Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
05.03.2022 01:15:17
Deli članek:

KAKŠNA JE ODLOČITEV? Stožice želijo gostiti final 4 evrolige, Cedevita Olimpija želi igrati v evroligi

alesfevzer.com

Zaradi vojaške invazije Rusije na Ukrajino, eden za drugim ruski športni klubi in reprezentance zapuščajo mednarodno prizorišče.

Tudi v košarki ni nič drugače, vodstvo evrolige in evropokala je že prekrižalo CSKA, Zenit in Unics Kazan ter Lokomotiv Kuban, obenem je zaradi še vedno veljavnih zdravstvenih ukrepov, povezanih s pandemijo novega koronavirusa, brez zaključnega turnirja evrolige ostal Berlin.

Za vlogo nadomestnega gostitelja sta se potegovala Beograd s svojo Areno in Ljubljana s Stožicami. Zdaj pa je uradno: namesto Berlina bo novega evropskega klubskega prvaka okronala največja beograjska dvorana - obračun najboljše četverice bo med 19. in 21. majem. Srbska prestolnica je evroligaški zaključek gostila že pred štirimi leti.

Za zdaj še ni jasno, kaj bo z ruskimi klubi v prihodnje, saj ni jasno, kako se bo odvijala situacija v Ukrajini. A kot vse kaže, v naslednji sezoni ruskih klubov v obeh najmočnejših tekmovanjih ne bo. Sicer ne bi vodstvo evrolige razmišljajo o rezervnem scenariju. Domnevno naj bi se za mesto CSKA-ja, ki ima od treh ruskih klubov edini A-licenco (Zenit in Unics imata le enoletno pogodbo), s pridobitvijo posebnega povabila potegovali beograjski Partizan, bolonjski Virtus in Valencia. Ne pa tudi Cedevita Olimpija, ki ima tudi močne težnje po vrnitvi v evroligi, obenem ima Ljubljana več kot primerno dvorano in tudi sicer izpolnjuje vse potrebne infrastrukturne pogoje.

A za Ljubljančane vrata evrolige še niso povsem zaprta, še vedno so namreč v konkurenci na obeh poteh, ki peljeta v evroligo - preko lige ABA in evropokala.

Zanimivo: vsi trije ruski klubi so v tem trenutku na lestvici na prvih osmih mestih, ki prinašajo končnico. Črta za nastop v četrtfinalu se je torej premaknila za enajsto mesto.