Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
31.05.2017 17:05:41
Deli članek:

Evroliga je posebno povabilo podelila evropskemu prvaku izpred četrt stoletja

Komaj se je z velikim zmagoslavjem turškega Fenerbahčeja končala letošnja izvedba evrolige, že je skoraj vse pripravljeno na novo sezono.

Glede sestave šestnajstih ekip sta le še dve neznanki - predstavnik lige VTB (tisti, ki bo v finalu tega tekmovanja igral s CSKA-jem, to bo Zanit ali Himki) in nemški prvak (Bamberg v finalu čaka na zmagovalca dvoboja Ulm - Oldenburg, jutri je na sporedu odločilna peta tekma).

Evroliga ima posebno povabilo na voljo za zmagovalca evroopskega pokala, ker pa je to postala Unicaja (ki bo tako ali tako igrala v evroligi), Španija pa ne more imeti več kot štiri predstavnike, bo skozi stranska vrata v najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje vstopil nekdo drug.

Kot je direktor evrolige Jordi Bertomeu naznanil že v Istanbulu, kjer je potekal zaključni turnir, je želja vodstva tekmovanja, da se vanj vključi tudi klub iz Francije. Odločitev je, kot kaže, padla na Limoges, ki je v sezoni 1992/93 pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića in z izdatno pomočjo takrat enega boljših evropskih košarkarjev Jureta Zdovca presenetljivo osvojil Evropo.

Limoges je v zadnji sezoni vodil Duško Vujošević, ki se je že poslovil od kluba, najboljši v ekipi pa je bil slovenski reprezentant Klemen Prepelič - bil je najboljši strelec (15,8) ekipe, imel je tudi najvišji indeks (17,8). Kljub temu je Limoges redni del francoskega prvenstva končal na skromnem 10. mestu in se ni uvrstil v končnico.

Ne glede na neuspeh v domačem tekmovanju, ima Limoges očitno dovolj veliko ime, dovolj velik ugled v evropski košarki. Če bodo Francozi sprejeli povabilo, in če bo Prepelić ostal v klubu, bo imela Slovenija v prihodnji sezoni še enega igralca v najmočnejšem klubskem tekmovanju na strari celini.


Evroliga 2017/18
Real Madrid (Špa)
Barcelona (Špa)
Baskonia (Špa)
Unicaja (Špa)
Olympiacos (Grč)
Panathinaikos (Grč)
Fenerbahče (Tur)
Anadolu Efes (Tur)
CSKA Moskva (Rus)
finalist lige VTB (Zenit St. Petersburg ali Himki)
Maccabi Tel Aviv (Izr)
EA7 Milano (Ita)
Žalgiris (Lit)
Crvena zvezda (Srb)
prvak Nemčije (Bamberg ali Ulm/Oldenburg)
posebno povabilo > Limoges (Fra)