Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ku
ku
1 04.06.2018 17:44:01

KAKO RAZMIŠLJA DIREKTOR LISAC? V katerem evropskem tekmovanju bo v naslednji sezoni igrala PETROL OLIMPIJA?

alesfevzer.com
Petrol Olimpija je še drugič zapored osvojila naslov slovenskega prvaka, vendar v katerem evropskem tekmovanju bo igrala v prihodnji sezoni?

Direktor Roman Lisac želi zmaje vrniti tja, kjer so nekoč že bili - v evroligo. Vendar pot do elitnega evropskega klubskega tekmovanja, ki je v Ljubljani dolgih 17 let polnila tribune Tivolija in na koncu tudi Stožic, bo dolga in predvsem trnova.

Ljubljančani imajo kot slovenski prvaki svoje mesto v Fibini ligi, kjer so igrali tudi nazadnje, vendar zaradi premalo atraktivnih tekem vihajo nosove. Ne le ljudje v vodstvu kluba, tudi navijači, ki se za obračune z drugorazrednimi ekipami ne zmenijo. Evropski pokal je res nekoliko močnejši, v tem tekmovanju so res nekoliko močnejši klubi, vendar na koncu koncev skoraj nič bolj atraktivni. Skratka Stožice bodo bolj ali manj prazne v enem ali drugem tekmovanju. Napolnila jih bo le evroliga.

Evropski pokal na drugi strani seveda lahko prinese tudi uvrstitev v evroligo, vendar le zmagovalcu. No, do elitnega tekmovanja je precej lažja pot preko lige ABA, kar je v tej sezoni na najlepši način dokazala Budućnost.

Olimpije ni na seznamu udeležencev v evropskem pokalu, iz lige ABA so se v to tekmovanje uvrstili Crvena zvezda, Cedevita in Mornar iz Bara, torej moštva na mestih od 2 do 4. Vendar dve posebni povabili še nista dobili svojega lastnika in na to možnost je že med sezono stalno opozarjal Lisac, ki je obenem na glas izpostavil, da je tretjerazredno Fibino tekmovanje pod ravnijo kluba iz Stožic in da v njem nima smisla nastopati.

Pa je res tako? Dejstvo je, da so za pregovorno precej izbirčne Olimpijine navijače tako tekme v Fibini ligi prvakov kot tudi tekme v evropskem pokalu enako neatraktivne. Ulm, Oldenburg ali Bayreuth - ni razlike. Nanterre ali Strasbourg - ni razlike. Bilbao, Valencia ali Estudiantes - ni razlike. Trento ali Venezia - ni razlike. Hapoel Jeruzalem ali Banvit - ni razlike. Lokomotiv Kuban ali AEK - ni razlike. Vse te ekipe so v zadnjih treh sezonah gostovale v Stožicah ... pred bolj ali manj praznimi tribunami. Prav zares ni razlike.

Kaj pa finančni vidik? Italijanski športni časnik 'Gazzetta dello Sport' je primerjal obe tekmovanji in prišel do zaključka, da Fibino tekmovanje prinaša več denarja.


Fibina liga prvakov
Sodelovanje: 50.000 evrov
Uvrstitev v drugi del: 70.000 evrov
Uvrstitev v četrtfinale: 100.000 evrov
Prvak: 1,000.000 evrov

Evropski pokal
Sodelovanje: 20.000 evrov
Uvrstitev v drugi del: 50.000 evrov
Uvrstitev v četrtfinale: 90.000 evrov
Prvak: 500.000 evrov

V vsakem primeru mora biti za Petrol Olimpijo v naslednji sezoni najpomembnejše tekmovanje liga ABA, preko katere poteka najlažja pot do evrolige. Če klub na vsak način želi v enega od nižjerazrednih evropskih tekmovanj, pa je morda - vsaj zaradi denarja - celo boljša izbira Fibina liga prvakov. Vprašanje je, če je sploh smotrno, da klub spet vleče za rokav Jordija Bertomeuja in prosjači za posebno povabilo za evropski pokal ...

Članki iz rubrike