stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 18.08.2016 08:43:47

Španija - ZDA in Avstralija - Srbija košarkarska polfinalna para

Po Avstralcih in Špancih so si mesto v polfinalu moškega olimpijskega turnirja v Rio de Janeiru zagotovili še košarkarji ZDA in Srbije. Američani, branilci naslova iz Londona 2012, so v četrtfinalu premagali Argentino s 105:78, Srbi pa s 86:83 Hrvaško. Polfinalna para sta Španija - ZDA in Avstralija - Srbija.

Argentinci so bili nevarni zgolj v prvi četrtini, ko so vodili tudi za 11 točk, a že v drugih desetih minutah so ZDA stvari postavile na pričakovano mesto in pobegnile tudi za več kot 20 točk. V drugem polčasu se slika na igrišču ni bistveno spremenila. Američani so nadzorovali potek tekme in bili ves čas v zelo varni prednosti. Kevin Durant je bil prvi mož tekme s 27 točkami, sedmimi skoki in šestimi podajami, Paul George pa je dal 17 točk. Pri Argentincih je bil s 15 točkami najboljši Luis Scola, točko manj je dosegel Manu Ginobili, ki je končal reprezentančno kariero.

V polfinale so se že prej prebili olimpijski podprvaki Španci, ki so zlahka z 92:67 premagali Francoze. Ti so stik s tekmeci držali prvo četrtino, ki se je končala z 19:16 v korist Španije. Igralci z Apeninskega polotoka so nato stopili na plin in ob polčasu vodili s 43:30. Po treh četrtinah je prednost znašala 20 točk in vprašanj o končnem zmagovalcu je bilo vse manj. Prvi španski strelec je bil Nikola Mirotić s 23 točkami, od tega je 15 točk dosegel z metom za tri točke. Pri Francozih je Tony Parker dosegel 14 točk in se s tem - tako kot njegov soigralec iz San Antonia Ginobili - tudi poslovil od reprezentančnega dresa.


Na prvi četrtfinalni tekmi je Avstralija prav tako zlahka z 90:64 izločila Litvo. Avstralci so imeli vse stvari pod nadzorom, saj so že prvo četrtino dobili s 26:17, polčas pa se je končal z 48:30. Prednost so v drugem polčasu še povečali in se že nekaj minut pred zadnjim zvokom sirene veselili zmage. Prvi strelec tekme je bil Patty Mills s 24 točkami, od tega jih je 15 dal izza črte za tri točke.

Na zadnji tekmi četrtfinala je Srbom zelo lepo kazalo že po tretji četrtini, saj so si takrat priigrali že 14 točk naskoka. Toda v zadnji četrtini so Hrvati spet začeli "gristi" in se slabe tri minute in pol pred koncem Srbom približali le na točko (73:74). Še 24 sekund pred koncem so Srbi vodili le z 79:77, nakar so sledile taktične osebne napake in izvajanje prostih metov. Pri teh so bili Srbi zbrani, Hrvati so jih ves čas lovili, ko pa je pet sekund pred koncem Mario Hezonja zgrešil met za tri točke, je bil dvoboj odločen. Pri Hrvatih je bil z 28 točkami daleč najbolj razpoložen Bojan Bogdanović, pri Srbih jih je deset manj zbral Bogdan Bogdanović.

Polfinalni tekmi, dvoboj med Španci in Američani je ponovitev zadnjih dveh finalnih tekem na OI, bosta v petek.

Članki iz rubrike