andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 21.05.2023 21:42:46

Kar mu ni uspelo v ligi prvakov, mu je uspelo v evroligi: Real Madrid enajstič evropski prvak!

Profimedia
Košarkarji Real Madrida so enajstič postali evropski klubski prvaki. V finalu zaključnega turnirja evrolige v Kaunasu so premagali Olympiakos z 79:78 (17:24, 45:45, 59:63).

Real Madrid je dvajsetič igral v finalih. V tem stoletju je zmagal 2015 in 2018 z Luko Dončićem na čelu.

Z enajstimi naslovi je rekorder med evropskimi klubi; najbližji zasledovalec je CSKA Moskva z osmimi zmagami, po šest lovorik pa imata Maccabi Tel Aviv in Panathinaikos.

Grki, vodilni po rednem delu, so šestič igrali v finalu in ostajajo pri treh naslovih. Prvega so osvojili 1997 v Rimu, ko so v polfinalu premagali Smelt Olimpijo, nato pa so bili najboljši še 2012 in 2013.

Najboljši strelec Real Madrida je bil Sergio Rodriguez s 15 točkami, zmagoviti koš pa je tri sekunde pred koncem dosegel Sergio Llull. Američan s slovenskim potnim listom Anthony Randolph je v petih minutah na parketu vknjižil tri točke in dva skoka. Glavni sodnik tekme je bil Mariborčan Saša Pukl.

Na drugi strani je za Olympiakos, ki v zadnjih dveh minutah in 13 sekundah ni dosegel koša, Saša Vezenkov vpisal 28 točk.



Naziv MVP zaključnega turnirja je prejel Walter Tavares, ki je v finalu zbral 13 točk in 10 skokov.

V tekmi za tretje mesto je Monaco premagal Barcelono z 78:66.

Real Madrid se iz Kaunasa vrača z dvojno krono, saj je bil najboljši tudi med mladinci; 18-letni Domžalčan Jan Vide, ki je član španskega velikana, je bil izbran za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.

Jan Vide je bil na turnirja Next Generation, ki poteka istočasno s članskim "final fourom" v Kaunasu, na treh od štirih tekem najboljši strelec Real Madrida. Barceloni je nasul 27 točk, Panathinaikosu 20, Crveni zvezdi 19, v finalu proti mešani ekipi Next Generation (71:60) pa prav tako 19.

Real Madrid je prva ekipa, ki je v dvajsetih sezonah osvojila štiri naslove. Najboljša do 18 let je bila tudi 2015, 2019 in 2021.

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike