sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

nu
nu
0 26.11.2017 13:20:36

Je v NBA igral s petdesetimi leti?

vszi
Kdo bi vedel, koliko je bil zares star legendarni Manute Bol.

Tisti starejši ljubitelji košarke se ga boste zagotovo še spomnili. Dolg kot ponedeljek in suh kot prekla – pri višini 231 centimetrov je tehtal zgolj 90 kilogramov – je bil atrakcija na dveh nogah, tam v devetdesetih letih je bil ljubljenec košarkarskih navdušencev. O njegovih podvigih na, predvsem pa zunaj igrišča bi lahko pisali v nedogled. Velikan na in zunaj igrišča. Sin plemenskega starešine, košarkar, oče 10 otrok, pa človekoljub, dobrodelnež, politični aktivist, ki je večino zasluženega denarja namenil v različne namene v od vojne opustošenemu rodnemu Sudanu.

Še kot bosonog fant je med čuvanjem krav bojda s sulico ubil leva, košarko je začel igrati pri 15, skupaj z Romunom Gheorghom Muresanom pa je bil ta mož iz Južnega Sudana najvišji igralec v zgodovini lige NBA ter edini igralec, ki je v karieri zabeležil več blokad kot pa točk. Vseeno je nekoč v dresu Philadelphie na tekmi s Phoenixom in prijateljem Charlesom Barkleyjem zabil šest trojk, enkrat vmes naj bi, če ne že skoval, pa vsaj populariziral frazo »my bad« (moja napaka), legendarna pa je tudi fotografija, na kateri pozira s soigralcem iz Washingtona Muggsyjem Bogusom, ki je bil od njega nižji kar 71 centimetrov.

Zdaj je že sedem let pod rušo, je pa v zadnjih dnevih, ko so se ugledne ameriške univerze teple za podpis njegovega sin Bola Bola, na površje izplavala zgodba o njegovi starosti. Rodil naj bi se 16. oktobra 1962, poudarek pa je na tistem naj bi. Ta datum je namreč izbral njegov nesojeni univerzitetni trener Kevin Mackey, ki danes pravi, da je bil Manute bržkone precej starejši. »Nihče ni vedel njegovega datuma rojstva, sam Bol ni vedel, koliko je star, fant, ki je prišel z njim iz Sudana, ni vedel koliko je star, moral sem izbrati en datum, želel pa sem, da je dovolj mlad za univerzo. Pri 19 so ti v športu odprta vsa vrata, pri 35 se taista vrata zaprejo. V resnici je bil najbrž že takrat v četrtem desetletju, ko je igral v NBA, je bil bržkone star 40, 50 let, a kdo bi vedel.« Bo že držalo, da so leta le številka, vse skupaj pa je nov kamenček v mozaiku ene najbolj nenavadnih karier v zgodovini košarke.

Značke: manute-bol, sudan, nba

Članki iz rubrike