Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Primož Salmič
Primož Salmič
1 06.11.2019 10:12:05

Bo RIMAC LETEL? Prihaja KLOBUČAR in še kdo? Je KRAMPELJ strel v prazno? Direktor Cedevite OLIMPIJE Sani BEČIROVIĆ odgovarja!

alesfevzer.com
Športni direktor Cedevite Olimpije je pred tekmo z Darušafako spregovoril o aktualnih vprašanjih.

To ni Cedevita Olimpija, kot smo jo pričakovali. Vaš komentar?
Če bi nam pred sezono nekdo rekel, da bomo zdaj prvi v ligi ABA, bi vsi zgrabili ponujeno in rekli super. Po drugi strani pa ne bežimo od dejstva, da v Evropi stvar ni rožnata, da smo na marsikateri tekmi 'zamočili', ponujeno vrgli stran. Po zgolj mesecu in pol nove sezone je kar nekoliko optimistično pričakovati, da bo ekipa že dosegla svoj polni potencial. Ob tem želim znova izpostaviti dejstvo, da moramo biti vsi skupaj potrpežljivi, saj je potrebno na novo postaviti temelje, ob tem pa delati na tem, da se znova povrne identiteta ekipe in kluba, tega pa ni mogoče napraviti v zelo kratkem času

A, vseeno, nekatere stvari se preveč ponavljajo. Kaj narediti?
Moramo nadaljevati s to zgodbo. Že pred začetkom sezone smo poudarjali, da bo zelo težko, ne glede na to, da bi si vsi želeli, da zmagujemo, da smo uspešni, da je vse 'oh in sploh', a na gre tako hitro. Zavedamo se napak, padci v igri so nekaj, kar res boli, saj si dokažemo, da imamo kvaliteto za to, da se kosamo z vrhunskimi ekipami, kot so Unics, Partizan in podobne, ki so vložile dosti več, kot mi, po drugi strani pa v nekaj minutah zapravimo vse tisto, kar smo zgradili. Na žalost se tekme na evropskih prizoriščih niso izšle v našo korist, v letos izjemno močni ligi ABA pa trenutno krojimo vrh lestvice. Menimo, da so rezultati, ki jih dosegamo na regionalni sceni, zelo dobri, saj je liga ABA v tej sezoni zelo izenačena, hkrati pa so liga in ekipe, ki nastopajo v njej, najbolj kakovostne v zadnjih petih letih. Dejstvo je, da za glavne favorite tega tekmovanja veljajo moštva, ko so Crvena zvezda, Partizan, Budućnost in Mornar, ki so sestavljena z namenom, da osvojijo naslov prvaka, za sestavo teh ekip pa je bil namenjen ogromen proračun. Obenem so tu moštva, kot sta na primer Koper Primorska in FMP, ki so skupaj že vrsto let in imajo svojo identiteto že znano, omenjeni ekipi pa sta povsem uigrani ter posledično neugoden tekmec za vsakega, zato pa sta trenutno tudi pri vrhu lestvice. Pogled na število zmag v evropokalu trenutno ni obetajoč, a verjamem, da bodo strokovni štab in igralci napravili vse, da v drugi polovici skupinskega dela poskušajo presenetiti in hkrati ohraniti upanje na preboj v drugi del tekmovanja vse do zadnjega.

Ima trener Slaven Rimac še podporo?
Trener ima polno podporo. Vemo, da je pritisk velik, tega se tudi sam zaveda. A ne bi radi, da se ponavljajo napake iz preteklosti, ko se je reagiralo na prvo žogo in se ni vzelo časa za razmislek. Pred nami sta težka tedna, v katerih se bo dejansko videlo realno stanje. Ponavljam pa, da gremo zaenkrat dalje v nespremenjeni zasedbi.

Kaj pa igralske vrste, razmišljate o kakšnem odhodu, menjavi?
Tudi tu za zdaj ostajamo pri tej zasedbi. Igralca ekstra kvalitete, ki bi danes prišel v ekipo in naredil spremembo, ni. Tudi za novo dodanega člana bi bil spet potreben nek čas, kot je za Zirbesa, ki še vedno igra po sistemu toplo-hladno, ker ni v tekmovalnem ritmu. Tehtamo med tem, ali je bolj pametno počakati ali vključiti še nekoga, ki bi potem odnose, ki so se vzpostavili v ekipi, zmedel in porušil. Res pa je, da so nekateri igralci doslej pokazali manj od pričakovanega. Tega se tudi sami zavedajo, pričakujem, da bodo že v tem tednu dokazali, da si še zaslužijo zaupanje, ki jim ga kažemo.

Kako na vse gleda Emil Tedeschi?
Gleda s popolno podporo vseh nas. Zaveda se, da je to začetek nove zgodbe, da nas tepe preteklost, ko bo čas, pa bomo obrnili nov list in začeli novo zgodbo.

Ob morebitnem porazu z Darušafako boste izgubili praktično vse možnosti za uvrstitev v drugi del, kar je bilo zastavljeno kot cilj. Boste v tem primeru na novo razmislili o podpori Rimcu?


Mislim, da je o tem še prezgodaj govoriti. Ne bežimo od dejstva, da bodo zaprta vrata napredovanja neuspeh; to je popolnoma jasno. Po drugi strani pa je še potreben čas, predvsem zato, ker nam v ligi ABA teče v pravo smer, ne glede na to, da imamo zdaj težko gostovanje v Kopru, potem pa prihaja še neugodni FMP. Po teh tekmah bo kristalno jasno, na kateri točki smo. Razumem, da je treba postavljati taka vprašanja, a mislim, da je pametneje iti korak za korakom. V prejšnjih letih se je vedno dogajalo, da smo prehitro reagirali in se nato dostikrat spraševali, ali ne bi bilo bolje, če bi ostal prejšnji trener. V prvem letu ne bi radi delali finančnih premetov, jemali iz nekih rezerv, ki jih niti ni ...

Verjetno pa vas malo skrbi, da v enem mesecu ni pravega napredka v igri in se ponavljajo iste napake. To je še veliko bolj moteče kot sam rezultat v evropokalu.
Me, me. Boli me ponavljanje istih napak, to, da se iz petih tekem nismo naučili ničesar. Potem sta vedno dve možnosti: nadgraditev igralske zasedbe ali pa menjava trenerja. Toda če nimaš denarja ne za prvo ne za drugo, si ta voz prisiljen peljati naprej. Lahko se zgodi manjši popravek, ne pa drastičen. Če bi menjali trenerja, bi to za seboj potegnilo še menjavo kakšnih igralcev. Poleti smo jih izplačevali, potem bi morali nove, prav tako trenerje.

Zdi se, da ekipi manjka pravi organizator igre ...
Se strinjam, v tem segmentu nam nekaj manjka. Ukvarjali smo se z nekaj možnostmi, pa se niso izšle. Kot sem omenil že večkrat, gre za projekt na dolgi rok. Vsi si želimo, da bi imeli zdaj tukaj še dva, tri vrhunske igralce, a nas združitev in prekinjanje pogodb preveč omejujeta v tem, da bi letos imeli še več. To pa se pozna. Prav gotovo so nekateri igralci doslej pod pričakovanji, tega se zavedajo tudi sami, a verjamem, da bodo že v tem tednu upravičili zaupanje, ki jim ga izkazujemo.

V drugi polovici sezone bo moralo biti v ekipi več Slovencev. Se s tem kaj ukvarjate?
Se, za drugi del tekmovanja bodo gotovo spremembe. Ekipa je sestavljena tako, da so že zdaj tu slovenski fantje. Niso sicer nosilci v Evropi ali ligi ABA, a taka je specifika našega tekmovanja, ko moramo v eni ekipi sestavljati za zdaj in tudi za pozneje. Kvoto slovenskih igralcev imamo že zdaj, med sezono pa se vedno najde kakšen igralec, ki ni zadovoljen, ali pa je z njim klub. A dejstvo je, da na trgu ni dovolj slovenskih igralcev, da bi v 35 dneh, kolikor časa smo poleti imeli, sestavili ekipo, v kateri bi imeli sedem ali celo pet kvalitetnih Slovencev. Vidmar je imel še pogodbo, Omić je takoj našel novega delodajalca, Prepelič je zunaj našega dometa. Ostali so Blažič, Murić, Dragić. Slednji je na začetku ciljal na evroligo, a v tistem času so se pri nas razmere odvile v drugo smer. Pomagajte mi našteti še kakšnega igralca ...

Klobučar, Lorbek?
Klobučar je opcija in stalno smo v nekakšni navezi. A spet je vse omejeno s finančnim vložkom. Jaka bi se gotovo ujemal s to ekipo, vendar moramo zadovoljiti obe strani. Vemo, da je imel v Turčiji močno pogodbo in še vedno si želi tujine. Eno so naše želje, drugo pa realnost. Domen ni bil nikoli v igri, saj vidite, da potrebujemo organizatorja, in ne igralca na poziciji dve, tri. Tu so Blažič, Murić, Krušlin, Mulalić. Imamo tisto, kar imamo; toliko si lahko privoščimo.

Ljudje se sprašujejo, kaj se dogaja s Krampljem. Je tak strel v prazno, da ne more igrati niti nekaj minut na tekmo?
Ne bi se strinjal. Na teh položajih imamo pač dva visoka, to sta Zirbes in Stipanović, ki sta klasični petici, potem je tu Hopkins, ki se je izvrstno vklopil in nam tudi na poziciji pet zagotavlja raznovrstnost, na štirici pa sta Simonović, ki je bil pripeljan, da bo nosilec, in Murić, ki se proti štirici premika s krila. Pri Martinu smo v procesu sestave ekipe načrtovali, da bo njegova vloga prišla do izraza pozneje. Trener je že poudarjal, da je gotovo velik razkorak med ligo NCAA in ligo ABA ali evropokalom. Na začetku je Martina to teplo, moram pa ga pohvaliti, saj je v zadnjem mesecu dosegel res velik napredek; najprej v pristopu, nato v zmanjšanju taktičnih napak, ki so se prej dogajale že na treningih.

Članki iz rubrike