bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

ps
ps
0 04.06.2020 08:34:44

Naslednja sezona BREZ KOPRA? ŠPORTNI DIREKTOR lige ABA je vse POJASNIL! Tule so odgovori!

m24.si
Te dni se pojavljajo protislovne novice.

Primorska je bankrotirala, odpira se prostor v ligi ABA! Primorska izstopa iz lige ABA, menja jo MZT! Takih in podobnih stavkov je bilo te dni na spletnih portalih južno od Kolpe mogoče prebrati kar nekaj, kot tudi to, da se je Rogaška že odpovedala igranju v ligi ABA 2.

Iz tabora aktualnih državnih in pokalnih prvakov smo dobili kategorično zanikanje informacije, da bi že izstopili iz lige, kot tudi to, da so dobili kakršenkoli rok, do katerega se morajo izjasniti, ali bodo v naslednji sezoni še igrali v ligi ABA, kot se je tudi pisalo. O vsem skupaj pa smo povprašali še športnega direktorja lige ABA Milijo Vojinovića, tole so njegovi odgovori:

Je res, da ste Kopru Primorski postavili rok do konca meseca, naj predloži garancijo, da lahko nastopi v ligi?
Do klubov se ne obnašamo selektivno. Vsi pogoji, ki jih bo liga postavila Kopru, bodo veljali tudi za druge klube. Za zdaj tako nismo postavili nobenih rokov, prav tako klubom nismo ničesar pošiljali. Če bomo kaj pošiljali, oziroma, če bomo razmišljali v smeri garancij, bo to veljalo za vse klube. Tudi sam sem videl, da se je pojavila ta informacija, a še enkrat poudarjam, da nismo Kopru postavili nikakršnih posebnih pogojev. Pozorno pa spremljamo, kaj se dogaja v klubih, kakšna je situacija v njih, da bi liga ABA naslednjo sezono normalno funkcionirala na ravni svojega ugleda. 


Pojavlja se več informacij glede lige ABA 2, recimo, da je Rogaška rekla, da ne bo nastopila. Je to res?
Mi nismo dobili nikakršnih informacij o čem takem. Klubom, ki so na podlagi uvrstitve pridobili pravico nastopa, smo poslali dopis, naj se izjasnijo o svojem nastopu v drugi ligi. Do 15. junija imajo čas to storiti, in v primeru, da ti klubi ne bodo sodelovali, se bodo podeljevala povabila. Doslej nismo dobili nobene odpovedi nastopa v drugi ligi.

Velik interes kažejo Črnogorci, kar štiri ekipe naj bi igrale v ligi. To drži?
Na podlagi uvrstitve sta si pravico pridobila Sutjeska in Lovćen, za povabilo pa sta se že prijavila Podgorica in Studentski centar. A potrebno je poudariti, da nista edina. Interes za nastopanje v ligi ABA 2 je velik, kar nas zelo veseli in ob učinkih iz minulih sezon dokazuje, da je to projekt, ki je popolnoma upravičil vsa pričakovanja.

Je res za povabilo treba plačati 50.000 evrov?
Da, po odločitvi skupščine se za povabilo plača znesek v višini 50.000 evrov. Če pa bo prišlo do kakšnih korekcij pri tem znesku, se bomo odločili na prihodnji skupščini lige ABA, ko bomo imeli jasno sliko glede vseh vprašanj. Torej, kateri klubi bodo na podlagi učinka v domačem prvenstvu izkoristili svojo pravico nastopa v ligi ABA 2, koliko bo prostih mest in koliko klubov, ki se bodo prijavili za posebno povabilo.

Kako določiti kluba v Sloveniji, če pa je bilo prvenstvo odpovedano?
V primerih, ko določeno prvenstvo ni bilo končano, kar je primer tudi v Sloveniji, smo vzeli iste udeležence kot v prejšnji sezoni.

Če Rogaška ali Helios morda odpovesta nastop, bo naslednji slovenski klub avtomatsko dobil mesto ali bi ga moral plačati?
Športni kriterij je na prvem mestu in naša želja je v tekmovanje vključiti najboljše klube iz vsake države, takoj za tistimi, ki so že člani lige ABA; klube, ki imajo ambicije za tekmovanje na visoki ravni in borbo za preboj v ligo ABA. Za primer, da klubi, ki so si igranje v ligi ABA 2 prislužili z učinkom v domačem prvenstvu, iz določenega razloga ne bi imeli možnosti, da bi sodelovali v ligi ABA 2, pa smo uvedli še sistem posebnih povabil, pri katerem ne obstaja nacionalni kriterij. Postavljen je sistem, v katerem je športni kriterij na prvem mestu in po katerem vsaka država prispeva dva predstavnika. To je naša želja. Vsekakor pa bo na prihodnji skupščini lige ABA, ki jo načrtujemo izpeljati do konca meseca, odločeno, kateri klubi bodo tekmovali v ligi ABA 2 v sezoni 2020/21.

Članki iz rubrike