Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
15.05.2015 10:12:08
Deli članek:

Evroliga: Kaj bo rekel Billy?

Reuters

ASK Riga je bila leta 1958 prvi evropski prvak, takrat seveda pod okriljem Fibe, ki je roko nad najmočnejšim klubskim tekmovanjem stare celine držala do leta 2000, ko je na sceno stopil Uleb in ustanovil svojo evroligo.

Letos poteka njena 15. izvedba, katere vrhunec se začenja danes z zaključnim turnirjem. Gosti ga Madrid, nanj pa so se uvrstili CSKA Moskva, Fenerbahče Ülker, Olympiakos in Real.

Med četverico torej ni branilca naslova Maccabija iz Tel Aviva, tako kot v četverici klubov ni nobenega slovenskega košarkarja. No, Luka Dončić je bil letos res že nekajkrat v postavi Reala na tekmah španske lige, a zaključni članski turnir evrolige je za 16-letnika seveda še nedosegljiva zgodba, zato pa bo svoje znanje te dni v Madridu razkazoval na turnirju osmih mladinskih ekip, poleg pa zagotovo stiskal pesti za svoje občasne soigralce.

Ti so rekorderji po številu osvojenih evropskih naslovov, do zdaj so prišli do številke osem, a od tega mineva že 20 let. Leta 1995 so z Arvidasom Sabonisom na parketu prišli do lovorike v Zaragozi. Veste, kdo je takrat sedel na klopi Reala? Seveda – veliki, največji Željko Obradović, ki bo nocoj kot trener Fenerbahčeja poskušal preprečiti, da se Madridčani na domačem parketu uvrstijo v nedeljski finale.

Eden od njegovih takratnih varovancev je bil tudi zdajšnji Realov trener Pablo Laso, ki je pod ogromnim pritiskom, da kraljevi klub končno spet pripelje do naslova. Lasu se je uspelo uvrstiti vsaj na zaključni turnir, kar se denimo Realu leta 2008, ko je bil final four prav tako v Madridu, ni posrečilo. Dvakrat zapored je Real izgubil finale, lani z Maccabijem in predlani z Olympiakosom, v tretje pa naj bi vendarle uspelo.

vszi

A morda bo finale lažje dobiti kot pa se vanj uvrstiti, ko je nasproti vendar Obradović. Naslov z Realom je bil njegov tretji v trenerski karieri, zdaj je že pri številki osem, torej enaki Realovi. Fenerbahče še nima naslova, kaj naslova, to je sploh njegova prva udeležba na zaključnem turnirju. V svoji prvi sezoni na njegovi klopi ga lani Obradoviću ni uspelo pripeljati med najboljše štiri, letos je to opravil suvereno, z MVP-jem sezone Nemanjo Bjelico pa seveda mer še višje.

Mnogi to tekmo vidijo kot finale pred finalom, čeprav je to morda nepošteno do ostalih dveh klubov, ki sta v Madrid prav tako prišla z velikimi apetiti. Posebej CSKA, ki je že tako močnemu moštvu dodal povratnika iz lige NBA Andreja Kirilenka z jasnim namenom, da se z njim na čelu povzpne na evropski tron. Toda tekmec v polfinalu je Olympiakos, prav tisti, ki je Moskovčanom leta 2012 v finalu pripravil šok, od katerega si kar nekaj časa niso opomogli.

Saj veste, koš Georgisa Printezisa 0,7 sekunde pred koncem za slavje Grkov, potem ko so ti v tretji četrtini že zaostajali za 19 točk. Eno možnost za revanšo je CSKA v polfinalu zaključnega turnirja leta 2013 zapravil, nove po lastnih besedah Rusi ne bodo spustili iz rok. Bomo videli, kaj na to porečejo "Billy" Spanulis in soigralci, mojstri za najtežje tekme.