gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
3 04.06.2019 17:42:07

DONČIĆ o združitvi OLIMPIJE in CEDEVITE: 'Menim, da bi lahko klub, kot je Olimpija ...'

Hrvaški bogataš Emil Tedeschi (Atlantic Grupa) in Berločnik ob združevanju v nov košarkarski klub Cedevita Olimpija.
alesfevzer.com
Združitev Petrola Olimpije in Cedevite je seveda dvignila veliko prahu.

Vodilni mož Košarkarske zveze Slovenije, sicer pravnik Matej Erjavec, je v pogovoru za STA povedal, da o združitvi klubov pred prvimi informacijami, ki so prejšnji teden prišle v javnost, ni bil seznanjen. Potezo pozdravlja, če bo ta v korist slovenske košarke in Olimpije.

"Upam, da sta predsednika pretehtala vse pravne vidike združitve in da imata prave adute v rokah. Oba sta ugledna poslovneža, zato sem prepričan, da imata vse pod nadzorom in da ne bo prišlo do nenadnih zapletov. Vesel bom, če bo ta združitev prinesla korist slovenski košarki in razvoju ljubljanskega kluba," je dejal Matej Erjavec.

"Združitev je zagotovo rešitev za Olimpijo, saj ji prinaša vrsto ugodnosti, od igranja v ligi ABA do evropskega pokala, vprašanje pa je, kako bosta zdaj obe strani izpeljali zadeve. Veliko je odprtih vprašanj in stvari se lahko hitro obrnejo v napačno smer. Pomembno je predvsem, da bosta znali obe strani pihati v isti rog," je za STA povedal Jaka Daneu.

"Ključen bo seveda izbor igralcev. Vemo, da ekipa za nastopanje v slovenskem prvenstvu in pokalu potrebuje vsaj šest do sedem izkušenih slovenskih igralcev, dobro bi bilo, da bi bil tudi trener Slovenec, vprašanje pa je seveda, koliko vse to skupaj stane," meni Daneu in dodaja: "Ljubljana je namreč zelo specifična košarkarska sredina. Gledalci želijo navijati za slovenske igralce, hkrati pa zahtevajo, da je klub najboljši v vseh tekmovanjih."

Jaka Daneu, ki je enajst let nosil dres Olimpiji, nato pa bil tudi pomočnik trenerja, je izpostavil delo z mladimi. "Olimpija je bila vedno valilnica mladih igralcev in prav je, da tako ostane. A pri tem stvareh je treba biti potrpežljiv in ne obupati ob prvih neuspehih."



Na slednje se je opozoril tudi Radovan Lorbek, ki je bil dolga leta direktor Olimpije, nato pa ustanovitelj evrolige in lige ABA. "Pri takšnih stvareh je vedno treba razmišljati, kaj pa če zadeva ne bo stekla v pravo smer. Na primer, da Ljubljana ne bo pokazala interesa za takšno ekipo, ali pa da se bo Cedevita po nekaj letih umaknila iz projekta. Ne sme se zgoditi, da Ljubljana ostane brez kluba, da klub izgine ali pa da mora začeti tekmovati iz najnižje ravni," je za STA povedal Lorbek.

"Ključni so prihodnji tedni in naslednje poteze. Odločale bodo malenkosti in prave odločitve, ki pa se bojim, da jih vodilni na obeh straneh v zadnjih letih niso pokazali. Izbrati bo treba prave ljudi, ki bodo znali združiti interese, ter ustrezne igralce, ki bodo tako s kakovostjo kot karizmo vrnili gledalce na tribune."

"V osnovi je projekt zanimiv in Olimpiji zagotavlja kontinuiteto ter ji daje možnost za visoke uvrstitve v ligi Aba ter evropskem pokalu, preko katerih bi si lahko zagotovila mesto v evroligi, kot poudarjam, da bodo podrobnosti odločale o končnem uspehu. Vsekakor upam, da bomo v Ljubljani spet gledali vrhunsko košarko," zaključuje Lorbek.

Veliko odprtih zadev vidi tudi Saša Dončić, ki je bil z Olimpijo državni prvak, v zadnjih sezonah pa opravlja funkciji trenerja in strokovnega komentatorja košarkarskih tekem. "Pravzaprav lahko samo ugibam, saj poznam premalo podrobnosti iz zakulisja. Mislim, da bo čas pokazal, ali je to dobro ali slabo za Olimpijo. Upam, da bo Olimpija splavala na zeleno vejo, vsekakor pa menim, da bi lahko klub, kot je Olimpija, svoje preživetje rešil tudi na kakšen drug način."

Za komentar je STA prosila še dolgoletnega hrvaškega novinarja Dražena Brajdića, ki je bil s številnimi kolegi iz Zagreba gost na novinarski konferenci v Stožicah. "Mislim, da bo šele čas pokazal, kdo je v tej zgodbi zmagovalec in kdo poraženec. Hrvaška je izgubila velik klub, a hkrati bomo hrvaški novinarji še naprej spremljali predstave Cedevite Olimpije. Za nas bo to hrvaško-slovenski klub, za vas pa verjetno slovensko-hrvaški," je povedal Brajdić.

Članki iz rubrike