kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
1 30.11.2020 21:03:31

Matematika ne laže, DVOMOV NI VEČ!! Slovenski košarkarji se VESELIJO, SLOVENIJA na NOGAH!!

alesfevzer.com
Ljubljanski košarkarski mehurček je uspel v vseh pogledih.

Slovenska reprezentanca si je z dvema prepričljivima zmagama ter današnjim porazom Avstrije proti Ukrajini zagotovila 14 zaporedno uvrstitev na eurobasketu. Na turnirju leta 2022 bo branila zlato iz Istanbula, Košarkarska zveza Slovenije pa se je znova izkazala kot odličen organizator.

Slovenski košarkarji, ki so v soboto in nedeljo premagali Ukrajino ter Avstrijo, so morali na dokončno potrditev uvrstitve na evropsko prvenstvo 2022 v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem počakati do konca zadnjega obračuna v varovanem okolju hotela Austria Trend in dvorane Stožice med Avstrijo in Ukrajino. Po današnji zmagi slednje s 70:67 je zdaj Slovenija tudi matematično uvrščena na EP.

slovenija reprezentanca kosarka 20 af.JPG
alesfevzer.com
Do konca kvalifikacij Slovenijo čakata še dve tekmi proti Madžarski in Ukrajini, ki pa ne glede na že potrjeno uvrstitev ne bosta povsem brezpredmetni. Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) bo namreč nosilce skupin oziroma kakovostne razrede ze žreb skupin določila na podlagi svoje lestvice, ki beleži vse rezultate na uradnih tekmah.


Slovenija, ki je bila po evropskem naslovu 2017 sedma reprezentanca na svetu, je ob slabih predstavah v kvalifikacijah za SP zdrsnila na 17. mesto oziroma dvanajsto med evropskimi ekipami. To pomeni, da je trenutno za las še v tretjem bobnu. Turčija pred njo ima več kot 16 točk prednosti, Nemčija pa za njo zaostaja manj kot točko.

Slovenski košarkarji so prvič po evropskem prvenstvu 2017 ali več kot treh letih zabeležili dve zaporedni zmagi. V prejšnjih kvalifikacijah za SP 2019 so dobili le tri od dvanajstih tekem, v prvem ciklu kvalifikacij za EP 2022 pa so izgubili z Madžarsko in premagali Avstrijo. Na selektorsko mesto je namesto Rada Trifunovića prišel Aleksander Sekulić.

Pomemben prispevek k homogenosti moštva sloni na kapetanu. Tudi tokrat je ta vloga pripadla igralcu z največ nastopi v državnem dresu v tej reprezentanci, Edu Muriću.

Zanj sta zmagi predvsem olajšanje. "Februarja je bilo noro; najprej poraz proti Madžarski, ki je imela odličen dan, mi pa slabega, nato tesna zmaga z Avstrijo, ki se je vrnila po zaostanku 20 točk ... Tokrat smo pokazali pravo energijo, čeprav ni lahko igrati dve tekmi v dveh dneh, še posebej proti fizično močnim tekmecem. Za razliko od prvega cikla smo tokrat obe tekmi dobro začeli, s tem dobili samozavest in na koncu zasluženo zmagali. Trenerski štab nas je dobro pripravil. Točno smo vedeli, kaj iščemo, kaj napadamo in kako se moramo braniti. Igrali smo pametno in s takšno miselnostjo se moramo lotiti tudi preostalih dveh tekem. Smo najboljša ekipa v naši skupini in to moramo dokazati naslednji februar," je po nedeljski tekmi povedal Murić.

slovenija reprezentanca kosarka 20 af.JPG
alesfevzer.com

Slovenija se ni izkazala samo na parketu, pohvale si je zaslužila tudi za organizacijo mehurčka. Približno 150 ljudi je deset dni živelo v varovanem okolju hotela in dvorane ter navkljub izbruhu okužb v reprezentanci Madžarske, ki je morala po štirih dneh zapustiti Ljubljano, poskrbelo, da je bila košarka na prvem mestu.

"Ne glede na končno finančno bilanco je bila odločitev za izvedbo mehurčka pravilna tako s tekmovalnega stališča kot promocijskega oziroma organizacijskega. Fantje so se lahko doma v miru pripravili in dosegli dve ključni zmagi, Slovenija pa se je znova izkazala kot odličen organizator in kot prva v regiji izvedla tekmovanje v obdobju novega koronavirusa. Pohvalila nas je tudi Fiba, saj smo znali tudi v izrednih razmerah, ko so se pojavili pozitivni izvidi v reprezentanci Madžarske, pravilno reagirati in postopati po vnaprej določenih smernicah," je povedal direktor KZS Aleš Križnar.

Direktor KZS, ki je bil tudi na čelu organizacijskega odbora eurobasketa 2013 v Sloveniji, je zato prepričan, da bo Slovenija kos tudi naslednjemu mehurčku v začetku februarja, ko se bodo v Ljubljani v zadnjem kvalifikacijske ciklu za EP 2021 zbrale ženske reprezentance iz skupine A - Grčija, Bolgarija, Islandija in Slovenija.

Članki iz rubrike