bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

STA
STA
0 09.06.2021 07:25:25

Pisala se je zgodovina! Znan je MVP lige NBA, najbolj cenjeno individualno nagrado je prejel ...

Profimedia
Srbski košarkar Nikola Jokić je prejel nagrado za najkoristnejšega igralca (MVP) severnoameriške lige NBA. Zvezdnik ekipe Denver Nuggets, katere član je tudi Slovenec Vlatko Čančar, je prejel 91 glasov za prvo mesto, skupno pa 971 točk. Šestindvajsetletni Jokić je postal prvi Srb z nazivom MVP v prvenstvu NBA.

Jokić je bil pred tem izbran v skupino treh finalistov skupaj z zvezdnikom Philadelphia 76ers Kameruncem Joelom Embiidom in prvim obrazom Golden State Warriors Stephenom Curryjem, a je veljal za močnega favorita.

Med sezono, v kateri so se številni drugi zvezdniki borili s poškodbami, je Jokić začel na vseh 72 tekmah za Denver. Embiid si je marca poškodoval koleno, prvi zvezdnik lige in Los Angeles Lakers LeBron James pa zvil gleženj.

Težave s pripravljenostjo so boja za nagrado MVP oropale tudi Jamesa Hardna (Brooklyn Nets), tudi Curry je imel težave s poškodbo, a je vseeno lahko igral.

Denver Nuggets so redni del sezone končali na tretjem mestu, v končnici pa so že napredovali v polfinale zahoda, kjer po prvi tekmi zaostajajo za Phoenix Suns.



V rednem delu sezone je imel Jokić povprečje 26,4 točke, 10,8 skoka in 8,3 podaje na tekmo ob 56,6-odstotnem metu iz igre, 38,8-odstotnem za tri točke ter 86,8-odstotnem s črte prostih metov.

"Statistično gledano, je bila to moja najboljša sezona v življenju. Ta nagrada je pa le še češnja na vrhu. Brez dvoma je to moja najboljša sezona v karieri," je Jokić dejal po objavi nagrad.

Za Jokićem sta se v glasovanju za MVP zvrstila Embiid s 586 točkami na drugem in Curry s 453 na tretjem mestu.

Jokić je peti neameriški košarkar z nagrado MVP; pred njim so bili za najkoristnejšega igralca izbrani Hakeem Olajuwon (leta 1994), Steve Nash (2005, 2006), Dirk Nowitzki (2007) in Giannis Antetokounmpo (2019, 2020).

Značke: nba, košarka, nagrada

Članki iz rubrike