Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

STA
STA
0 18.01.2016 19:19:12

Igor Kokoškov na čelu slovenske košarkarske reprezentance

Arsen Perić
Slovensko košarkarsko reprezentanco bo odslej vodil 44-letni srbski trener Igor Kokoškov.

Na selektorskem mestu je nasledil enega od najboljših slovenskih trenerjev in nekdanjega vrhunskega igralcev Jureta Zdovca. Spremembo na vodilnem položaju je sprejel izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije.

Igor Kokoškov ima bogate izkušnje iz lige NBA, saj že več kot 15 let deluje v ZDA. Trenutno je pomočnik trenerja pri Utah Jazz, pred tem pa je bil tudi v Los Angeles Clippers, Detroit Pistons, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers in Orlando Magic. Z Detroitom je leta 2004 postal prvak lige NBA, naslednje leto podprvak, še trikrat pa je s Pistonsi prišel do konferenčnega finala. Z evropsko košarko je v tesnem stiku od leta 2008, saj je do lani vodil reprezentanco Gruzije.

Jure Zdovc je bil selektor Slovenije dvakrat. Leta 2009 je reprezentanco popeljal do četrtega mesta na evropskem prvenstvu na Poljskem, 2015 na Hrvaškem in v Franciji pa je z njo po izpadu v osmini finala proti Latviji osvojil 12. mesto.


Štiriinštiridesetletni srbski trener, ki se bo slovenski javnosti predvidoma predstavil v sredini februarja, ko je v ligi NBA odmor za tekmo zvezdnikov, je tako postal deseti selektor in drugi tujec za krmilom članske izbrane vrste. S Košarkarsko zvezo Slovenije bo podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja v primeru uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki bo potekalo na Finskem, v Izraelu, Romuniji in Turčiji.

Kvalifikacije za EP 2017 bodo potekale od 31. avgusta do 17. septembra, žreb pa bo na sporedu v petek, 22. januarja, ob 10.30, v Münchnu, kjer bodo nasprotnike na evropskih prvenstvih to poletje dobile tudi reprezentance mlajših starostnih kategorij. Obeh žrebov se bodo iz KZS udeležili generalni sekretar Rašo Nesterović, športni direktor moške članske reprezentance Matjaž Smodiš, vodja reprezentanc mlajših kategorij Mirko Jurjavčič in poslovni direktor Aleš Križnar.

"Uvodoma bi se v svojem in imenu KZS Juretu Zdovcu želel zahvaliti za dobro opravljeno delo v zadnjih dveh letih ter izjemno korektne pogovore v času po poteku pogodbe. Zdovc je pred kratkim postal trener AEK-a iz Aten, ki je zahteval, da se popolnoma posveti delu v klubu, zaradi česar ni mogel potrditi nadaljnjega sodelovanja, o katerem sva se konkretno pogovarjala. Ob iskanju novega kandidata smo hitro prišli do Igorja Kokoškova, velikega strokovnjaka z izjemnimi izkušnjami z delom v NBA, ki ima poleg tega že izkušnje z delom v reprezentanci, saj je bil pomočnik trenerja srbske in selektor gruzijske članske ekipe. Z novim trenerjem smo že začeli pogovore o nadaljnjem razvoju slovenske članske izbrane vrste, predvsem glede dokončanja pomladitve, ki jo je KZS začela že pred leti, medtem ko je cilj v letošnjih kvalifikacijah zgolj in le uvrstitev na EuroBasket 2017," je ob tem dejal predsednik KZS Matej Erjavec.

"Košarkarski zvezi Slovenije se zahvaljujem za izkazano čast, ki mi jo je namenila z imenovanjem na mesto selektorja slovenske izbrane vrste, košarkarske institucije svetovnih razsežnosti. Počaščen sem, da bom, po eminentnih trenerskih imenih, ki so doslej vodili slovensko državno vrsto, zdaj jaz opravljal to vlogo, za katero sem zelo motiviran in upam, da bom s svojim znanjem in izkušnjami pomagal ekipi k uresničitvi svojih ciljev. Prvi je zagotovo uvrstitev na EuroBasket 2017," pa je povedal Kokoškov.

Značke: kzs, igor-kokoskov

Članki iz rubrike