Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
25.07.2014 22:27:19
Deli članek:

Visoka zmaga in osvojen turnir

Aleš Cipot

Slovenska košarkarska reprezentanca je v drugem krogu turnirja Adecco je v Murski Soboti ugnala Gruzijo s 95:68 (23:17, 44:19, 71:44).

Selektor Jure Zdovc kljub zmagi in velikemu številu doseženih košev na uvodni tekmi turnirja Adecco s Kanado ni bil prav dobre volje. Po sinočnjem uspehu Slovenije nad Gruzijo je bil lahko bolj zadovoljen, pa čeprav je Slovenija dala še več točk in dosegla še več trojk kot dan prej. Toda obramba je bila na višjem nivoju, to pa je tisto, kar pri selektorju šteje največ.

Kdor pozna Zdovca, je vedel, da zmaga na prvem srečanju ni bila dosežena ravno po njegovem okusu. To je po dvoboju s Kanado tudi jasno in glasno povedal: "Veliko preveč je bilo soliranja, driblingov. Nekaj situacij v napadu je bilo končanih zelo nestrpno, egoistično. Potem se igralci zaletijo v obrambni zid tekmecev in nimajo izhoda, rešitve iščejo na silo. Tega je bilo veliko in to moramo po hitrem postopku odpraviti," je opozarjal na napake v napadu, a še več je bilo tistih v obrambi, ki jo postavlja na prvo mesto. Vedeli smo, da bo na tekmi z Gruzijo prav na ta element igre posebej opozoril svoje varovance. "To bo veliko težja tekma. Gruzijci igra drugače od Kanade, čeprav so tudi atletska ekipa. Imajo visoko, izkušeno postavo. Trener je tam že sedem let," je dejal selektor, ki se je odločil, da bodo tokrat ob Goranu Dragiću, ki tako ali tako v tej fazi priprav še ne igra tekem, počivali še njegov brat Zoran ter Tomaž Bolčina in Mitja Nikolić.

Gruzijci so uvodni dan turnirja premagali Ukrajince in pokazali, da so že kar solidno pripravljeni, kar pa ni presenečenje, saj kvalifikacije za uvrstitev na EuroBasket 2015 začenjajo že čez manj kot dva tedna. Letos so sicer oslabljeni, v Slovenijo so prišli brez Manučarja Markoišvilija, Giorgija Šermadinija in naturaliziranega Američana Rickyja Hickmana, na sinočnji tekmi pa ni igral tudi prvi center, enbeajavec Zaza Pačulia, ki je lažje poškodovan.

Murska Sobota je z navdušenjem sprejela člansko reprezentanco, ki je v prekmurski prestolnici spet gostovala prvič po desetih letih. Leta 2004 se je tam na pripravljalni tekmi pomerila z Madžarsko in zmagala, tako kot dvakrat prej (1998 in 2000), ko je v Murski Soboti odigrala kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo.

Kot da bi hotel Jure Zdovc popraviti krivico, o kateri je govoril večer prej po tekmi s Kanado, ko med dvanajsterico na tistem dvoboju le Mihe Krušiča ni poslal na parket, je sinoči močnega centra v igro uvrstil že kar v začetno peterko. Slednja je povedla s 4:0, nato pa so sledile minute brez koša naše reprezentance, ki so jih Gruzijci izkoristili in povedli s 7:4. Na začetku sedme minute je Georgi Cincadze še zadnjič popeljal Gruzijo v vodstvo z 12:10, potem ko je Jure Balažić zadel za 14:12, pa se Slovenija ni več ozirala nazaj. Do konca prve četrtine si je priigrala šest točk prednosti, nato pa je sledilo odličnih drugih deset minut dvoboja.

Tisto, kar so slovenski košarkarji prikazali v njih, je bilo že precej bolj podobno tistemu, kar od njih zahteva Zdovc. Agresivna obramba, z veliko presinga in podvajanj, s čimer so zmedli tekmece, je poskrbela za veliko pridobljenih žog in posledično lahko doseženih košev. Gruzija je šele sredi 18. minute dosegla prvi točki v drugi četrtini, izkazalo se je, da tudi edini v njej. Do takrat je Slovenija prišla že do niza 17:0 in vodila z več kot 20 točkami prednosti, ob odhodu na veliki odmor je razlika znašala plus 25.

Srečanje je bilo odločeno, vprašanje je bilo le, kako zavzeto bodo eni in drugi igrali v nadaljevanju. Slovenci so v 23. minuti prednost povišali na 31 točk (55:24), ko je zadel Jure Balažić, sinoči najboljši posameznik dvoboja. Dolenjec je dosegel 23 točk, zgrešil pa en sam met, trojko, ki jih je sicer zadel kar pet. Samo eno manj je dal Jaka Klobučar, tri je dodal Edo Murić, in Slovenija se je na koncu pri uspešnih metih izza črte 6,75 ustavila pri številki 15, še za dve več kot dan prej. Prednost so Gruzijci nato uspeli zmanjšati, toda Zdovc je zahteval zbranost do konca in na koncu se je razlika spet ustavila le malo pod mejo 30 točk. Danes se turnir za pokal Adecco končuje, reprezentance se spet selijo v Rogaško Slatino, kjer se bo Slovenija, ki je že krog pred koncem postala zmagovalka, pomerila z Ukrajino.

1. krog (Rogaška Slatina)
Gruzija - Ukrajina 70:62
Slovenija - Kanada 92:80

2. krog (Murska Sobota)
Ukrajina - Kanada 80:75 pod.
Slovenija - Gruzija 95:68

3. krog (Rogaška Slatina)
Gruzija - Kanada (ob 17.15)
Slovenija - Ukrajina (ob 20.05)