evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

ku
ku
21 20.08.2022 12:46:18

Hrvate bo v Celju vodil Američan, ki v nebo dviga Slovenijo in Dončića, super Matković skrbi za dobro voljo Golemca

Profimedia
Danes ob 10.15 v celjskem Zlatorogu - še zadnja pripravljalna tekma Slovencev, tokratna tekmica Hrvaška.

Slovenci in Hrvati se dobro poznajo, navsezadnje sta se reprezentanci konec junija pomerili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. V Stožicah je bila za kar 28 točk boljša Slovenija, a do danes se je pri južnih sosedih vendarle marsikaj spremenilo. V natančno petdesetih dneh so Hrvati, ki so že izpadli v kvalifikacijah za SP, odločno krenili v pripravo za EuroBasket.

Ob vključitvi veterana Krunoslava Simona, 'enbeajevca' Daria Šarića in novopečenega člana Cedevite Olimpije Karla Matkovića je najpomembnejša sprememba novi naturalizirani košarkar - ameriški organizator igre Jaleen Smith, ki naj bi pokril vrzel na tem igralnem mestu. Če gre sklepati po prijateljskih tekmah, mu to dobro uspeva, saj je 27-letni član berlinske Albe odločno zagrabil dirigentsko palico in tudi na seznamu strelcev praviloma kraljuje. Smith je sicer tretja tovrstna okrepitev hrvaške vrste, pred njim sta to bila Dontaye Draper in Oliver Lafayette.

Po treh tekmah (zmagah z Bolgari in Madžari in porazu s Češko) se Smith veseli obračuna z evropskimi prvaki. In z Luko Dončićem. "Oh, seveda. Luka je res neverjeten košarkar. Prav čudežen je način, na katerega igra. Močan je kot LeBron in zelo pameten pri svojih odločitvah. Gre za tipičnega evropskega igralca, ki vse zna in vse lahko naredi. Ima pa le 23 let in svojega vrhunca sploh še ni dosegel. Človek je dominanten na svetu, pa tako mlad je. To je impresivno. Veselim se tej tekmi."



Ko Smith govori o hrvaški izbrani vrsti, pripomni, da ima še precej prostora za napredek. "Kot ekipa moramo igrati hitreje, tudi naša obramba mora biti boljša. Na prvenstvu naša skupina v Milanu ni lahka, ampak moramo iskati uvrstitev v izločilne boje." Kaj pa favoriti za evropski naslov? "Tu je vsekakor Slovenija. Pa tudi Grčija. Tisti, ki bodo imeli najboljšo kemijo, bodo najbolj nevarni. To bodo super zanimivi dnevi."

Matković blesti na pripravljalnih tekmah, Golemcu se smeji
V hrvaški izbrani vrsti sta tudi dva košarkarja Cedevite Olimpije. Ob organizatorju igre Lovru Gnjidiću, ki bo zamenjava za Smitha, večjo vlogo upravičeno pričakuje visoki Karlo Matković, ki je vsaj na pripravljalnih tekmah iz udarne peterke izrinil celo Ivico Zubca, člana LA Clippersev. Enaindvajsetletni in 208 centimetrov visoki center, ki ga je na letošnjem naboru lige NBA izbral New Orleans, je bil ob visoki zmagi nad Bolgarijo najboljši (16 točk), ob porazu s Češko tretji (14), ob zmagi nad Madžarsko pa drugi (13) strelec ekipe. Kot vse kaže bo v Livnem, v BiH, rojeni košarkar pomembna okrepitev Ljubljančanov v novi sezoni, zato je lahko trener zmajev Jurica Golemac nasmejan.

Članki iz rubrike