Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
26.07.2014 21:42:17
Deli članek:

Premagani tudi Ukrajinci

Arsen Perić

Na zadnji tekmi pokala Adecco je slovenska košarkarska reprezentanca v Rogaški Slatini s 64:51 premagala še Ukrajino in tako brez poraza končala turnir. V nasprotju s prvima dvema tekmama je Slovenija tokrat dosegla precej manj košev, a jih še veliko manj dobila.

Selektor Jure Zdovc je na tekmi z Ukrajino ob že znani odsotni dvojici Goran Dragić- Erazem Lorbek počitek namenil še Domnu Lorbku, Tomažu Bolčini in Mateju Krušiču. Čeprav so Ukrajinci izgubili obe prejšnji tekmi na turnirju, je bilo kar pričakovati najtežje delo za Slovenijo v treh dneh. Tekmec se je v igri dvigoval, varovanci ameriškega strokovnjaka Mika Fratella pa so se proti gostiteljem želeli pokazati v pravi luči, takšni, ki jim je lani na EuroBasketu prinesla dvoboj za peto mesto prav s slovensko izbrano vrsto.

Ukrajinci so prvi koš dosegli po dveh minutah, naši šele po treh in pol, ko je s črte prostih metov zadel Edo Murić, za prvi koš iz igre pa so potrebovali slabih šest minut, dosegel ga je Zoran Dragić. Klemen Prepelič je z dvema trojkama poskrbel, da je Slovenija prišla v vodstvo, ki ga je z najlepšo akcijo - z zabijanjem jo je zaključil Mitja Nikolič - prve četrtine z malo koši prav ob njenem koncu povišala na dotedaj najvišjih sedem točk. Prepelič je z novima dvema trojkama v drugi četrtini poskrbel, da se je razlika povzpela na devet točk (21:12), malo pozneje mu je sledil še Jaka Klobučar, najprej s košem in dodatnim zadetim prostim metom, nato še s »pravo« trojko, tudi po slednji je bila prednost plus devet (27:18). Toda zaključek prvega polčasa, v katerem sta obe moštvi imel slab odstotek meta iz igre, je pripadel Ukrajincem, ki so se približali le na tri točke zaostanka.

Na začetku tretjega dela igre so celo povedli, potem pa so Slovenci spet bolj čvrsto zaigrali v obrambi, malce se je odprlo tudi v napadu. Znova sta Prepelič in Klobučar z zaporednima trojkama poskrbela, da se je razlika vrnila na devet točk, z malce nižjo se je vstopilo v zadnjo četrtino. To je s petimi zaporednimi točkami odprl Prepelič, najboljši posameznik dvoboja, in prednost se je prvič povzpela na dvomestno številko. Po delnem izidu 8:0 je narasla že na 19 točk (59:40), do konca srečanja pa je Ukrajini uspelo poraz omiliti.

Po dnevu in pol počitka se bodo reprezentanti v ponedeljek podali na Kitajsko, kjer bodo odigrali nove štiri pripravljalne tekme.