Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
08.04.2023 10:13:42
Deli članek:

V Stožicah žalost, v Beogradu pa ... Črno-beli v kneževini pred očmi največjega spisali zgodovino (video)

Profimedia

Partizan si je z zmago v gosteh pri Monacu (84:88) krog pred koncem rednega dela zagotovil nastop v končnici evrolige.

Srbija in obenem tudi liga ABA ima v evroligi, najmočnejšem evropskem tekmovanju, dva predstavnika - Crveno zvezdo in Partizan. Slednji je storil še korak več, ob fascinantnih prizorih beograjske Arene, ki na tekmah črno-belih kaže neverjetno podobo, so varovanci trenerja Željka Obradovića dosegli tudi tekmovalni cilj.

V dvorani so bili seveda tudi najzvestejši navijači Partizana, ob igrišču pa na posebej izbranih sedežih najboljši teniški igralec na svetu Novak Đoković, ob njem pa žena Jelena in sin Stefan.

Potem ko so na zadnjih štirih tekmah z najboljšimi štirimi moštvi na lestvici (Olympiacosom, Barcelono, Realom in Monacom) Beograjčani dosegli tri zmage so si pred zadnjim krogom, ko se bodo pomerili s Panathinaikosom, že zagotovili vstopnico za izločilne boje. Zadnje tekme bodo odločale le še o tem, ali bo Partizan v četrtfinale vstopil s petega, šestega ali sedmega mesta. Ekipo so po povratku iz Monaca pričakali najbolj vneti navijači in svojim ljubljencem pripravili ognjevit sprejem.

Zmagovalci četrtfinalnih dvobojev (do treh doseženih zmag) se bodo uvrstili na zaključni turnir, ki ga bo letos gostil Kaunas.

Partizan si je z uvrstitvijo med najboljših osem ekip v Evropi že zagotovil več kot pol milijona evrov. Če bo na koncu redni del končal na sedmem mestu, bo njegova blagajna težja za 584.466 evrov, če pa bo, denimo, peti, bi bil zaslužek še krepko večji - 712.500 evrov.

Zanimivo: Partizan se je pred letošnjo sezono v evroligo vrnil po osmih letih. To mu je uspelo s posebnim povabilom, ker ruski klubi zaradi agresije na Ukrajino še vedno nimajo pravice nastopa. Željko Obradović je tako po več kot 30 letih spet popeljal Partizan na evroligaški parket.
V tekmovalnem pogledu pa črno-belim uvrstitev med najboljše ni uspela - v evropskem pokalu so že v osmini finala izapdli z Burso (ta je bila v četrtfinalu usodna tudi za Cedevito Olimpijo), v finalu lige ABA pa so izgubili s Crveno zvezdo.

Partizan sijajno sezono zaokrožuje tudi v ligi ABA, kjer je tik pred koncem rednega dela na prvem mestu. Če bo tako ostalo (in če v četrtfinalu ne bo presenečenj), bo tekmec črno-belih v polfinalu Cedevita Olimpija.