Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
fm
fm
16.10.2024 10:04:55
Deli članek:

Derbi slovenske lige: V Novem mestu bodo poskušali končati domžalsko neporaženost

alesfevzer.com

Tretji krog najmočnejše slovenske košarkarske lige ni prinesel sprememb na vrhu lestvice, kjer kot edina neporažena ekipa še naprej kraljuje domžalska zasedba. To pa se lahko spremeni že danes, ko je v Novem mestu začenja četrti krog in je na sporedu derbi za vrh lestvice med Krko in Heliosom.

Trije krogi lige OTP banka so za nami, ostala pa je le še ena ekipa, ki se lahko pohvali s stoodstotnim izkupičkom zmag. Helios iz Domžal je namreč odlično začel sezono in je na prvih petih tekmah zabeležil ravno toliko zmag. Poleg treh zmag v državnem prvenstvu so odlično začeli tudi boj za uvrstitev v ligo ABA, saj so v drugi jadranski ligi na kolena spravili zagrebško Cedevito in ekipo Teodo iz Tivata. Varovanci Jureta Močnika so torej tudi v domači ligi nepremagani, v prvem krogu so za kar 22 točk ugnali Šenčur, potem so strli dober odpor Podčetrtka, zdaj pa so se na domačem terenu poigrali še s kranjskimi košarkarji Triglava, ki so padli s 25 točkami razlike. Kljub visoki zmagi nad mlado in oslabljeno zasedbo iz Kranja Močnik nad predstavo svoje ekipe ni bil povsem zadovoljen: "S prvim polčasom sem zadovoljen, z drugim malo manj. V njem nismo pokazali pravega odnosa, padla je naša agresivnost, imeli smo preveč izgubljenih žog, zaradi česar sem razočaran. Fantom čestitam za prvi polčas, za drugega pa malo manj."

alesfevzer.com

Verjetno se mladi strateg zaveda, da bo njegova ekipa morala prikazati še boljšo igro, če želi v sredo še naprej obdržati stoodstotni izkupiček. Čaka jih namreč prvo gostovanje v sezoni, Domžalčani se bodo odpravili v Novo mesto, kjer se bodo pomerili s prvim favoritom za najboljši izkupiček rednega dela prvenstva, Krko. Ta je po slabem, skoraj katastrofalnem začetku nove sezone v zadnjem času le našla prave občutke. Na zadnjih štirih tekmah v obeh tekmovanjih je dosegla tri zmage – proti Triglavu, Ciboni in nazadnje Šentjurju – privoščili pa so si le tesen poraz v zaključku tekme proti Spartaku. Novi trener Novomeščanov Dejan Jakara je lahko vedno bolj zadovoljen s tem, kako funkcionira njegova ekipa. "Čestitam fantom za zmago. Moram jih pohvaliti, saj so se borili do zadnjega trenutka. Večkrat sem poudaril, da si moramo spet prislužiti spoštovanje vseh akterjev v slovenski ligi in v ABA ligi. To lahko narediš le z borbo do konca ne glede na rezultat. In to smo tudi pokazali. Šentjur je dobra ekipa, dobro so vodeni, in mogoče rezultat ni najbolj realen. Zagotovo so zmožni več, a niso uspeli parirati naši večji rotaciji in želji," je po sobotni zmagi nad Šentjurjem zadovoljno razlagal Jakara. Zdaj torej tako ene kot druge čaka zahtevnejša naloga, obračun ekip, ki se bosta najverjetneje do 27. kroga borili za najboljše izhodišče pred končnico. Današnji dvoboj bo dal prvi prikaz razmerja moči med obema ekipama, pri čemer se bo Krka z zmago poskušala zavihteti tja, kamor vsaj na papirju spada, na vrh lestvice.

"Helios je na začetku sezone v res dobri formi. Tudi z zadnjimi pripravljalnim tekmami so pokazali, da bodo ponovno konkurenčni za vrh slovenske lige, mislim pa, da kakor sedaj igrajo, tudi za vrh 2. ABA lige. To bo za nas zelo težka tekma in zavedamo se, kaj nam pomeni. Gremo maksimalno v njo, pripravljeni in motivirani bomo, da zmagamo," je o današnjem derbiju, ki se začne ob 18.30 še dejal strateg novomeške zasedbe. Na drugi strani pa dolgoletni član Heliosa Blaž Mahkovic vlogo favorita prepušča Krki: "Čaka nas težko gostovanje v Novem mestu pri ekipi ki se dviguje iz tekme v tekmo. Novomeščani so favoriti v tem obračunu, a mi se vseeno ne predajamo. Vsekakor bomo dali vse od sebe, potem pa bomo videli ali bo to zadoščalo za zmago ali ne." Danes zvečer bomo torej dobili prvi odgovor o razmerju med – na papirju – drugo in tretjo ekipo v Sloveniji.