Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
29.08.2014 10:30:47
Deli članek:

V mislih polfinale

Arsen Perić

Samo še dan nas loči od začetka svetovnega prvenstva, temperatura se stopnjuje tudi v slovenskem taboru. Pri tistih, ki bodo prvič nastopili na velikem tekmovanju, kot recimo Alen Omić, še posebej.

A povsem mirni niso niti tisti, ki so že okusili igranje na mundialu, kot na primer Jaka Klobučar, udeleženec svetovnega prvenstva pred štirimi leti.

"Nervoza je povsem normalna, to je le moje prvo svetovno prvenstvo, a saj je ni preveč. Ko se bodo začele tekme, bo tudi to izginilo in bo lažje," pravi Alen Omić, ki je zadovoljen z opravljenim med pripravami, tako ekipe kot sebe. Forma se stopnjuje, na zadnjih tekmah je z nekaj potezami marsikoga presenetil. "Lahko pa igram še precej boljše. Popraviti moram še nekaj stvari, predvsem v obrambi. Z dobro igro v obrambi tudi napad pride sam od sebe," se je razmišljanj selektorja Jureta Zdovca navzel 215 centimetrov visoki košarkar, eden od štirih v visoki liniji slovenske reprezentance.

Ta je precej oslabljena, manjkajo Erazem Lorbek, Gašper Vidmar, ne nazadnje Mirza Begić, na račun katerega je Omić dobil mesto v ekipi. "A zdaj že nekaj časa vemo, da jih ne bo na prvenstvu. S Slokarjem in Zupanom, ki bo tudi malo pomagal na petici, bomo skušali dobro opraviti svoje delo. V Urošu imam izkušenega soigralca, ki mi veliko pomaga z nasveti. Brez strahu pričakujemo svetovno prvenstvo," je samozavesten Omić, ki ga predvsem na dvobojih z Litvo v zadnjem krogu prvega dela in jutri v uvodu z Avstralijo s soigralci v centrski liniji čaka najtežje delo.

"Pripravljen sem, tudi vsi ostali, veselim se tekem," pravi naturalizirani igralec v slovenski izbrani vrsti, ki zaradi odsotnosti Erazma Lorbka ne čuti dodatne odgovornosti. "Odgovornost je na celotni ekipi. Veliko se govori o centrih, a vsi moramo delati svoj posel. Rezultat bo prinesla celotna ekipa, ne le posameznik. Vsi moramo dajati vse od sebe, v Španijo smo prišli zmagovat," je dodal 22-letnik.

KLOBUČAR: NI DELITVE NA CENTRE IN BRANILCE
Pet let je od njega starejši Jaka Klobučar, ki je s stažem v reprezentanci med izkušenejšimi v njej, pa čeprav ga po letu 2010 ni bilo več med izbranci na velikih tekmovanjih. Okusil je že ritem igranja na evropskih in svetovnih prvenstvih, zato ve, kako naporen je lahko, in lahko oceni, kako se lahko zdajšnja zasedba spopade z njim.

Arsen Perić

"Mislim, da je ena od stvari, ki nas bo krasila na svetovnem prvenstvu, prav to, da imamo dosti igralcev v rotaciji. Skozi priprave smo videli, da je na vsaki tekmi izstopal drug igralec, kar je dobro, saj je srečanj ogromno in težko se je naslanjati le na enega posameznika. V tem vidim le plus za nas," pravi Klobučar.

Tudi on se ni mogel izogniti vprašanju o centrski liniji oziroma o tem, da se zdi zunanja močnejši del moštva. "Mislim, da se ne smemo deliti na centre in branilce. Pri skoku bomo morali branilci še toliko bolj pomagati visokim igralcem, da bomo dobili skok ali bili vsaj enakovredni tekmecem. Verjamem, da bo energija tista, ki nas bo krasila, in seveda hitra igra, mislim, da smo v tem najboljši," meni Novomeščan.

Skok je bil na nekaterih prijateljskih tekmah velik problem, kaj se lahko na prvenstvu spremeni, da bo drugače? "Res je najlažje le reči, da bo drugače. Skok je stvar želje in verjamem, da bomo vsi imeli največjo željo, se vsako tekmo borili 40 minut. Prepričan sem, da lahko skok s tekmecem vsaj izenačimo."

Ko je Slovenija nazadnje igrala na SP, je prišla v četrtfinale. Na vprašanje o tem, kaj bi ga najmanj zadovoljilo v Španiji, je Klobučar podal zanimiv odgovor. "Ne gremo na najmanj. V glavi imamo cilj, ki smo si ga zadali. Z mislijo nanj moramo biti samozavestni. Vsi verjamemo v to," je dejal, potem pa dodal, na kaj bodo mislili reprezentanti: "To je polfinale."

Torej tisto, o čemer je pred začetkom priprav govoril selektor Zdovc, toda slednji takrat še ni vedel, da na prvenstvu ne bo igral Erazem Lorbek. Brez njega bo to težje dosegljivo. "Zagotovo je to določen manjko. Vsi vemo, da je bil predviden za nosilca. Toda zakaj ne bi tudi tako prišli v polfinale? Treba je iti naprej, tudi brez tistega, ki ga ni. Mislim, da bomo morali vsi, ki smo na prvenstvu, dati še dodaten delež za Erazma. Smo samozavestni, verjamemo v to," je poudaril drugi organizator igre naše izbrane vrste.

Tudi on meni, da Slovenci začetek mundiala pričakujejo pripravljeni. "Na vseh turnirjih smo pokazali zelo dobre trenutke. Glavna stvar bo zmanjšati ali izničiti slabe minute, ki so se nam dogajale in v katerih je nasprotnik prišel zraven. Če bomo o0sredotočeni vseh 40 minut, potem trdno verjamem, da lahko pridemo zelo visoko," je za konec še enkrat ponovil Klobučar.