Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 31.07.2020 07:24:58

Liga NBA se je vrnila v VELIKEM SLOGU! LeBron James je z ENO POTEZO dokazal, zakaj je najboljši na svetu! (video)

Reuters
Košarkarji Utah Jazz, pri katerih so marca odkrili prvi pozitiven primer okužbe s covidom-19, so dobili uvodno tekmo nadaljevanja sezone severnoameriške lige NBA.

V Orlandu so s 106:104 premagali New Orleans Pelicans. Vsi igralci obeh ekip so med uvodno himno pokleknili in protestirali proti rasizmu in policijskemu nasilju v ZDA. Za ekipo obetavnega mladega košarkarja Ziona Williamsona, ki je vodila večji del srečanja, je bil poraz udarec v boju za nadaljevanje prvenstva, za preboj v končnico.

Ligo NBA so morali prekiniti 11. marca, potem pa je v javnosti odjeknila novica, da je bil na virus sars-cov-2 pozitiven Rudy Gobert. Omenjeni košarkar je bil simbolično prvi, ki je ob nadaljevanju prvenstva dosegel prvi koš. Natanko 142 dni po koronavirusni prekinitvi je francoski košarkar zadel prvi koš na tekmi proti pelikanom.

Na drugi tekmi uvodnega dne v Disneyjevem kompleksu na Floridi je nato prvi zvezdnik lige LeBron James s košem za vodstvo 12,8 sekunde pred koncem popeljal Los Angeles Lakers do tesne zmage s 103:101 nad mestnimi tekmeci Los Angeles Clippers. Anthony Davis je k zmagi prispeval 34 točk, jezerniki pa so naredili prvi korak na poti k številki 1 v zahodni konferenci. James je zbral 16 točk, 11 skokov in sedem podaj, Kyle Kuzma je dodal 16 točk. Prvi strelec LA Clippers, ki so še v tretji četrtini vodili za 11 točk, je bil Paul George s 30 točkami, Kawhi Leonard jih je dodal 28.



Obe tekmi sta se začeli s klečanjem igralcev med himno. "Gre za priložnost, da uporabimo to platformo za širjenje pozitivnih sporočil, ljubezni po vsem svetu. Razumemo, kaj se trenutno dogaja v družbi, in to podpiramo tako igralci, trenerji, kot vodstvo lige NBA. To je dober začetek," je po tekmi dejal James. Na protest pred nadaljevanjem sezone, v kateri se 22 ekip bori za 16-člansko končnico, se je že odzval komisar lige Adam Silver in dejal, da nihče od košarkarjev, ki so pokleknili med državno himno, ne bo kaznovan.

Košarkarji obeh ekip so nosili tudi črne majice z belim napisom v podporo gibanju Black Lives Matter oziroma Črna življenja štejejo. Poleg igralcev so simbolično pokleknili tudi vsi trenerji, pomočniki, sodniki in TV-delavci. Mnogi od igralcev so na dresih namesto svojega imena nosili slogane v podporo gibanju.  Liga NBA ima sicer nekaj desetletij staro pravilo, da morajo igralci stati med himno pred tekmami. A Silver je že pred časom napovedal, da ga med nadaljevanjem lige v luči vala protestov po ZDA, ki jih je 25. maja sprožila tragična smrt Georgea Floyda zaradi policijskega nasilja, ne bodo upoštevali.

Klečanje med himno kot obliko protesta sega nazaj k igralcu ameriškega nogometa Colinu Kaepernicku, ki je leta 2016 na ta način demonstriral kot podajalec San Francisco 49ers.

Članki iz rubrike