Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
08.06.2015 16:06:38
Deli članek:

Pozabljeni občutki

Reuters

Pisalo se je leto 1998, ko je Željko Obradović vodil Benetton in z njim ni osvojil nobene lovorike. Po 17 letih je letošnja sezona prva, v kateri se mu je zgodilo enako. V soboto je namreč s Fenerbahčejem izpadel v polfinalu turške lige.

Dogaja se tudi največjim. In najbolje plačanim. Dva milijona evrov pospravi v žep Željko Obradović, kar je precej več od naslednjega najbolje plačanega stratega v Evropi, Xavi Pascual naj bi pri Barceloni dobil približno milijon in 300.000 evrov na sezono. Triintrideset lovorik ima v svoji trenerski karieri Obradović, največ seveda s Panathinaikosom, pri katerem je na klopi sedel kar 13 let. Letos jim po dolgem času ni dodal nobene nove.

S Fenerjem je prišel na zaključni turnir evrolige, a izpadel v polfinalu z Realom, bil je v finalu turškega pokala, a moral priznati premoč Anadolu Efesu z Dudo Ivkovićem, v državnem prvenstvu pa se je ustavilo v polfinalu. Pinar Karsiyaka je bila boljša s 3:1 v zmagah, zadnjo je dosegla v soboto na najbolj prepričljiv način. Ameriški branilec Bobby Dixon – tisti, ki je najresnejši kandidat za dres turške reprezentance to poletje – je vnovič torpediral zvezdnike Fenerja.

33 
Lovorik je v dosedanji trenerski sezoni osvojil Obradović, daleč največ s Panathinaikosom.

19 
Let je minilo od takrat, ko srbski strateg v sezoni ni prišel niti do enega naslova.

KONKURENCA ZDOVCU?
To je velik poraz Obradovića. Najbrž je že pozabil, kako je, če ob koncu sezone ostaneš brez enega samega naslova. Sezono 1998 brez lovorike pri Benettonu je hitro pozabil, ko je nato z Jugoslavijo, katere selektor je bil, postal svetovni prvak. Vrniti bi se morali še dve leti nazaj, v leto 1996, da bi prišli do sezone, v kateri res ni prišel niti do klubskega – bil je trener Reala – niti do reprezentančnega naslova. Turška izkušnja dokazuje, da je tudi Obradović le človek in da tudi superšampioni lahko klecnejo.

Predlani je "ušel" iz Panathinaikosa, ko je videl, da klub ne bo več imel na voljo toliko denarja, kar je pomenilo tudi, da najboljši igralci ne bodo več dostopni atenskim zelenim. Priklonil se je turškim milijonom, ki so jih pri Fenerbahče Ülkerju radodarno ponujali njemu kot najboljšemu evropskemu trenerju in igralcem, ki si jih je lahko izbiral.

Lani in letos naj bi istanbulski klub za ekipo in trenerski štab skupaj potrošil vrtoglavih 70 milijonov evrov. Drugo leto malha ne bo več tako polna, potem ko je prehranski gigant Ülker pred dnevi naznanil, da po devetih letih zaključuje sodelovanje oziroma ne bo več glavni sponzor. Kar s precej milijoni manj v žepu bo Obradović sestavljal moštvo za naslednjo sezono. Če ga bo ...

V Grčiji so hkrati z novicami o izpadu Fenerja takoj prišle na dan govorice, da bi se Žoc utegnil vrniti na mesto največjih uspehov, k Panathinaikosu. Glede na to, da je pred dvema tednoma komaj podpisal novo dveletno pogodbo s Turki, se zdi tako razmišljanje nemogoče. Toda s precej manjšim proračunom bi utegnili tudi vodilni v Fenerju morda razmisliti, ali ne bi Obradovića predčasno spustili.

Sam pa tako ali tako skoraj gotovo ne bi imel nič proti. Grčija, Atene, dvorana OAKA, tam je njegov trenerski dom, tam se je najbolje počutil, tam je odlično sodeloval z družino Janakopulos, tam je bilo povsem drugače kot v Turčiji. Se bo torej Obradović nenadoma znašel med tekmeci Jureta Zdovca za trenerski stolček Panathinaikosa?