mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
2 22.05.2021 02:33:48

Sagadin POTISKA OLIMPIJO v evroligo! 'Veste, kaj bom povedal: katastrofa za klub je, če ...'

Grega Wernig
Zmago Sagadin pri 68 letih uživa v pokoju in skrbno spremlja košarkarsko dogajanje v domovini.

Cedevita Olimpija danes. In Smelt Olimpija na začetku njegove trenerske kariere ter Union Olimpija v času njegovih največjih dosežkov. Slovenska košarkarska javnost nikoli ne bo pozabila Lozane in naslova v evropskem pokalu ter zaključnega turnirja evrolige v Rimu. A ti časi so le še oddaljen spomin, današnja realnost je drugačna.

Kaj torej pravi Sagadin o trenutnem stanju v Olimpiji? "V tej sezoni je bila celo v prednosti, ker na gostovanjih ni bilo domačega terena, ni bilo pritiska, ker ni bilo občinstva. V Sloveniji tega ni, je pa v Beogradu, Podgorici, Čačku. Tudi s tega vidika je bila letos velika priložnost, ker se je igralo skoraj na nevtralnem terenu. Imamo združenega paradnega konja hrvaške košarke, saj je Cedevita tam dominirala deset let, in slovenske košarke, saj je Olimpija bolj ali manj prevladovala tukaj. Združili sta moči in to, da tak klub zaostane za Igokeo, je ne le tragično, ampak tragikomično."

In potem začel še bolj 'bruhati ogenj', tako kot najbolje zna - kot človek brez zadržkov, brez dlake na jeziku: "Veste, kaj bom samo povedal: katastrofa za klub je, če v sezoni ne naredi rezultata in niti enega igralca. In to se je letos zgodilo. Tisto, kar je Sagadin delal do nezavesti, pozneje tudi Vujošević v Partizanu, pa je bil tako rezultat kot potisniti enega ali dva mlada igralca v ospredje. Milić pri 17 letih ni šel na konec klopi, ampak v prvo peterko, z 19 leti pa že v ligo NBA. Welsch je bil podoben primer, pri 21 letih je šel v ligo NBA, pri nas je igral z 18 leti. Enega pripravljaš, drugega potisneš v ospredje. To je to. To je resda najtežje, narediti rezultat in hkrati igralce, najvišja stopnja, znanstvena fantastika. Noreti in zapraviti kup denarja, vse graditi na tujcih, ki bodo šli, mi pa bomo spet na dnu, pa tudi nista pravi filozofija in strategija kluba. Resnica je nekje vmes. Na vsak način svet sloni na mladih, to bodo v svetu športa zagotovo morali sprejeti. Brez tega, da se jim da možnost, ni napredka, samo vrtiš se v istem dreku, kot se zdaj vsa Slovenija. Namesto Švice smo postali Balkan. Šport je odraz splošne klime, ki v Sloveniji na vseh področjih škripa. Ljudje so prestrašeni, bojijo se za službe, plače so slabe, vse več je tujih lastnikov... Kdor govori, da so tujci boljši lastniki, ni normalen."



V nadaljevanju obširnega pogovora je 68-letni Sagadin večkrat poudaril, da Ljubljana nujno potrebuje evroligaša. "Ves čas govorim, naj najdejo ljudi, postavijo projekt evroliga in ga čim prej realizirajo. Da se! V mojih časih je bila Olimpija stabilen evroligaš. Cilj ni bil biti prvak, to bi se lahko zgodilo. Vedno sem govoril, da se bo enkrat 'poklopilo' in bomo tudi prvaki. Prišli smo samo do zaključnega turnirja četverice, a vseeno. Cilj pa mora biti stalna prisotnost v evroligi, stalno polna dvorana. Tak projekt je Žalgiris, ki je 20 let na isti ravni. Kaunas je manjše mesto od Ljubljane, veliko revnejše, da ne govorim o Vitorii, majhno mesto, ni bogato, ena velika ulica in to je to."

In za konec še: "Denar sploh ni problem."

Današnja 32-stranska izdaja EkipeSN prinaša obširen intervju z Zmagom Sagadinom. Spletna različica je na voljo TUKAJ.

Članki iz rubrike