
Slovenija bo tekmece na svetovnem prvenstvu avgusta in septembra dobila 29. aprila na žrebu v Manili. Nesterović posebnih želja nima, poudarja pa, da bo pot do Manile oziroma četrtfinala nadvse zahtevna, še posebej glede na predviden tekmovalni sistem.

Ta predvideva dvokrožni skupinski del. V prvem delu bo 32 udeleženk prvenstva razdeljenih v osem skupin po štiri, iz vsake skupine pa bosta v drugi del napredovali najboljši dve ekipi. V drugem delu bodo ekipe razdeljene v štiri skupine po štiri, znova pa bosta iz vsake skupine napredovali najboljši dve ekipi. Izločilni boji se bodo tako začeli v četrtfinalu.

"Sistem tekmovanja je takšen, da predvsem v drugem delu ne dovoljuje spodrsljaja. V zaključne boje se bo uvrstilo le osem reprezentanc, kandidatov za medalje pa je več kot prstov na obeh rokah. Treba bo igrati zelo zbrano, nikakor si ne smemo privoščiti podobnega spodrsljaja kot lani v Berlinu proti Poljski, ko smo ostali brez medalje, ki smo jo že vsi videli obešeno okoli vratu," je povedal Nesterović.

"Zelo verjetno bo to tudi zadnje prvenstvo te generacije igralcev. Kar nekaj jih je, ki so že pred časom stopili v tretje desetletje življenja, hkrati pa imamo pred vrati precej talentiranih in dokazovanja željnih mladcev, ki morajo dobiti priložnost," je pogovor za STA sklenil Nesterović.

Članki iz rubrike