Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 15.12.2020 17:11:01

DIREKTOR CEDEVITE OLIMPIJE POJASNJUJE! Bo Ukić šel, bo prišel Macura? Bodo še koga kupili? Tule so ODGOVORI!

alesfevzer.com
Direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec je povedal marsikaj zanimivega.

Olimpija je v Top 16, ocena prvega dela sezone?
Drugi del v evropokalu je bil velik cilj, res smo si zelo želeli in za to tudi trdo delali. Uvrstitev v Top 16 je dobra za promocijo tako kluba kot košarke v Sloveniji, še nekaj mesecev se bo veliko pisalo o nas. V ligi ABA na žalost nismo odigrali vseh tekem. Z izkupičkom smo zadovoljni, izgubili smo le s Partizanom v Beogradu. Vse gre po načrtu. Ambicije so enake kot na začetku, to je uvrstitev med prve štiri, potem pa bomo videli, kako naprej.

Sezona je v znamenju koronavirusa. Kako se spopadate s tem?
Ne morem reči, da se uspešno borimo, dajemo pa vse od sebe, da bi kar najbolj zmanjšali možnost vstopa virusa v ekipo. Imeli smo nekaj primerov, po tistem prvem, ko smo morali vsi v karanteno, pa se veliko več testiramo sami; v ta del vlagamo veliko denarja, časa in truda. Žal se lahko zgodi, da ti okužbe vse porušijo in močno vplivajo na sezono. Če pred kakšno pomembno tekmo zbolijo trije, štirje igralci, težko zmaguješ. Za zdaj je to dobro, lahko bi rekel celo nad pričakovanji.

Se bodo igralci morali cepiti ali bo to odločitev vsakega posameznika?
Težko odgovorim. Ravno smo se cepili proti gripi, a ne vsi igralci, saj se nekateri prej nikoli niso cepili in jih ne moremo prisiliti, da to storijo zdaj. Klubsko priporočilo je bilo, naj se cepijo vsi in se tako izognemo možnosti okužbe z gripo, nimamo pa možnosti, da bi jih v to prisilili. Tako je tudi pri koronavirusu, odločitev bo individualna. Večina bo to gotovo sprejela, ker jim je v interesu, da se to čim prej reši. Kariere športnikov so kratke, zato se še toliko bolj zavedajo, da vsakršno onemogočanje igranja vpliva na rezultate in tudi na njihove finance.


IDEJA KAMP Z DVEMA DVORANAMA

Leto in pol je od združitve. Je tako, kot ste pričakovali?
Na žalost bi bilo veliko bolje, če ne bi bilo korone. Prvo leto smo se spoznavali, ustvarjali novo organizacijo, poskušali spremeniti nekatere stvari, biti tudi bolj odprti do javnosti in medijev ter se seveda športno krepiti. Lahko imamo najboljšo organizacijo na svetu, a če ekipa ne zmaguje, bodo vsi rekli, da smo slabi. V športu se uspeh ocenjuje z vidika rezultatov. Ko zmaguješ, je vse super, čeprav bi bili organizacijsko slabi in ne bi izpolnjevali svojih obveznosti. Od združitve dalje stalno ponavljamo, da ne gre za enoletno stvar, ampak dolgoročno. Želimo biti stabilen klub, počasi rasti, da čez kakšno leto postanemo konkurenčni in se poskusimo boriti za evroligo. Če bi nam to leto kdo ponudil evroligo, še ne bi bili pripravljeni. Lahko bi igrali, a to ne bi bilo tako, kot želimo. Treba je iti korak za korakom, rasti iz sezone v sezono. To sezono se želimo boriti za četrtfinale evropokala ali še kaj več, odvisno bo tudi od žreba in korone. Lahko pa smo konkurenčni.

Kako ste zadovoljni s pogoji v Ljubljani, s sodelovanjem z mestom in državo?
Zelo zadovoljen sem, da je javnost projekt sprejela in se večina strinja, da ne gre vse čez noč, ampak lahko počasi rastemo. Nekatere tekme lani so bile dobro obiskane, gledalci so se začeli počasi vračati. Na žalost to ne gre na hitro, saj veliko let ni bilo nikogar. Zavedamo se, da moramo vrniti zaupanje vseh. Mislim, da nam gre kar dobro in da nas sprejemajo. Zadovoljni smo, to je bila prava poteza, perspektiva za prihodnost je dobra. Lahko rastemo iz leta v leto, da bo v Ljubljani dober, kakovosten klub, ki bo uspešno predstavljal slovensko košarko. Tudi sponzorji so nas sprejeli, projekt prav tako podpira mesto. Pomembno je, da imamo to podporo, saj tako lahko nekatere stvari delamo še bolj kakovostno. Obstajajo sicer nekateri problemi mesta, to je pomanjkanje dvoran. Nimamo dovolj terminov za mlade kategorije, a tako je z vsemi klubi v Ljubljani. Ta problem bomo morali reševati drugače. Če želimo organizacijsko biti v vrhu evropske košarke, bomo v prihodnosti morali razmišljati o trening kampu. V Zagrebu smo to naredili pred desetimi leti, Cedevita ima center s štirimi dvoranami. Tu jih ne potrebujemo toliko, a ena mojih idej je razvoj trening kampa z dvema dvoranama; gre za dolgoročen projekt.

Imate v tem položaju kaj težav s sponzorji?
Sponzorji imajo velike težave, a kljub temu izpolnjujejo svoje obveznosti iz pogodb, zato bi se vsem zahvalil. Letos smo določene pogodbe znižali, a so glede na okoliščine še vedno več kot zadovoljujoče. Tudi zato uvrstitev v Top 16 veliko pomeni. Tako se veliko več govori in piše o nas, lahko smo aktivnejši pri sponzorjih, kar je najbolj pomembno. Edini prihodki, ki jih v tem trenutku lahko ustvarjamo, so prav sponzorski. Dlje ko traja sezona, bolj ko so tekme kvalitetne in več ko se bo pisalo o nas, bolj bo raslo zanimanje sponzorjev.

Lahko v naslednji sezoni pričakujemo dvig proračuna?
Načrt je prav gotovo tak, da naslednjo sezono – če ne bo korone in bo vse normalno – proračun dvignemo. Ko smo izvedli spojitev, je bil načrt rasti iz sezone v sezono. Lani smo imeli velike obveznosti do nekdanjih igralcev in trenerjev, pa tudi dolgove iz preteklosti, ki jih je imela Petrol Olimpija. V prejšnji sezoni smo vse to precej uspešno rešili, praktično smo prišli do konca vseh obveznosti, ostalo jih je le še nekaj, ki jih bomo rešili letos. Problemov tu ni. Za letos smo načrtovali dvig proračuna, a je nato prišla korona, ki je vse postavila na glavo. Če bo naslednje leto normalno, v primerjavi z letos pričakujemo večje prihodke od malih sponzorjev in seveda od prodaje vstopnic, česar letos ni. Vse to bomo lahko usmerili v kvalitetnejšo ekipo, v mladinski pogon. Mislim, da bomo sestavljeni še veliko bolje kot letos, čeprav je moštvo že letos precej dobro. Imeli smo smolo z Mathiangovo poškodbo in morali angažirati Jonesa, česar nismo načrtovali. Naslednje leto moramo vse skupaj še nadgraditi ter biti še boljši in konkurenčnejši v primerjavi z drugimi.


MATHIANG V KONČNICI LIGE ABA

Je skrivnost, kakšen je v tej sezoni proračun za prvo ekipo?
Ne bom govoril o številkah. To sezono smo po višini proračuna peti v ligi ABA. Najvišjega ima Zvezda, nato Partizan in Budućnost, pred nami je tudi Mornar, ki ima približno 20 odstotkov višji proračun od našega. Naš proračun je manjši kot prejšnjo sezono, vendar je v tej sezoni tudi manjši, kot bo v naslednji.

Omenili ste Mathianga. Je možnost, da bi v tej sezoni še igral?
Je že v trenažnem procesu, teče, dela z utežmi in okreva. Po nekaterih zdravniških napovedih bi bil marca lahko pripravljen za igro; to je optimistični scenarij. Če bi bilo vse normalno in bi se uvrstili med štiri v ligi ABA, je naša želja, da bi potem zaigral v končnici. To bi bila velika okrepitev, čeprav je seveda vprašanje, na kakšni ravni bo, v kakšni formi. Naša najslabša stvar v tej sezoni je skok, tu smo malo deficitarni, z njim pa ne bi imeli večjih težav. Bil bi velika okrepitev.

V dresu Cedevite Olimpije bi lahko igral Marko Simonović ...
Pričakujemo, da bo v naslednji sezoni podpisal pogodbo s Chicagom, ki ga je izbral na naboru in bo odšel v ligo NBA. Mislim, da smo lani naredili zelo dobro potezo, da smo ga posodili Megi; če bi ga pustili tukaj, ne bi imel take minutaže, ne bi toliko igral. Zanj smo naredili najbolje, kar smo lahko, dobro pa je tudi za naš klub. To je pri vsem dogajanju ob združitvi, ki je bila komplicirana, dobra plat.

Bo Mathiang tudi naslednjo sezono tukaj?
Nanj računamo tudi v naslednji sezoni. Karakterno se je pokazal kot pravi, lahko je kvaliteten dodatek ekipi. Pogodba je ena plus ena, mislim, da se bomo dogovorili za še eno sezono.

Jurij Macura? Ga nameravate pripeljati ali ga ni v načrtih?
Lani smo veliko razmišljali o njem. Tudi zdaj smo se pogovarjali o njem, a v tem trenutku ne morem reči. Bomo videli, kaj se bo dogajalo. Na teh položajih smo precej dobro pokriti, zanj pa bi bilo bolje, da si najde klub, kjer bi veliko igral. Tudi če bi ga vzeli mi, bi ga najbrž nekam posodili, saj pri nas ne bi imel kvalitetne minutaže, to pa zanj ni dobro.


UKIĆ IZRAZIL ŽELJO, DA GRE 

Rekli ste, da če bi vam to leto kdo ponudil evroligo, še ne bi bili pripravljeni. Potem niti ne razmišljate o tem, da bi morda ekipo zdaj še okrepili in – tako kot nekateri klubi – skušali to koronasezono izkoristiti za uvrstitev v evroligo?
Ne razmišljamo, ker gre za kratkoročno rešitev. Seveda smo ambiciozni in imamo možnosti, naredili bomo vse, da bi se uvrstili vanjo. Toda v tem primeru bi naslednjo sezono morali veliko preskočiti in proračun povečati za dvakrat, da bi bili lahko konkurenčni. Če bi v evroligi igrali s to ekipo in pripeljali še dva, tri boljše igralce, to še vedno ne bi bilo tisto pravo. Imeli bi veliko več porazov kot zmag, včasih ne bi bili konkurenčni, vse to pa ustvarja negativno zgodbo. V Sloveniji imajo ljudje šport radi, toda predvsem imajo radi zmagovalce. Ko se zmaguje, vsi prihajajo na tekme, ko se izgublja, prihajajo samo tisti največji prijatelji kluba. Enako je na Hrvaškem. A to ni dobro in tudi zato še nismo pripravljeni. Želimo, da bi se skupaj dvigovali in da bi nas publika bodrila, ko zmagujemo in ko izgubljamo. Če pokažemo, da se bomo na vsaki tekmi borili, nas bodo prišli podpret tudi na tekmi z Barcelono, ki ima ogromen proračun. Samo Mirotić ima letos skoraj dvakrat večjo plačo od našega proračuna. Ne bi rad, da pridemo v serijo porazov in nas navijači zapustijo. Zato nismo pripravljeni. Organizacijsko pa smo že danes na ravni evrolige, in če bomo dobili priložnost, če bi morda osvojili ligo ABA, za kar se bomo borili, je ne bomo izpustili. Dali bomo vse od sebe, zgodbo pa ustvarjamo korak za korakom. Če bo vse v redu, bomo kmalu govorili o tekmah z Barcelono, Realom in drugimi.

Kaj je z zgodbo o Roku Ukiću in Splitu?
Rupnika nismo pripeljali zato, da bi prekinili pogodbo z Ukićem. Nasprotno, Ukića potrebujemo, toda igralec je izrazil željo po odhodu, ker bi imel rad na koncu kariere večjo vlogo, kot bi jo imel zdaj. V nekaj dneh bomo videli, ali bo odšel. V vsakem primeru pa bomo do njega skrajno korektni in bomo spoštovali njegovo željo. V prejšnjih letih, ko je igral za Cedevito v Zagrebu, je bil tudi njen kapetan, ima zavidanja vredno kariero in to je treba spoštovati. Nikakor pa z Rupnikovim prihodom nismo imeli v mislih, da bi se odpovedali Ukiću. Preprosto se je ponudila priložnost, da finančno zelo ugodno okrepimo zunanjo linijo. Vemo, kako težko je pripeljati kakovostne slovenske igralce, ki jih ni prav veliko na voljo. Radi pa bi imeli slovensko okostje. In ko se pokaže priložnost, kakršna se je z Rupnikom, ki je prekinil pogodbo v Španiji, tega seveda nismo želeli zamuditi. Ko je bil Ukić poškodovan, se je videlo, da ob napornem ritmu tekem ne moremo toliko obremenjevati Perryja. To je tudi že priprava in sestavljanje ekipe za naslednjo sezono. Za Duščaka je to prav tako dobra priložnost, da dela še bolj kvalitetno. Njegov čas bo prišel v slovenskem prvenstvu, kjer bo gotovo imel več prostora kot zdaj, na treningih pa se bo dobro razvijal.

Članki iz rubrike