Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 07.02.2021 17:19:41

Grgić: Slovenija bo v prihodnjih letih kandidatka za najžlahtnejša odličja

Grega Wernig
Slovenske košarkarice so v velikem slogu končale kvalifikacije za 38. evropsko prvenstvo. S šestimi zmagami so potrdile kontinuiteto rezultatov in kakovost dela, za katerega že vrsto let skrbi selektor Damir Grgić, ki sporoča: "Če ne že letos, se na prihodnjih prvenstvih pripravite, da bo ta reprezentanca kandidatka za najžlahtnejša odličja."

Grgić je moral zaradi covida-19 zadnjo reprezentančno akcijo spremljati na daljavo, njegovo mesto na klopi v ljubljanskem mehurčku je prevzel Slavko Duščak, vseeno pa so igralke zvesto sledile njegovim navodilom in zadnji cikel končale z zmagama proti Bolgariji in Islandiji.

"Glede na to, da je okostje reprezentance že toliko časa skupaj, da se igralke poznajo v dno duše, je bil pravi užitek voditi to ekipo. Zlahka smo kvalifikacije končali brez poraza in se že veselimo novih izzivov na evropskem prvenstvu," je v pogovoru z novinarji preko Zooma povedal Duščak.

Grgić je priznal, da mu vsiljena vloga ni prijala, da je bil pred tekmami zelo živčen, a se je hkrati zavedal, da ima Slovenija dovolj kakovosti za nove zmage. Zahvalil se je igralkam za profesionalni pristop, pomočnikom za odlično opravljeno delo, Košarkarski zvezi Slovenije pa za hrabrost in odločnost, da je po moškem mehurčku novembra v Ljubljani zgledno poskrbela tudi za dekleta.

"Vsakemu bežnemu opazovalcu dogajanja v slovenski ženski košarki je jasno, da ta reprezentanca napreduje iz tekme v tekmo in da je ob vsaki novi zmagi še močnejša in bolj izkušena. V teh kvalifikacijah niti na eni tekmi nismo nastopili v popolni postavi, kar je po svoje tudi dobro, saj smo tako razširili bazo igralk. Okostje reprezentance tvori sedem do osem igralk, za ostala mesta pa je nabor kar širok," je uvodoma povedal Grgić.

"Poleg zmag in dobrih partij, ki niso ostale neopažene v košarkarski Evropi, me veselita tudi dobro vzdušje in energija, ki vladata v tej ekipi. V vseh letih, odkar sem njihov selektor, ni bilo enega konflikta, nesporazuma. Dekleta so prave profesionalke, dobro se zavedajo, zakaj igrajo v reprezentanci in kaj jim lahko ta prinese, zato se z veseljem odzovejo vabilu in vsakokrat dajo vse od sebe," je nadaljeval Grgić.


"Prepričan sem, da je pred to ekipo izjemna prihodnost. Na zadnjem evropskem prvenstvu 2019 smo bili najmlajša reprezentanca, tudi v teh kvalifikacijah smo bili v povprečju med najmlajšimi, zato lahko mirno rečem, da je pred nami vsaj desetletje velikih dosežkov," meni selektor.

"Zavedati se je namreč treba, da se pri štirih najboljših reprezentancah v Evropi, Španiji, Srbiji, Franciji in Belgiji, obetajo menjave generacij. Nosilke igre pri njih so stare med 35 in 40 let in če lani ne bi izbruhnil novi koronavirus ter prestavil olimpijskih iger, bi večina teh igralk po Tokiu končala reprezentančne kariere. Tako pa so ostale v državnih selekcijah, saj želijo še zadnjič nastopiti na olimpijskih igrah, kar pomeni, da bodo igrale tudi na letošnjem evropskem prvenstvu v Španiji in Franciji," pravi slovenski strateg.

"Ko bodo vse te igralke končale reprezentančne kariere, bo prišel naš čas. Če ne že letos, se na prihodnjih prvenstvih pripravite, da bo ta reprezentanca kandidatka za najžlahtnejša odličja," je poudaril Grgić.

Na EP bo nastopilo 16 reprezentanc. Francija in Španija sta imeli mesti zagotovljeni kot gostiteljici, Slovenija ter Belorusija, Belgija, Hrvaška, Češka, Rusija, Srbija, Slovaška ter Švedska so si mesto priigrale kot prvouvrščene reprezentance v kvalifikacijah, preostalih pet mest pa so zapolnile najboljše drugouvrščene ekipe - Italija, Črna gora, BiH, Turčija in Grčija.

Slovenke bodo nasprotnice v predtekmovanju 38. EP, ki bo potekalo v Valencii in Strasbourgu med 17. in 27. junijem, dobile na žrebu 8. marca. Slovenija je na decembrski lestvici Fibe na 18. mestu med evropskimi reprezentancami (30. na svetu) oziroma 16. med udeleženkami eurobasketa. Ekipe bodo na žrebu razdeljene v štiri skupine.

"Če bi lahko izbiral, bi želel za nosilko naše skupine Belgijo, saj še vedno sanjam, kako smo v Beogradu 2019 izgubili praktično že dobljeno tekmo z njimi za četrtfinale. Za ostale reprezentance je praktično vseeno, saj se zavedam, da imamo kakovost vsaj za četrtfinale, če ne še za korak več in borbo za medalje ali svetovno prvenstvo 2022," je povedal Grgić in dodal: "Zagotovo so si dekleta nadela pravi vzdevek: #rakete predstavljajo našo filozofijo igre, biti hiter, še hitrejši oziroma najhitrejši."

Članki iz rubrike